HomeIkke kategoriseret Nemme Surdejsboller (der passer sig selv!)

Nemme Surdejsboller (der passer sig selv!)

Comments : 22 Posted in : Ikke kategoriseret, Mad Inspiration, Surdej on by : Michelle Tags: , , , ,

Den her opskrift er så nem at det næsten er snydt.

Det kræver at du har en surdejsstarter, som også er meget nemt at lave selv.

Opskrift til surdejsstarter, du har brug for:

  • glas beholder på mindst 500 ml
  • mel (alle slags mel duer)
  • vand
  • løs låg eller klæde

Dag 1: tilføj 3 spsk mel og 3-4 spsk vand til din beholder. Rør det rundt og lad det stå på køkkenbordet med løst låg eller klæde plus elastik. Rør det hver gang du kommer forbi.

Dag 2: tilføj 3 spsk mel og 3-4 spsk vand og rør igen. Rør det hver gang du kommer forbi. Der kommer til at være lidt aktivitet i form af bobler i glasset.

Dag 3: tilføj 10 spsk mel og 10 spsk vand, rør det rundt. Kig i glasset efter nogle timer for tegn på aktivitet. Kan du se en masse bobler så er den klar til brug. Hvis ikke så gentag dag 2.

Er din starter godt livlig så kan du begynde at bage med den. Den skal være fodret nogle timer inden du bruger den, så den er så aktiv som muligt. Jeg tager selv aldrig mål på mel eller vandet men tilsætter så konsistensen er mellem kage og pandekage dej. Lad altid en rest starter tilbage i glasset. Derfor jeg laver omkring 500 ml og bruger kun 400 ml. De sidste 100 ml er starter til næste omgang.

Surdej starter

Starter med bobler

Skal du ikke bruge resten af din starter så opbevar i køleskab, når du skal bruge den igen tager du den ud fra køleskab, tilsætter mel og vand til det passer med cirka 500 ml i alt, og starteren er konsistens mellem kage og pandekage dej, lad den stå nogle timer på stuetemperatur og den er klar til brug igen.

Boller opskrift.

Opskriften til bollerne er inspireret af det her opskrift. Min er bare på udelukket surdej, mel, vand og salt.

Det skal du bruge:

  • en håndmixer med dejpiskere
  • 600 gr mel (jeg bruger ofte 200 gr grov spelt, 200 gr Øland og 200 gr lys spelt)
  • cirka 400 ml surdejsstarter og omkring 200 ml vand, så der i alt bliver brugt 600 ml væske
  • 17-20 gr grå havsalt (eller andet salt)

Dag 1:

om morgen tager du surdejstarteren fra køl og giver den mel og vand til det svarer til 500 ml. Hvis din starter allerede er klar springer du det her trin over. Hvis den er godt aktiv efter nogle timer kan man enten vælger at lave dejen så det hæves om natten og bages om morgen, eller gør din starter klar om aften og lav din dej om morgen så du bager om aften.

Dag 2:

Når starteren er boblet og hævet vejer du melet i en stor skål, og tilføjer saltet.

surdej boller

surdej boller

Hældt omkring 200 til 400 ml surdejsstarter i en målebeger (jeg bruger 400 ml) og fyldt op med koldt vand op til 600 ml. Rør det ud og hældt i den store skål med mel og salt.

surdej boller

surdej boller

Nu tager du din håndmixer, med dejpiskere på i stedet for de almindelige piskeris. Jeg bruger en meget billigt model håndmixer som virker fantastisk. Begyndt at piske det hele sammen på lavt hastighed og sæt den op til højt hastighed. Dejen begynder at samle sig som en våd tyk dej, drej skålen lidt mens du pisker så dejen æltes jævnt. Dejen er klar når det trækker væk fra kanten og samles i en kugl. Hvis det er for vådt tilføj en smule ekstra mel, kun så meget så det bliver en kugle. Hvis det er for tørt tilsat lidt ekstra vand.

surdej boller

Det tager cirka 5 minutter på højeste hastighed med min billige håndmixer at få en god lidt halv-våd kugle.

Dæk skålen af med en våd viskestykke og lad det stå og hæve på køkkenbordet i omkring 5-10 timer.

Dejen ser våd ud.

surdej boller

Varm din ovn til 250c med bagepladen i.

Hældt lidt mel på køkkenbordet, hældt dejen ud af skålen på melet og foldt det to gange med en dejskærer/skraber.

image

Dejen skal være meget klistret. Skær tilpasse bidder af med din dejskærer og klat dem på et stykke bagepapir. De ser ikke specielt pæne ud men får mere en “rustik” look. Jeg plejer at bage i to omgange.image

image

image

Læg bagepapiret med dejklatterne på din varme bage plade og bag 5 minutter på 250c gr og 10 min på 220c gr. Jeg har også bare bagt på 220 i 15 minutter og det virkede også fint.

surdej boller image

Så er der BOOOOOOLLLLEEEEEERRRR!!!!!

22s COMMENTS

22 thoughts

  • Tina
    september 8, 2016 at 12:06 pm

    Det er virkelig en flot, overskuelig og god læring om boller. Mange tak.

  • Tina
    september 8, 2016 at 12:07 pm

    Tusind tak for en overskuelig og flot anvisning på de fine boller.

  • Søren Jacobsen
    september 8, 2016 at 3:51 pm

    Hej Michelle
    Fantastik side. Det er virkelig inspirerende.
    Men jeg har nu prøvet et blive optaget i facebook gruppen flere gange, uden at det er lykkedes. Hvad gør jeg galt,eller kan jeg ikke komme med.
    Mvh Søren

    • Michelle
      september 8, 2016 at 7:43 pm

      Det er fordi jeg ikke kunne se din profil, har nu lukket dig ind ?

  • Mikael
    september 8, 2016 at 7:11 pm

    Har lige lavet en portion til i morgen tidlig men syntes slet ikke den se så “flydende” ud som på billedet.

    • Michelle
      september 8, 2016 at 7:42 pm

      Samlede dejen sig fint? Den bliver mere “flydende” efter det er hævet..

  • Pingback: Surdej Pizza eller Tærte Bund | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Janne Hjort
    november 27, 2016 at 11:12 am

    Hej, ser spændende ud den her side. Vil i gang med at afprøve kombucha, men faldt over bollerne. Reder virkelig ingen gær? Hverken i starter elller siden?
    Venlig hilsen Janne

    • Michelle
      december 2, 2016 at 2:43 pm

      Nope ingen gær, der er tilstrækkelig gær i surdejen når den bobler og er aktiv.

  • Silke
    april 15, 2017 at 10:02 pm

    De ser lækre ud! Vil prøve at lave dem af en starter med vallen fra mælkekefir, det ser allerede godt ud 🙂

    Er det 250c alm eller varmluft ovn?

    Og mon man kan putte soltørrede tomater på, eller rosmarinstilke? Glæder mig til at eksperimentere 🙂

    • Michelle
      april 19, 2017 at 6:02 pm

      Varmluft. Ikke noget på da det nok brænder på den temp, men soltørres tomater eller oliven i dejen vil funke helt fint..

  • Juliah
    april 28, 2017 at 8:36 am

    Tak for opskriften. Hvilken funktion har håndmixeren – og kan man klare sig uden?

    • Michelle
      april 28, 2017 at 9:07 am

      Denertil at ælte dejen, denne her opskrift egner sig ikke så godt til at ælte med hånd da det er en meget våd dej.. men du kan prøve at røre det sammen, hvilket må være en god workout samtidig ?

  • Tim
    februar 2, 2018 at 11:34 am

    Er helt ny ud i surdej og fermentering generelt, så her kommer lige en fra bagerst i lokalet: egner denne surdejsstarter sig også til rugbrød? 🙂

    • Michelle
      februar 4, 2018 at 12:26 pm

      Du kan sagtens bruge den til rugbrød, eller lave en på rugmel!!

  • Jakob
    august 3, 2018 at 10:36 am

    Hej Michelle.

    Jeg har anmodet om at blive medlem af den facebookgruppe du er med til at administrere – Kefir og Kombucha DK. Kan du mon lukke mig ind?

  • august 20, 2018 at 3:50 pm

    Bliver vist fast læser her. Mangler en “print”-knap. På forhånd tak!

  • Steffen
    december 29, 2018 at 9:04 am

    Hej Michelle. Du skriver: Dag 1: tilføj 3 spsk mel og 3-4 spsk vand til din beholder. Rør det rundt og lad det stå på køkkenbordet med løst låg eller klæde plus elastik. Rør det hver gang du kommer forbi.

    Vil det sige, at jeg skal rører hver gang jeg kommer forbi eller tilsætte mel og vand?

    • Steffen
      december 29, 2018 at 9:10 am

      Det første spsk mel og vand bliver bare til en slags dej.

      • Steffen
        januar 2, 2019 at 7:42 pm

        Min dej er fast som en sten. Hmmm hvad mon jeg har gjort galt? Jeg må prøve igen

        • Michelle
          januar 12, 2019 at 9:00 pm

          Fandt du ud af hvad der var sket? Stod det for koldt? Havde du ikke dækket af med fugtig klæde

    • Michelle
      januar 12, 2019 at 9:01 pm

      Tilføjer kun en gang om dagen men rører ofte :), juster det sådan at det bliver på tykkelse mellem pandekage og kage dej, tyktflydende..

Skriv et svar til Michelle Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.