Home / Fermenterede Grøntsager / Hvidløg i Rå Honning
15 marts, 2015

Hvidløg i Rå Honning

Comments : 13 Posted in : Fermenterede Grøntsager, Rå Honning Fermenter on by : Michelle
Tags:, , , , , ,

hvidløg fermenteret rå honning

Rå hvidløg overhæld med rå honning

Hvidløg i rå honning er meget nemt at lave, og en rigtig god opskrift til at lave god tid inden vinteren starter, da det ikke kun er en smags giver, men fordi både rå honning og rå hvidløg har antibakteriele egenskaber, hvilket betyder at den kan bruges som et slags medicin i vinteren mod influenza, ondt i halsen og generelt immun booster.

Og så smager det oven i købet helt vildt godt. Både spist med ske og brugt i madlavningen. De kan bruges som tilbehør til måltider, i salater eller i marinader. De kan bruges til alt du normal bruger frisk hvidløg til, husk at tilsætte dem til sidst så alle de gode egenskaber bliver beholdt. Honningen kan også bare spises med ske, og enda mine børn har ikke noget imod at tage en spsk med det i ny og næ. Bland evt med i afkølet urtethe.

Gæringen opstår pga hvidløgens saft der reagerer med det rå honning, hvilken får honningen til at gære en smule. Det er vigtig at honningen er rå, dvs ikke opvarmet over 40 grader da det vil ødelægge enzymerne i honningen. Honning indeholder udover enzymer også probiotika og fungerer som præbiotika, hvilket betyder den hjælper tarmfloraen med at beholde og opbygge de gode bakterier i tarmene. Det fleste honning man kan få i Danske supermarkeder som er mærket Dansk honning og har Danmarks biavlerforening label på er ikke opvarmet og koldslynget.

rå hvidløg fermentering

Fermenteringen er skudt igang

 

Da honning består af sukker for 80 eller mere end 80 % er den evigheds holdbar. Den lille smule saft fra hvidløgene er grunden til at honningen gærer stille og roligt uden at der opstår alkohol, som er tilfældet i mjød for eks. Den her kombi kan du holde ud på køkkenbordet i mange år, den bliver kun bedre i smagen, jeg har en honning her som er snart 1.5 år gammel, og honninger og hvidløgene er blevet helt mørkebrun.

rå honning fermentering rå hvidløg

Hvidløg i rå honning fra 14 dec 2013

rå honning fermenteret

hvidløg i rå honning fra den 14 dec 2013

Det er bedst at lade den her ferment stå i hver faldt i 2-4 måneder. Det gør at hvidløgene karameliserer og bliver mindre stærkt at spise, samt at honningen får lov til at blive gennemtrænget med hvidløgssaften. Specielt i starten er det vigtig at vende glasset flere gangen om dagen da hvidløgene typisk flyder øverst når honningen bliver tyndere. Så længe de er dækket af en smule honning hver dag sker der ikke noget ved det.

Du skal bruge:

-Et (Fido) patentglas, størrelse er afhængig den mængde hvidløg og rå honning du vil bruge

-Rå hvidløg (så frisk som muligt)

-Rå honning

Vask patentglasset grundigt med varm vand, pas på sæberester, dem skal vi ikke have med.

Pil hvidløgene, få noget hjælp hvis du bruger mange, da det tager lang tid. Medmindre du har en smart tricks 😉

Fyldt glasset med de pillede hvidløg, til den er fyldt for 3/4 del

Hæld honningen over, hvis den er meget fast kan du smelte den lidt over vandbad på lavt temperatur eller brug en ske. den skal nok blive flydende.

Luk glasset til. Fido patentglas vil afgasse gennem ophænget, og i flere uger kan du nok lugte lidt prut hvidløgslugt i køkkenet. Husk specielt de første par uger at vende glasset/vippe glasset hver gang du husker det så hvidløgene der flyder også bliver dækket med honning igen. Stil glasset på et tallerken i tilfælde af honning der siver ud ved gummiringen pga CO2. Bruger du ikke et patentglas men et almindelig glas skal du ikke skrue låget for tæt på, da der opstår ret stor tryk i glasset. Luft den ud nogle gange hvis du ikke har patentglas.

Begyndt at nyde efter 2-4 måneder, og lad nogle udvikle sig længere. Du vil blive overasket over hvor sødt de bliver!

Se også opskriften på hyldebær og hyben med honning.

rå honning fermenter

Hvidløg i rå honning fra den 13 sept 2014

rå honning fermenter

Hvidløg i rå honning fra den 13 sept 2014, bemærk farveforskellen med den helt gamle

 

13s COMMENTS

13 thoughts on : Hvidløg i Rå Honning

  • Pingback: Hyldebær i Rå Honning | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Tanja
    september 23, 2015 at 7:56 am

    Tak for al inspiration. Jeg er ny i denne fermenteringsverden og elsker din hjemmeside:)
    Jeg har lige lavet hvidløg med honning i høje weck-glas, og tror ikke det er en god ide at lade dem stå på hovedet for at få vendt massen, tror du? Er det ok at røre rundt i massen for at få dækket hvidløgene løbende? Eller ødelægger det fermenteringen?

    • Michelle
      september 24, 2015 at 6:17 am

      Bare vend glasset en gang i mellem, bare hurtig så det dækker og så vendt den rigtig igen, de skal bare lige få lidt honning på sig en gang imellem ?

  • oktober 29, 2016 at 8:40 am

    Hvor længe er det nødvendigt at blive ved med at vende glassene? Mine har stået i nogle dage nu og der har dannet sit et hvidt skum øverst omkring hvidløgene. På den måde er de nærmest dækket af de selv når de flyder ovenpå honningen.
    Et spørgsmål til patentglas: Er det alle typer patentglas der selv lufter ud? Lige nu har jeg det i gamle honningglas med skruelåg som jeg kun har skruet lidt på. Men hvis de bliver ved med at producere CO2 længe endnu så bliver det måske lidt besværligt i længden.

    • Michelle
      oktober 29, 2016 at 10:27 pm

      Du behøver ikke at vende glasset længere, nu er den fin igang. Det er nemmest med Fido eller weck glas, men så længe der er nok plads i glasset og låget ikke er skruet tæt vil det virke helt ok..

      • oktober 30, 2016 at 8:29 am

        Tak for svar. Kan man også blot købe et patentglas i ikea eller søstrende grene? Eller har de ikke samme funktion som Fido og Weck?

        • Michelle
          november 4, 2016 at 1:17 pm

          IKEA patentglas er gode, søstrene grene glas kan ikke klare trykken. Led efter tyk glas, tykke bøjler/metalophæng.

  • Mette Nicolaisen
    november 27, 2016 at 11:41 am

    Jeg er i gang med nogle hvidløg i honning.
    Synes her efter ca en måned, at de bliver blålige. Er det ok?
    Vh Mette

    • Michelle
      december 2, 2016 at 2:42 pm

      Ja det er normalt, de reagerer med syre, ingen problem!

  • Gitte
    oktober 19, 2017 at 3:56 pm

    Hej
    Skal glasset stå mørkt eller på køl? Dur Kilner patentglas fra Imerco mon?
    Tak for en skøn side:-)

    • Michelle
      november 18, 2017 at 5:22 pm

      I mørket på stuetemperatur, i skabet eller lign. Kilner glas er helt ok!!

  • Tine
    november 6, 2018 at 7:28 am

    Hej!
    Jeg har haft hvidløg til at stå i en måned nu, men har mistanke om at jeg ikke har brugt koldtslynget honning. Hvad sker der så? Skal jeg bare fortsætte?
    Vh

    • Michelle
      november 26, 2018 at 12:11 pm

      Har det boblet/været skriv på nogen måde?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *