22 marts, 2015
Marokkanske Citroner
Comments : 31 Posted in : Fermenterede frugt on by : Michelle Tags: citroner, mad, opskrift, probiotika
Marokkanske probiotiske citroner er fermenterede hele citroner som smager rigtig dejligt i alle mulige retter og giver dem et karakteristisk smag.
De er meget nemme at lave og man bruger hele citronen, man piller kun stenene ud.
Du skal bruge:
-1 kilo lækre øko citroner (ikke overflade behandlet)
-40-90 gram grå havsalt
-1 liter Fido patent glas
Skrub citronerne under vandhanen.
Skær citronerne i kvarter uden at komme helt ned, så de er åbnet men uden at de falder fra hinanden.
Pil stenene ud.
Gnid lidt af saltet på inder og ydersiden af citronerne.
Drys lidt af saltet i bunden af patentglasset. Jeg bruger i alt mellem 40-90gr salt. Denne her omgang blev det til 60 gram cirka. Smag lidt undervejs, det skal være god blanding af sur og salt, smagen vil blive blidere og anderledes efter 4 uger!
Prop citronerne i glasset.
Drys lidt mere af saltet ovenpå citronerne.
Press dem godt ind så saften løber ud af dem, bliv ved med at trykke dem ned indtil saften kommer helt op over dem.
Er der ikke nok saft til at dække dem og du har brugt alle din kræfter så brug evt lidt ekstra presset citronsaft.
Når væsken (lage) er helt op over citronerne og intet stikker op over væsken lukker du låget.
Stil dem på et tallerken på køkkenbordet i 4 uger. Bagefter kommer de på køl og er holdbar i flere år (de varer nok ikke så længe).
De kan spises som tilbehør, som smags giver til mange retter eller som lækkert snack!! Uopvarmet er de fyldt med probiotika, opvarmet mister de de gode bakterier men er smagen stadig helt fantastisk lækkert.
31 thoughts
Hvis man ikke vil presse citronerne for saft, kan de dækkes med olivenolie. Og så kan de opbevares udenfor køleskabet.
Det kan man nok, men det er så en helt anden måde at gøre det på. De her citroner kan også holdes udenfor køleskabet, de ændrer så bare smagen en lille smule jo længere de står. Men det er hellere ikke dårligt!
Hej Michelle
Jeg satte citroner over den 24.3. Det var svært at presse dem under væsken for de blev med at glide op. Så satte jeg et lille glas oveni som pressede det ned.
Men det bobler ikke.. Skal det ikke gøre det?
Kh Isabella
De bobler en smule her, du behøver ikke at kunne se det. God idé med glas!!
Citronerne bliver ved med at glide op! Satte et glas ovenpå og det blev bedre, men det bobler ikke.
Citronerne blev ved med at glide op. Så satte jeg et glas ovenpå og det hjalp lidt. Men den bobler ikke
Kan man ikke bruge andre glas end med patentlåg
Fordeler ved patentglas er at de lukker CO2 ud uden at lukke ilt i. Hvilket resulterer i at fermenteringen har mindre chance for mug osv. Det er den nemmeste løsning hvis man ikke vil bruge et gærlås for eks. Alternativt kan man også bruge syltekrukker, men der er bare en større risiko for et mislykket projekt på den måde. Derfor jeg altid anbefale patentglas. De er brugsvenlig og “idiotsikre”, for at sige det sådan ?
Tak for din side!
Når man læser om fermenteret frugt, f.eks. mirabeller, så står der altid, at det skal være umodne. Er det fordi, at modne mirabeller/kirsebær vil udvikle alkohol, når de bliver fermenteret, og at man så er ude i at lave vin, som vel er en anden proces?
Hej Randi! Ja, det er nemlig helt rigtig. Jo mere sukker jo mere alkohol i det færdig gærede produkt ?
Hej Michelle,
Jeg er gået igang med at fermentere efter årstidernes fantastiske bog. Mit første projekt blev disse marokkanske syltede citroner – I dag er der gået en ugestid og i overfladen af væsken så jeg desværre noget der lignede små hvide “mug” samlinger. Skal det hele kasseres eller kan man godt fjerne det med en teske?
Jeg er usikker på om fejlen er patentglasset, som jeg købte i Kiwi og hvilket ikke virker helt tæt, hvis jeg vender det på hovedet. Eller om det er fordi jeg har åbnet det og lukket det hver dag efter Årstidernes anbefaling ift. at undgå overtryk den første uge.
Hej Julian, jeg kender desværre ikke det opskrift du taler om. Hvis du tror der er mug (behåret) så vil jeg personlig kassere det hele. Jeg åbner hellere ikke for glasset mens det fermenterer. Fido patentglas eller dem fra IKEA er gode.
Jeg har fået en uklar geleagtig substans i mit glas med citroner, som jeg satte over for 6 måneder siden. Citronerne smager fint, der er ikke noget i vejen med dem, men hvad er substansen og kan den bruges til noget?
Jeg tror ikke det kan bruges til noget, det er pga frugtsukker og fermenteringen..!
Der er kommet en geleagtig substans i mine 6 måneder gamle citroner. Hvad er det og kan det bruges til noget (i stil med kombucha, brød el lign.)
Der er kommet mug på mine citroner. Den der er over væske. Kan de andre bruges?
Hvis den ikke mugner under overfladen eller rører de andre vil jeg personlig bruge dem, men ved tvivl så smid ud, det er det ikke værd at blive syg over!!
Kan man bruge Himalaya salt?
Mvh Helle
Ja!
Jeg har heller ikke fået saft nok fra mine citroner, og hældte derfor lidt kogt vand ved og brugt kålblade som pres under låget. Tænker du at det kan gå?
Det burde være fint hvis du har brugt rigeligt med salt..
Hej Michelle.
Jeg kunne tænke mig at prøve at lave Limoncello af citronskrællen. Tænker du at jeg kan lave marokkanske citroner af resten, altså citroner uden skræl?
Skrællen hjælper både fermenteringen og giver masser af smag! Det er den der smager bedst i den her opskrift
Hej Michelle, jeg har læst flere steder, at man skal åbne låget på det man fermenterer, for at undgå at glasset eksploderer pga af højt tryk under fermenterings processen. Efterhånden som fermenteringen skrider frem, skulle man så ikke behøve at lette på låget hver dag længere. Hvorfor behøver man ikke gøre dette, når man følger din opskrift på fermenterede citroner? Det kunne jo være fint at slippe for det med at lette på låget hver dag, men jeg tør ikke lade være, hvis nu det hele eksploderer 🙂
Patent glas lukket selv luft ud ved vedhænget
Hej Michelle, jeg har læst flere steder, at man skal åbne låget på det man fermenterer, for at undgå at glasset eksploderer pga af højt tryk under fermenterings processen. Efterhånden som fermenteringen skrider frem, skulle man så ikke behøve at lette på låget hver dag længere. Hvorfor behøver man ikke gøre dette, når man følger din opskrift på fermenterede citroner? Det kunne jo være fint at slippe for det med at lette på låget hver dag, men jeg tør ikke lade være, hvis nu det hele eksploderer 🙂
Hej,
Tror du det er muligt at lave marrokanske citroner af citroner uden skrald på?
Vh
Det er skraldet der er vigtigst ..
Mine trak ligesom saften ind igen så de har stået i 4 uger hvor saften kun er gået til midt på
Gør det noget? Jeg har ikke har åbnet for dem og de ser fine ud
Gør intet 🙂
Gammel tråd, men spørger alligevel. Jeg kan ikke helt forstå hvad der er for et patentglas du har som lukker luft ud uden at lukke ilt ind – har det en speciel ventil til fermentering? Jeg har et helt almindeligt patentglas med gummiring i låget og det lukker helt tæt så jeg er lidt nervøs for at bruge det 🙂