HomeHøns Fermenteret Hønsefoder

Fermenteret Hønsefoder

Comments : 54 Posted in : Høns, Ikke kategoriseret on by : Michelle Tags: , , , , ,

fermenteret hønsefoder

Godt gang i fermenteringen

Vi har fået høns, og selvfølgelig skulle jeg straks igang med at tjekke fermenteret hønsefoder ud.

Man kan få økologiske piller til høns, men jeg ville hellere gå efter ‘real food’, udover at de går fri i haven og får køkkenaffald.

(Obs, pillerne kan ikke fermenteres!!)

Jeg fandt en økologisk korn blanding i holland som er lidt mere divers end bare at blande det økologiske korn man kan få i storpakning her, byg, hvede og majs. Min blanding indeholder; hvede, byg, majs, boghvede, spelt, havre, ærter, hørfrø, lucerne og solsikke.

At fermentere hønsefoder har adskillige fordele. Mere fast afføring, mindre mængder og, det bedste, meget mindre lugt! Mælkesyrebakterierne i mælkesyregæret/fermenteret hønsefoder giver også gode og sunde hønsmaver/tarme og det viser sig i både afføring, lugten, mængde, konsistens og deres almene helbred. Blommerne bliv er stører, mere gul og skallen bliver mere hårdt. Det virker også mod parasitter og, eftersigende, mod lopper og mider mm.

Udover det spiser de mindre da de optager næringsstoffer bedre og derved udnytter maden optimalt, de får allerede væske ved indtagelse af kornene og som sidste ELSKER de det. De bliver simpelthen ellevild når maden kommer om morgen, og pillerne, som de har ind i hønsehuset, er urørt. De er nok blevet en anelse for forkælet!

Nå, hvad gør man så. Jeg laver en 3 dags fermentering, det betyder at jeg bruger tre glas som jeg bruger på skift. Jeg bruger patentglas fra Ikea, uden gummiring og ikke lukket.

fermenteret hønsefoder

3 dage ‘system’

Hvordan starter du?

Jeg fylder den mængde der passer til mine høns og hane i glasset, det skal man lige finde ud af. Første gang fylder man alle tre glas med den mængde der passer og fylder dem op med vand, cirka 1/3 foder og så vand i hver fald 5-10 cm udover. Kornene vil absorbere noget af vandet og udvide så tjek jævnlig om der er nok vand øverst. Alt korn skal være under vandet. Stil dem et roligt, lidt mørkt og ikke for varmt sted. Rør dem nogle gange dagligt.

Dag 1 giver du foder fra det første glas, det er så mere i blødsat end fermenteret, men de andre glas er godt på vej. Jeg sigter foderet fra så de ikke får en stor plasket masse. Fyldt det glas op med korn og vand igen og stil på plads som sidste glas.

Dag 2 giver du foder fra nr 2 glasset, som nu står forrest. Det er en god tegn der er skum/bobler ovenpå. Det skal lugte let sød/syrligt. Der skal hverken være mug på eller lugte af alkohol. Hvis det sker så kasser det og start forfra. Husk at glasset ikke skal lukket, at foderet er under vandet gør det anaerob (uden ilt). Fyldt glasset op med korn og vand igen og stil den bagerst.

Dag 3 giver du foder fra nr 3 glas. Det glas er så rigtig godt igang med fermenteringen. Det burde have bobler/lidt skum og når du bevæger glasset burde der stige små bobler op. Det skal stadig dufte sød/syrlig, det minder lidt om surdej eller en smule ensilage. Fyldt glasset op igen og stil den bagerst. Nu står nr 1 glas forrest igen og er du igang med 3 dage systemet. Grunden til at jeg bruger 3 dage er at jeg syntes det blev for stærkt efter 4 dage. Har du rigtig mange høns er det en ide at fermentere det i en spand med små huller i bunden, som du så stiller i en stører spand. På den måde løber vandet automatisk fra når du lufter spanden med foderet op, gennem hullerne. Det er så nemt at skylle ud og så fylder man på igen.

fermenteret hønsefoder

Godt gang i glasset

fermenteret hønsefoder

Fermenteret foder med mælkekefir og spirulina

Hønsene er også vilde med overskydende vandkefir svampe, mælkekefir og scobystrimler. De får lidt færdig mælkekefir i ny og næ og en sjat kombucha eddike i deres drikkevand når jeg lige tænker på det. Så er hele huset snart gæret ..! Hahaha..

54s COMMENTS

54 thoughts

  • Silje Kristensen
    juni 24, 2015 at 8:33 pm

    Du er så dyktig! Dette innleget skal jeg hente frem den dagen jeg får meg høns.

    Hilsen Silje

    • Michelle
      juni 24, 2015 at 8:39 pm

      Haha Silje, hvor du sød 🙂 Mange tak!!

  • Pernille Sonne
    juni 25, 2015 at 5:04 am

    Skønt, må straks i gang :-). Hvor finder du foderet? Synes netop det er sparsomt med det økologiske.

    • Michelle
      juni 25, 2015 at 11:12 am

      Hej Pernille, jeg får min øko blanding fra Holland (henter eller får fra familie) men de øko korn man kan få herhjemme kan bruges. Det er bare ikke så divers, desværre. Det er byg, hvede og majs man kan få øko i 15 kg poser i dk.

      • Pernille Sonne
        august 15, 2015 at 7:14 am

        Jeg køber økokorn, men savner netop økomajs, det er ikke lykkes mig at finde endnu 🙁

        • Michelle
          august 15, 2015 at 10:41 am

          Øko korn, byg og majs fåes hos land og fritid!

  • Gina
    juni 25, 2015 at 5:09 am

    Hej ? ja spændende ser det da ud, men må høre dig her… du skriver det er vigtig , de glas er uden gummiring og må ikke lukkes… på dit billede er det med gummiring og glassene er lukkede ??

    • Michelle
      juni 25, 2015 at 11:13 am

      Hej Gina, det var et forsøg men det duede ikke, nu fjerner jeg gummi og lægger låget løst på. Undskyld forvirringen!

  • Pia Just Andersen
    juni 25, 2015 at 6:06 am

    Har du et link til den økologiske kornblanding fra Holland?
    VH Pia J.

    • Michelle
      juni 25, 2015 at 11:15 am

      Det er fra bio-Ron. Det fåes desværre kun i Holland og Belgien. Herhjemme skal man nok selv lave sin egen blanding da de ikke sender til DK. Har dog skrevet til producenterne og venter på svar om det er muligt at få det importeret hertil også..

  • Line Lahn Sneum
    juni 25, 2015 at 7:05 am

    Skal helt klart igang med fermentering ved siden af spiringen ? har det en betydning om korn/frøene er hele ? Spørger da jeg bla bruger knækkede majs og flækkede ærter.

    • Michelle
      juni 25, 2015 at 11:16 am

      Hej Line, nej det har ingen betydning, bare det ikke er piller 🙂

    • Michelle
      juli 18, 2015 at 9:32 am

      Kun hvis der blive bestillet en helt pellet Rikke, desværre..

  • Aline
    august 16, 2015 at 7:22 am

    Kommer du ikke salt i vandet? Tænker det ville være godt for fermenteringsprocessen og også hønsene

    • Michelle
      august 16, 2015 at 9:09 am

      Nej det gør jeg ikke, fermenteringen starter fint af sig selv og med sådan en kort fermentering vil slut resultatet bliver alt for salt. Jeg giver dem dog kelp som mineral ’tilskud’ som jeg blander med det færdig fermenterede mad. Og lidt spormineraler i drikketårnet 😉 Lidt uraffineret salt kan man dog også give i ny og næ ..

  • Rune
    august 19, 2015 at 8:32 am

    Hej Michelle

    fantastisk side du har her 🙂 det er første gang jeg tænker det er trælst at bo i Sdr Jylland når der så holdes fermenterings workshop 🙁 jeg har nogle frilands grise og der kan mam vel også fermentere deres mad ? De får byg og ærter

    • Michelle
      august 19, 2015 at 3:44 pm

      Hej Rune! Tak skal du have ?. Jeg er sikker på at du med fordel kan fermentere til grisene, de bliver nok meget glæde for det! Heldigvis laver jeg også nogle videoer i ny og næ, haha. Har gang i et eksperiment med mælkesyrebakterier til nedbryde hønselort mm så hold øje med siden, der er snart opdatering og det virker garanteret også på grisemøg !

  • Rune
    august 19, 2015 at 4:16 pm

    Ja man bruger vel bare samme tre dages princip som du gør ved hønsefoderet ? Til at nedbryde møg ? Hvilken virkning har det så ? Bedre næringsværdi ? Eller ? Må li benytte lejligheden til at rose dit sted endnu engang det er så spændende at læse om og vi glæder os så meget til at komme igang 🙂

    • Michelle
      august 19, 2015 at 7:03 pm

      De gode bakterier lever af det hvilket gør at det lugter mindre, og nedbryder hurtigere. Ja samme princip, evt i spande i stedet for glas. En mindre spand i en større spand, bor nogle huller i den mindste spand hvor foderet går i, stil den så i den store spand og fyld med vand. Dæk med løs låg, når den skal bruges kan hele spanden løftes ud og vandet vil løbe ud gennem hullerne. Let og enkelt ?

  • Rune Lyngholm
    august 20, 2015 at 8:22 am

    Ja det var smart regnet ud 🙂 læste det på din side 🙂 jeg er stadig ikk helt med omkring gødningen skal man samle det ind og fermentere det i en beholder eller er det som følge af det foder de får eller ? Jeg laver jo i forvejen biogas i lille skala og det er vel en slags fermentering tænker jeg.

    • Michelle
      august 20, 2015 at 8:27 am

      Det her væske blander man op med vand og sprøjte der hvor hønsene går, i gården osv. På den måde ?. Der kommer snart nyt indlæg om det !

  • Rune
    august 20, 2015 at 10:14 am

    Aha ok 🙂 det vil jeg glæde mig til. Indtil videre er er jo masser af anden go indspiration at hente 🙂 tak for snakken

  • Nina Lassen
    september 3, 2015 at 2:48 pm

    Du skriver, at piller ikke kan fermenteres. Har du prøvet det og konstateret, at det ikke lader sig gøre, eller er det et kvalificeret gæt? Er lige startet med en byg/majsblanding, som hønsene fik af første gang i morges. De blev ikke sure … Har tænkt på at prøve at fermentere kaninfoder; er det noget du har hørt om?

    • Michelle
      september 4, 2015 at 9:39 pm

      Jeg har prøvet at fermentere piller. Det smuldrer, bliver ved at suge vand og derved tiltrække mug pga der bliver ved at snask på overfladen. Så man kan blende nogle piller i kornene, men ikke udelukket fermentere pillerne. Jeg ved ikke hvad din kanin spiser men hvis det er korn og lign vil det være rigtig fint.

  • Charlotte
    september 5, 2015 at 5:52 am

    Jeg har gang i en lignende blanding, men har nu fået at vide at den blåsyre/cyanid, som hørfrø danner når de bliver våde, er giftig for hønsene. Hvad mener du om det? 🙂 det er jo ganske små mængder, men…

    • Michelle
      september 5, 2015 at 6:49 pm

      I den lille mængde, og efter fermentering er det ingen problem. Godt spørgsmål!

  • Lise
    september 7, 2015 at 3:09 pm

    Der kan findes spændende foderblandinger fra Mifuma (et tysk produkt) hos fodernord.dk

    Jeg skal vist igang med at sætte korn i vand 🙂

  • Pingback: Hønse Vitaminer Booster | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Hønse Guf | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Else
    oktober 1, 2015 at 12:16 pm

    I dag 1 skriver du, at du sigter kornene fra. Gør du også det i dag 2 og 3? Eller får hønsene kornene fra dag 2 og fremefter?

    • Michelle
      oktober 1, 2015 at 5:28 pm

      Alle glas kommer til at stå i tre dage når fermenteringen kører, man kan allerede begynde med at fodre fra dag 2., og så fortsætte derfra.. Så fylder man op igen og fortsætter ad den vej, man kan også vente og først give kornene fra det første glas (dag 1) på 4. dag..

  • Peter Kjær
    januar 3, 2016 at 5:36 pm

    Hej Michelle
    Nu er der gået et halvt år siden dit indlæg 🙂
    Har du fået nogle nye erfaringer med 3-dage-systemet?
    (og tak fordi du deler din viden).

    • Michelle
      januar 3, 2016 at 6:22 pm

      Helt klart mindre madspildt, mindre forbrug af korn da de får cirka 60-75 gr hver om dagen udover at være ude i haven hele dagen. Mindre lort, ingen lugtgener og høns der lægger æg med meget tykke skaller. Meget flotte store blommer med dyb gul farve..
      Tror de stortrives og har ikke haft oplevet noget negativ indtil videre. Har fået flere tilbagemeldninger hvor der også kun var positive oplevelser. Har du prøvet?
      Jeg har dog ladet glassene stå lidt længere i ny og næ, specielt da de ikke altid nå at spise en portion. ?

  • Maria Thing
    marts 16, 2016 at 6:14 pm

    Hej kan man lave en større spand også tage noget hver dag derfra, og fylde korn og vand i efter behov eller rådner det. Hvor længe kan det fermenter. ?
    Og god spændende side… ?
    Er igang med pickles til remoulade. Agurker til taziki. Og gulerødder til et eller andet ☺

    • Michelle
      marts 17, 2016 at 10:43 am

      Godt gang i dig Maria! ?. Det kan man sådan set godt, men der er større chance for det bliver dårligt, og så har du nødt til at smide alt ud. Hvorimod det er nemmere at styre det system som jeg kører med, og hvor man ikke riskerer at give hønsene noget der er muggent … ?

  • Pingback: Mælke Kefir KoldSkål med æg | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Anne
    august 21, 2016 at 12:19 am

    Hei Michelle. Jeg er ganske ny i hønse-gamet og ønsker å lage et godt og næringsrikt foder. Jeg har laget fermentert hønsefoder av øko korn som jeg har, men vil lave en blanding av et rikere utvalg, likt det du fått kjøpt fra Holland. Men jeg lurer litt på mengdefordelingen. Står det på sekken du har kjøpt om hvor mye av hver sort som blir brukt i blandingen? Feks i %? Regner med at det bør være mer av noe, og mindre av noe annet – for eksempel hørfrø og lucerne. Hva med ærter? Er det gule, grønne eller kikerter som blir brukt til høns? Vet du noe om det? Kan de spise så mye ærter de vil? Jeg liker bloggen din, og har fått mange gode tips fra herfra 🙂

    • Michelle
      august 23, 2016 at 2:43 pm

      Tak for fin besked Anne! Jeg blander også ofte foder selv.
      40% byg
      10% hvede
      10% havre
      15% majs
      5% gule ærter
      20% hamp/hør/solsikke/boghvede/hirse (for eks nogle undulat blandinger)

  • Anne
    august 24, 2016 at 12:36 pm

    Tusen takk for svar Michelle 🙂 Da ble jeg straks litt klokere mht blandingen.

  • Stine Lastein
    august 31, 2016 at 9:44 am

    Jeg synes det er svært at finde alle de forskellige korn og specielt økologisk.
    Hvor køber du dit ..

  • Stine Lastein
    august 31, 2016 at 9:46 am

    Hov man skal læse før man spørger…har fået svar

  • Helene
    august 18, 2017 at 11:14 am

    Har du fermenteret korn , tørret det og malet det til mel?

    • Michelle
      august 18, 2017 at 11:31 am

      Til at lave brød med? Nej det har jeg ikke.. jeg sætter dog altid min mel i blødt

  • Jørgen Skyt
    oktober 24, 2017 at 10:50 am

    Du skriver, at det er mælkesyrebakterier, du bruger til fermenteringen, men jeg kan ikke gennesmskue, hvornår du tilsætter denne kultur?
    Det ser også ud til at du bruger almindelig, koldt postevand og ikke skolder kornene forud for fermentering. Er dette korrekt?
    Jeg selv ville være ganske bekymret for det væld af naturligt forekommende bakterier og svampe, der er på skallen af kornene, især på økologiske produkter. Det er derfor jeg spørger om du skolder?

    Noget andet er, ved hvilken temperatur, du fermenterer. Tre dage er relativt kort tid, så jeg gætter det er ved stuetemperatur?

    • Michelle
      november 18, 2017 at 5:19 pm

      Hej Jørgen! Undskyld det sene svar! Jeg bruger kun vand, netop de bakterier osv på kornene og sukkerindholdet sætter gang i fermenteringen! Så man har brug for rene uskoldene øko korn. Ja det er i stuetemperatur. Som regl starter fermenteringen efter 12-24 timer

  • Lena
    juni 17, 2018 at 8:25 am

    Der er en ting jeg ikke forstår, skifter man vandet hver dag, eller skal blandingen stå i samme vand i 3 dage?

    • Michelle
      juni 19, 2018 at 9:06 pm

      Samme vand i tre dage, så passer det med tre dag systemet..

  • Elisabeth
    maj 13, 2019 at 8:54 pm

    Kan man bruge forskellige tørrede bønner? Eller skal de udblødes for sig? Eller er de giftige for hønsene hvis de ikke er kogte?

    • Michelle
      august 16, 2019 at 6:23 am

      Bønner er ikke optimal til høns

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.