5 juni, 2015
Fermenterede Løg
Comments : 31 Posted in : Fermenterede Grøntsager, Mad Inspiration on by : Michelle Tags: grøntsager, løg, mad, mælkesyregæring, probiotika, rødløg
Fermenterede løg er så nemt og så ENORMT lækkert at jeg altid har den for hånden. De kan bare spises til (næsten) alt!!
Du skal bruge :
– nok løg til at fylde din glas, afhænger størrelen af din patentglas og størrelsen på dine løg
– en spsk uraffineret salt på 400 ml vand (omkring 19 gram)
– et fermenteringsglas (jeg bruger altid Fido patentglas)
– skarp kniv eller, endnu bedre, et mandolinjern
Skræl løgene, riv dem i cirka 3mm tykke ringe (jo tykkere jo mere sprød, jo tyndere jo hurtigere ‘slasket’)
Læg dem i glasset, opløs saltet i en sjat varm vand og fyldt så op til 400 ml.
Overhæld løgene, læg et stor stykke løg (‘numsen’) som vægt øverst og pres den evt ned med et lille shotglas eller lign mellem løg og låget.
Sørg for ALT er dækket med saltvandet/lagen. Har du for lidt så lav mere. Intet må stikke op ud over lagen.
Luk låget, stil glasset på en dybt tallerken eller i en lille skål mod oversvømmelse, og lad stå i 10 dage-2 uger. På køl derefter.
Nydt på dine rugbrødsmadder, som tilbehør til din aftensmad, i en (kartoffel)salat eller bare direkte ud af glasset.
31 thoughts
Hvordan laver man fermenterede hvidløg ?
På samme måde, evt i en 2% salt lage. De kan blive blå/grøn pga reaktion med syrene men de fejler ikke noget. Stærk stads!
Hej:)
Jeg forsøger mig med denne opskrift lige nu, har havt glasset til at stå på køkkenbordet i 2 dage, i et fido glas, jeg synes jeg ser bobler i glasset, lige som når jeg laver 2. F. VK.
Da jeg er nybegynder i fermentering, må jeg spørge og forsøge mig frem:))…
Skal låget være helt tæt tilsluttende?
Skal man “pifte” luften af glasset regelmæssigt?
Hvis det er et patentglas så lufter den selv ud ved gummien. Derfor jeg anbefaler patentglas frem for almindelig glas med skruelåg. Patentglas lufter ud og lukker samtidig ikke ilt i. Du kan hive en smule i den dut ved gummi ringen eventuelt. Melder er ikke nødvendigt.
Lige 3 skarpe fra mig 🙂
1. Hvor længe skal jeg vente før jeg kan spise dem? 2. Og hvor længe vil de kunne holde sig?
3. Hvis jeg kun har et stort glas i overskud, kan jeg så fylde ekstra saltlage på?
Hej Monica,
De er klar efter 10-14 dage på køkkenbordet, men kan også stå lidt længere. Jeg kan godt lide dem sprøde så tager dem på køl efter cirka 14 dage, men man kan smage sig frem og eksperimentere lidt ? Efter åbning skal de på køl og vil holde sig i mindst 6 måneder til. Bare husk at bruge rent bestik når man tager fra glasset. ja bare fyldt ekstra lage på så alt er godt under væsken.
Tak for en god opskrift, løgene smager jo vildt godt! Nu tænker jeg på om man kan genbruge lagen?
Vh. Camilla
Ja lækkert ikke!! Jeg vil ikke genbruge det, men brug som del af en dressing for eks..!
Det er 5% saltlage til løg? Bliver de lettere dårlige ved en 2% saltlage?
Ja ?
Hej hej…
Har gang i første forsøg med fermenterede løg – og jeg har store forventninger.
Laver i patentglas. De har stået i 3 døgn på køkkenbordet (der er Ca 25 grader i vores køkken). I dag ville jeg trække lidt i gummiringen, fordi jeg synes at glassene stod og pruttede. Det resulterede i et mindre springvand, selvom låget var lukket????
Er det godt nok meningen?
Jeg har en smule valle i saltopløsningen (overskud fra mk labneh-kugler) – vil vallen være med til at speede processen op og skal jeg i så fald ikke lade dem stå helt så længe på køkkenbordet?
Hjælp….
Hilsen en fermenteringsjomfru ???
Som meget gerne vil have det til at lykkes..
Der er bare meget godt gang i dem! Vallen kan både skyde det hurtigere i gang men også gør slutproduktet lidt slasket.. Godt du lige luftede ud. De er snarest klar til at spise ?
Disse har jeg lavet og havde også et springvand som stod ud. En lugt af løg i køkkenet. Satte glasset i kælderen,hvor det stod ca 2 mdr. Virkelig gode rødeløg,sprøde,glasset er snart spist. Disseløg er noget af det bedste jeg har lavet. Tak for du deler dine opskrifter med os.
Velbekomme!! Sikker en dejlig tilbagemeldning, bortset fra løg springvandet måske ?
Spørgsmål fra en nybegynder. Kan man halvere portionen men stadig bruge et stort glas? Eller skal de ligge i pres?
Der kan godt være lidt luft øverst, så længe alt løg bare ligger under lagen. Jo mere glasset er fyldt op, jo mere den oversvømmer i starten af fermenteringen ?
Ser supergodt ud! Det skal helt sikkert prøves snarest. Meeeen mht. din formulering med opskrift: behøver det at hedde “numsen”`? (“nogen” danner jo ordbilleder for sit indre blik 😀 ) Hvad med at kalde det hatten? Det lyder da mere kækt 🙂 Numsen er (som regel) nedad og hatten øverst
Hahaha det ved jeg ikke om det hedder det.. Toppen eller bunden ?. Smag og behag?? ?
Hejsa
Lage fyldt helt op til oversvømmelse men numsen stikker op over lagen når jeg lukker – er det ok?
Jeg har ingen små glas eller lign til ekstra pres 🙁
Har gennemrodet køkkenet for at finde pressemateriale uden helt – har prøvet lidt med lille vandpose men det virker ikke
Vh Christina
Så må du fjerne noget af løgene? Der skal helst ikke stikke noget op, da det vil mugne.. Små rognglas virker, en tung sten evt? Godt kogt selvfølgelig? Eller nogle gulerodsstave i spænd under glassets ‘skulder’?
Jeg har rigtig mange små alm løg. I stedet for at lave eddikesyltede små løg, kan jeg så lave fermenterede løg, hvor jeg evt bare skærer dem igennem 1 gang. Altså ikke rødløg.
Bruger iøvrigt det lille plastikløg, der ligger i toppen af et sildeglas, til at holde sagerne nede med.
Ja sagtens! Smart med plastik dimsen!
Glæder jeg mig til at komme igang med, med min egne fra køkkenhaven ?
Ved du hvor lang tid de kan holde?
I mange måneder på køl når de er færdig fermenteret!
Jeg er nybegynder. Vil det sige at man godt kan fermentere uden nogen som helst brug af kål? Er det de samme bakterier der kommer uden kål
Synes at der mange steder bliver skrevet at der skal lidt kål med for at starte fermenteringen
Man behøver slet ikke kål, bakterierne kommer af sig selv når de står i salt lagen..
Satte et 1l sylteglas med skruelåg i gang i forgårs. Glasset er proppet med ca 600gr rødløg vil jeg tro plus 10 fed hvidløg og en tsk tørret timian og rosmarin. Det passede lige med 400ml 5% saltopløsning og det småbobler fint i dag. Kom til at tænke på om det skal være 5% salt i forhold til vægten af løg, det nævnes vist ikke i opskriften. Spørger fordi dine løg ser knap så tætpakkede ud som mine. Sker der noget ved at jeg lindrer på låget en gang om dagen for at reducere trykket – alle løg er fint undervands? På forhånd tak.
5% er i forhold til vand opløsning 🙂 de er nok blevet fine går jeg ud fra?
hej har lige læst alle spørgsmål og blev i tvivl om jeg har gjort noget forkert. (første gang jeg har lavet dem).
ca to dage efter jag havde lavet dem, var det løbet lidt over. tænkte jeg skulle hive i gummiet for at få luft bobler ud. men endte med lige kort at åbne låget helt. (gjorde det også på en kraut).
Har jeg forværret processen nu og gjort sandsynligheden for at lykkes mindre? er det bedre slet ikke at hive i gummiet og bare lade det komme ud selv?
mvh Simone.
Det kommmer an på hvilken glas du bruger men der sker nok ikke noget ved det
Nu ved jeg godt det er en fermenterings opskrift og ikke som sådan en ‘syltnings opskrift’ men hvordan er smagen ifht. ‘syltede rødløg’ er den derhen ad? Tænker der kunne ‘mangle’ noget ‘eddike smag’ og/eller sur/sød smag? og i det tilfælde ville man måske kunne erstatte noget af vandet/al vandet med ufiltreret æble eddike (med ‘moder’ )? ville gerne holde den sukkerfri som de fleste andre ‘syltede rødløg’ har så der ryger noget af det søde jo selvf. Men ellers ville jeg gerne tæt på en ‘Syltet rødløg smag’ som muligt men sundere og gerne med fermenterings bakterier i jo 😉
Nogle ideer?
På forhånd tak
Mvh
Bischa