Bede Kvass

Comments : 33 Posted in : Fermenterede Grøntsager, Probiotisk Sodavand on by : Michelle


image

Bedekvass er en helsedriks der stammer fra Rusland. Den kan laves på forskellige måder men her er min version.

Det kan være lidt vanskeligt at lave kvass pga det høje sukkerindhold i bederne som godt kan være grobund til Kahmgær, en harmløs gær imbalance der viser sig som et tyndt pudret lag øverst på lagen.

Den kan fjernes ved at duppe væk med et stykke køkkenrulle. Kahm er harmløst men kan dog både ændre smag og konsistens af fermenteringen og kommer ofte tilbage. Ekstra salt kan hjælpe mod at holde Kahmgær væk.

Både højt sukkerindholdet, langsom faldt i pH og for meget ilt i glasset kan forårsage Kahmgær. Lad dig ikke slå ud af den, og prøv i hver faldt en gang i dit liv at lave bede kvass. Det er godt!!

du skal bruge:

– stor patentglas som Fido eller IKEA korken. Jeg bruger en 2 liter glas.

– rødbeder til at fylde glasset til cirka 1/2 fyldt

– 35 gr uraffineret salt pr liter vand

Vask hinden på bederne, de behøves ikke at pilles. Skrub dem og skær i grove tern.

Fyldt dem i glasset.

Vej 35 gr salt pr liter vand, og lad det smelte i en sjat varm vand inden du fylder op med koldt vand. Rør rund og hæld over bederne. Sørg for at fylde din glas med din 3.5% saltlage helt op til skulder af glasset, 2-3 cm under låget.

Luk glasset og stil den et mørk sted på stuetemperatur.

Lad glasset stå i 7 uger inden du hælder på flasken og stiller på køl.

Rødbedene kan også sagtens spises som tilbehør eller i salat.

Drik som et lille shot om morgen på tom mave.

bede kvass

33s COMMENTS

33 thoughts

  • Pingback: Bede Kvass Syltede Æg | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Lene Fuglsang Svendsen
    januar 23, 2016 at 12:51 pm

    Mener du virkelig 7 uger?
    Vh lene

    • Michelle
      januar 25, 2016 at 4:20 pm

      Ja ?

      • Josefine Hentze
        februar 3, 2016 at 6:18 pm

        Koger du al vandet og lader det afkøle inden det hældes over rødbederne, eller det bare koldt vand fra hanen så du hælder over dem?
        På forhånd tak for hjælpen ?

        • Michelle
          februar 4, 2016 at 4:55 pm

          Bare fra hanen ?

      • Josefine Hentze
        februar 3, 2016 at 6:20 pm

        Koger al du vandet og lader det køle af, eller kan det hældes over koldt fra vandhanen? ?

        • Michelle
          februar 4, 2016 at 4:54 pm

          Bare fra hanen ?

          • Josefine Hentze
            februar 5, 2016 at 8:06 am

            Tak for svar ? Dejligt nemt ? Og undskyld jeg skrev samme spørgsmål to gange – skulle lige finde ud af hvordan det fungerer at skrive kommentarer ?

  • Josefine Hentze
    februar 5, 2016 at 8:08 am

    P. S. Åbner du slet ikke patentglaset undervejs for at lukke tryk ud? Jeg har hørt historier om at patentglas kan sprænge ved for meget tryk, men det har måske været andre glas end dem fra Fido?

    • Michelle
      februar 5, 2016 at 9:35 am

      Nej jeg lufter aldrig Fido glas ud. De hvæser ved ophænget og nogle gange vipper jeg lige på gummidutten der stikker ud. De er meget gode til at lufte ud selv. Bare hiv en smule i den gummidut der stikker ud hvis du er bekymret!

      • Josefine Hentze
        februar 5, 2016 at 10:15 am

        SUPER ? Tusind tak for dine svar. Jeg var ellers på vej til at købe dyre låg med airlocks til mine Fido patentglas som skulle sendes fra USA (probiotic jar eller pickle it) med dyr porto og told ? Men det er jo slet ikke nødvendigt så! Så sparede jeg lige over 1000 kroner ? og ekstra opvask ? Dejligt ?

        • Michelle
          februar 6, 2016 at 8:29 pm

          Haha yep! Bare sendt pengene til mig ?

  • Ingrid Elisabeth Kay
    april 17, 2016 at 8:20 am

    Hej Michelle.
    Jeg vil til at lave rødbedekvass og læser både din opskrift og opskriften i Aarstidernes bog om fermentering. Der er markante forskelle på dels saltmængden og tiden til fermentering. De bruger 12 g salt til 2,5 l vand (0,5 % lage) og fermenterer max 5 dage. Har du også prøvet det, og i så fald hvordan virker det?

    • Michelle
      april 17, 2016 at 2:53 pm

      Det er slet ikke længe nok til at få mælkesyrebakterierne godt igang.. Men nej, har ikke prøvet den opskrift 🙂 Og sådan findes der jo mange derud! Denne her fungerer bare rigtig godt for mig, da bedekvass kan være lidt vanskelig.. Prøv dig frem!

  • oktober 1, 2016 at 9:25 pm

    Hej! Sikke en spændende side du har! Jeg har lige opdaget den, efter i dag at have sat mit livs første kombucha igang! Glæder mig meget. Dette bedekvass ser også interessant ud, kan du på nogen måde beskrive smagen? Smager det salt?
    KH Nanna

    • Michelle
      oktober 2, 2016 at 12:13 pm

      Det smager lidt af jord, sød bede, sur bede, let saltet. Jeg kan godt lide smagen og det er også lækkert som smagsgiver i for eks suppe og lign.. God fornøjelse!!

  • oktober 9, 2016 at 11:31 am

    Spændende. Det må jeg teste. Hvor længe holder det sig på køl, når så det er tappet, sådan cirka? 🙂

    • Michelle
      oktober 10, 2016 at 6:17 pm

      Flere år, hvis den er fermenteret rigtig, så er det ligesom med vin.. Haha

      • Jette
        oktober 13, 2016 at 11:58 am

        Hej Michelle.
        Du har givet mig svaret på det fine hvide pulver …kahmgær..og du skriver at jeg kan tilsætte mere salt…Kan jeg gøre det nu i glasset drysse lidt ekstra salt på ..det har stået i 10 dage og jeg kan forstå at jeg har kigget altfor meget til det ..for meget lt 🙁
        Herlig blog :))))

  • Jette
    oktober 13, 2016 at 11:57 am

    Hej Michelle.
    Du har givet mig svaret på det fine hvide pulver …kahmgær..og du skriver at jeg kan tilsætte mere salt…Kan jeg gøre det nu i glasset drysse lidt ekstra salt på ..det har stået i 10 dage og jeg kan forstå at jeg har kigget altfor meget til det ..for meget lt 🙁
    Herlig blog :))))

    • Michelle
      oktober 25, 2016 at 11:45 pm

      Ja det kan du godt.. Det forsvinder dog formegentlig ikke mere fra denne omgang. Næste gang husk at holde glasset lukket!

  • Louise
    januar 15, 2017 at 12:13 pm

    Kan saften fryses og i så fald være ligeså sundt??

    • Michelle
      januar 15, 2017 at 12:23 pm

      Det kan jeg desværre ikke helt svare på da jeg ikke er sikker på alle bakterier overlever frysning, så der vil stadig være gavnlige bakterier tilbage men det kan være du mister nogle også. Så ja det vil stadig være godt men ved ikke lige hvor godt ?

  • Norah
    januar 22, 2017 at 2:14 pm

    Kan man mon stadig putte appelsin i (fra anden opskrift hvor det kun skal stå 4 dage), når det skal stå i 7 uger?

    Vh Norah

    • Michelle
      januar 25, 2017 at 10:37 pm

      Ja.

  • Kathrine
    februar 1, 2017 at 1:28 pm

    Hejsa. Tak for en spændende blog. Når jeg laver kraut er det nogle gange nødvendigt at tilsætte lidt saltvand for at få væde nok, men jeg føler at jeg snyder. Ved du hvorfor at det er bedst at krauten fermenterer i egen lage? Det havde været noget nemmere hvis at man ikke behøvede massere, men bare kunne hælde saltlage på sin snittede kål. Kan man ikke bare det? Er det noget med sundhedsværdien eller mængden af bakterier der dannes? Kh Kathrine

    • Michelle
      februar 2, 2017 at 8:53 am

      Man får bedre resultat når du krammer væsken ud af kålen, du kan også bare kramme det lidt, lade det stå i nogle timer og så kramme lidt igen. Det plejer at afgive en masse væske.. Der er så meget væde i kål at det ellers bliver alt for vandet med saltlage på

      • kathrine
        februar 2, 2017 at 1:34 pm

        Kære Michelle,
        Tak for dit svar.

        Til denne opskrift på kvas, så skriver du at man skal vaske hinderne af. Det er rå rødbeder ikke? Synes først at man kan pille hinderne af rødbeder der er kogte. Du skriver at denne fermentering kan være svær pga sukkerindholdet. Vil det være en ide at tilsætte lidt lage fra en færdig kraut, for at starte processen? Jeg vil prøve at lave det idag.

        Jeg har også undret mig over hvorfor at man skal fjerne stokken på kål. Er der et stof i stokken der hæmmer fermenteringen?

        De bedste hilsener
        Kathrine

        • Michelle
          februar 4, 2017 at 9:29 pm

          Jeg bruger bare en græntsagsbørste til at skrubbe det beskidte af.. jeg vil ikke tilsatte noget kraut juice men give den en chance uden. Mht kålstokken, det ved jeg faktisk ikke, det er nok mere fordi den er svært at tygge?? ?

  • Razan
    september 14, 2018 at 7:02 pm

    Kære Michelle. Jeg har lige lavet sådan et glas for første gang, men jeg er i tvivl om det gør en forskel, hvis glasset ikke er halvt fyldt med rødbeder? Jeg havde ikke nok rødbeder til at fylde et halvt glas men lidt under halvdelen. Har fyldt det med vand helt op til 2-3 cm under låget, som du skriver – sammen med den anbefalede mængde salt.

    • Michelle
      oktober 24, 2018 at 2:14 pm

      Det burde være fint! Hvordan blev det?

  • Louise
    oktober 20, 2018 at 7:30 am

    Hej.
    Tak for dine super skønne opskrifter.
    Er det vigtigt, det er i grove skiver? Kan de lettere blive dårlige ellers?
    Jeg lader dem stå i vindueskarmen og får derfor lidt sol i den tro, at de kan stå i lidt kortere tid, er det dumt?
    Forresten: Døjede med at der ofte kom mug på de alm. rødbeder, men fandt ud af, at hvis jeg brugte de gule, skete det sjældent.
    Vh
    Louise

    • Michelle
      oktober 24, 2018 at 2:06 pm

      Ja de bliver hurtigere færdig men chancen på mug er også større. De gule indeholder minder sukker så tænker der er derfor de mindre hurtig bliver dårligt/muggen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.