Home / Dessert / Mandel Mælk Yoghurt Opskrift og Cashew Mælk Yoghurt Opskrift
15 januar, 2017

Mandel Mælk Yoghurt Opskrift og Cashew Mælk Yoghurt Opskrift

Comments : 5 Posted in : Dessert, Ikke kategoriseret, Mad Inspiration, mælkesyrebakterier, Plantemælk Yoghurt, yoghurt on by : Michelle
Tags:, , , , , ,

Da det ikke er alle der vil lave yoghurt på mælk har jeg her et udvalg af yoghurter lavet på plantemælk.

Opskrifter er lavet med starterkulturen lactobacillus bulgaricus og er udviklet af Ivaylo Piskov (https://bacillusbulgaricus).

Jeg har ikke afprøvet alle plantemælk opskrifter da jeg nu er meget glæde for øko sødmælk/fløde yoghurt men de her er et udemærket alternativ til dem der ikke vil eller kan bruge mælk fra dyr.

Mandelmælk Yoghurt Opskrift

  • 4 dl mandler
  • 1 tsk agar agar
  • vand
  • 1 pakke bacillus bulgaricus yoghurt starter (eller mindst to spsk af din sidste omgang yoghurt)
  • Beholder til din yoghurt (husk at sterilisere alt omhuelig)

Iblødtsæt din mandler i 10 timer, skyl grundig og lad dem dryppe ud.

Tilsat dem til din blender med 600 ml vand og og blend indtil det er ensartet.

Hæld det ud i en nutmylk pose eller ostelærred/viskestykke så du kan filtre alt mandelpulp fra.

Nu hælder du 600ml vand i en gryde og tilsætter din agar agar pulver. Rør det ud og bliv ved med at røre mens du koger vandet op.

Skrue ned for varmen, tilsat mandelmælken, mens du rører i det. Når det begynder at simre slukker du for varmen.

Lad din mælk nu køle ned til omkring 45c (mærk med din lillefinger, føles det behagelig lun er den fint), husk at blive ved med at røre rundt i det så det ikke bliver til gel grundet agar agar.

Tilsat din starter, rør det godt rundt i 5 minutter.

Hæld det i en (glas)beholder og læg låget løst på.

Vikkel beholderen i et håndklæde, og stil et lun sted på køkkenbordet, ind i ovnen med lyset tændt eller i en yoghurtmaskin hvis du har sådan en.

Lad stå i mindst 8-10 timer, smag om den er sur og stil den på køl når den smager rigtig. Lad det stå på køl mindst 6-8 timer inden spisning.

Billeder her og her.

Starter fåes her

Man kan følge samme fremgangsmåde med cashewnødder.

Så bruger du 4 dl rå cashewnødder og tilsat nok vand til at dække dem.

Sæt cashewnødderne iblød natten over, hældt vandet fra,  skyl dem og blend dem i blenderen med 600 ml vand indtil det ligner mælk, hæld gennem ostelærred for at få grumset ud (ikke nødvendigt hvis du har en rigtig stærk blender)

For at få en tykkere yoghurt kan du bruge to spsk chia som du blender med.

Varm det op til 45C gr, tilsat starter.

Lad det stå i 10-12 timer.

Bagefter på køl i nogle timer.

starter fåes her

 

5s COMMENTS

5 thoughts on : Mandel Mælk Yoghurt Opskrift og Cashew Mælk Yoghurt Opskrift

  • Anne
    januar 20, 2017 at 8:25 am

    Tusind tak 🙂
    Det er lidt sjovt, for jeg søgte på cashew-youghurt for en uge siden, her på din side. Og det eneste der kom op var dosa (med cashewsmør). Af en eller anden årsag havde jeg ladet browservinduet været åbent, og da jeg nu gik igennem dem for at se hvad jeg egentligt havde åbent, var dette nye indlæg kommet til 🙂

  • Ida Lorenzen
    februar 10, 2017 at 5:02 pm

    Hej Michelle
    Du skriverman bruger en pakke starter fra bulgaris til 600 ml vand+ mandler – men på sedlen i bulgaris pakken står der 1/4 tsk fuld starter til 2 ltr mælk?? (Altså til alm komælk)
    Har købt starter til 2 ltr – og har to poser med det men er nu i tvivl om hvor meget jeg skal bruge?
    Mange hilsner og tak for al inspiration!:-)
    Ida Lorenzen

    • Michelle
      februar 11, 2017 at 12:03 am

      Ja tilpas mængden til den mængde du laver!

  • Carl Ole Rather
    april 19, 2017 at 12:48 pm

    Kære Michelle
    Spændende opskrifter du distribuerer. Hvor får man fat i den nævnte startetkultur lactobacillus bulgaricus? (den nævnte hjemmeside http://www.bacillicus bulgaricus. com kan ikke findes.)
    Jeg er udvikler af veganer-/vegetar- og lavallergen-produkter, som skal være ernæringsmæssigt holistiske samtidig med at være bæredygtige og lavallergene.
    Ved du hvordan man kan fermentere vegetabilier og får dannet B12?, -jeg ved at rødalger indeholder varierende mængder af dette essentielle vitamin, og at dette indhold sandsynligvis kommer af mikrobiel syntese fra bakterier på tangens overflade. Har du kendskab til hvilke laktobaciller der er den væsentligste kilde til B12-syntesen?
    Hvis du forhandler den førnævnte starterkultur til vegetabilsk “mælk”, så vil jeg gerne købe den af dig, -måske danner denne også vit.B12?
    Jeg beskæftiger mig meget med tangarter og derivater deraf, -har du opskrifter på fermenteret tang?
    Med venlig hilsen
    Carl Ole Rather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *