Home / Probiotisk Sodavand / Basis Opskrift Vandkefir + Video
6 marts, 2015

Basis Opskrift Vandkefir + Video

Comments : 58 Posted in : Probiotisk Sodavand, VandKefir, Video on by : Michelle
Tags:, , , , ,

Basis Opskrift VandKefir

  • 50-100 gram kefir svampe. Få dem her.
  • 1 liter vand
  • 50-75 gram økologisk rørsukker eller økologisk rapadura/muscvado sukker
  • 2 eller 3 tørrede abrikoser/figner/dadler/mango
  • 1 lille økologisk lime, skåret over (pas på, kan blive bittert) eller ½ økologisk citron (behøves ikke hver gang men giver også dejlig smag)
  • (Optionelt) 4-10 dropper spormineraler, lidt melasse, en halvt æggeskal eller en knivspids himalaysalt. Det tilføjer flere mineraler men er ikke nødvendigt hver gang

Bland sukker i lidt (evt varmt) vand, indtil det bliver opløst.

Tilføj resten af vandet (koldt, ikke varmt!), og kefirsvampene, tørrede frugt, citron og evt mineralerne.

Jeg kan godt lide at bruge et Fido ‘henkogningsglas’ på 1,5 eller 2 liter. Jeg lukker altid låget, da gummiringen på de her glas lader co2 komme ud, uden at der kommer ilt i.

Nogle mennesker kan også godt lide at fermentere kefir med et stykke stof på toppen i stedet for at lukke glasset helt til.

Jeg har læst mig til, at probiotika indholdet er meget større, når det er lukket, så derfor gør jeg det sådan.

Husk at bruge en plastik si til at si dem ud af vandet og en plastik/træ ske til at røre dem, da de ikke må være i kontakt med metal!

Sukker er nødvendigt for at svampene kan gære. Uden sukker kan de ikke ‘leve’.

-I slut produktet er der, alt afhængig af hvor mange dage du lader den stå, næsten ingen sukker tilbage mere.

-Lad det stå i stuetemperatur omkring 48 timer.

-Optimalt tid er 2-3 dage – men det afhænger hvor varmt det er. Du kan begynde at smage på det efter 48 timer og bestemmer selv om du syntes den er fint.

-Hvis det er meget varmt, der hvor dine svampe står, så fermenterer de meget hurtigere, og kan nemt blive den dobbelte mængde af dem, du havde til at starte med!

Smagen ændrer sig dog også hurtigere..

-Når du har fået vokset mange svamper er du klar til at dele dem ud så andre kan få glæde af dem også. Kig også i gruppen Kefir og Kombucha DK.

-Pas på at den ikke står for længe, da den så kan blive let alkoholiseret, hvilket også kan være ok, hvis det er meningen, men det er nok ikke det, de fleste er ud efter..

-Tørrede frugter tilføjer både sukker og mineraler. Citronen eller limefrugten kickstarter processen, da de giver en syrlig omgivelse, hvilket er godt for fermenteringsprocessen.

Det her kalder man den 1. fermentering, også kaldt 1F

Efter 2-3 dage sier man svampene fra, hælder kefirvandet i glas med låg (som grolsch øl flasker, patentflasker-stil) og tilføjer smag efter behag.

Man kan også bare drikke det som det er nu, eller stiller dem på køl hvor de stadig gærer videre men meget langsommere.

At tilføje smag bliver kaldt 2. fermentering, 2F. Det kan være noget juice, tørrede eller friske frugt, frosne eller friske bær, vanilje, kanel, anis, ingefær, gurkemeje osv. Det er kun fantasien der sætter grænsen her. 2F tilføjer både smag og brus.

Lad det stå 12- 24 timer til,  på køkkenbordet, og du har en lækkert, læskende, probiotisk sodavand, som nok er fyldt med brus! Herefter kan den stilles på køl.

Se en lille film med fremgangsmåde her

Husk at åbne flaskerne en til flere gang om dagen så de kan lufte ud, og du undgår at de springer pga. trykket. ©

58s COMMENTS

58 thoughts on : Basis Opskrift Vandkefir + Video

  • Erna
    marts 9, 2015 at 6:48 am

    Du er bare god til dette piss ❤️
    Kram fra mig Erna

    • Michelle
      marts 9, 2015 at 10:37 am

      Tak Erna 🙂

  • Pingback: Vandkefir | Bærmonster

  • Pingback: Mælkebøtte Sirup | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Lisbet Housted
    maj 2, 2015 at 5:17 am

    Fulgte din opskrift igår. Den er jo bare super, og selv jeg som helt ny begynder kunne få min VK i gang.
    Hertil morgen er der dejlig gang i min VK.
    Tak

    • Michelle
      maj 2, 2015 at 8:39 am

      Dejligt Lisbet! Det er nu hellere ikke så svært når man lige har prøvet det.. God fornøjelse med dem og rigtig god weekend 🙂

  • Pingback: Vandkefir Surdej Smør Brød | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Margaretha Gry Donnis
    maj 26, 2015 at 3:57 pm

    Hej Michelle

    Har du gjort dig nogle erfaringer med anis, kanel eller vanilje? Her tænker jeg mere på mængde til 1 liter vand kefir.
    Tak for en fantastisk side 😉

    • Michelle
      maj 29, 2015 at 3:07 pm

      Vaniljestang i enten 1F eller 2F smager skønt, anis ligeledes. Kanel har jeg brugt i 2F med æble..

  • Birrthe
    maj 31, 2015 at 9:51 am

    Kære Michelle
    Håber virkelig at du kan hjælpe mig, for jeg har forsøgt 4 gange og min kefir dør stille og rolig. Jeg gør som du skriver, men hælder så kun ½ dl rørsukker i, da det ellers bliver meget sødt. Efter det har stået i 3 døgn, sætter jeg det i køleskabet, uden at det står på køkkenbordet. Det når aldrig at komme brus i!!!!

    • Michelle
      juni 2, 2015 at 1:48 pm

      Det er netop fordi brus kommer efter du har taget svampene fra. De opbygges i lukket flaske og ved tilsætning af juice/bær osv

  • Pia
    juni 2, 2015 at 12:42 pm

    skal man også lufte ud i flaskerne, når de er kommet på køl – eller stopper de udviklingen af brus, når de køles ned?

    • Michelle
      juni 2, 2015 at 1:40 pm

      Brusen går lidt i bero på køl, men hvis de står der længe vil jeg stadig lette trykket en gang i mellem!

  • Karin
    september 17, 2015 at 2:46 pm

    Hvor længe kan det stå på køl, skal det drikkes hurtig eller kan man samle lidt til lager?

    • Michelle
      september 18, 2015 at 9:08 pm

      Det bliver mere gæret i smagen jo længere det står på køl. Det er dog fint at drikke det efter længere tid, smag og behag..

  • Ina
    december 12, 2015 at 10:48 am

    Min vandkefir danner en hinde i overfladen. Jeg har fået at vide at den sandsynligvis er krydskontermineret med kombucha, der står lige ved siden af. De er begge dækket med klæde. Hvad skal afstanden være?
    Skal jeg skaffe mig ny vandkefir og kombucha eller kun ny VK? Kan jeg rense den?

    • Michelle
      december 12, 2015 at 12:42 pm

      Jeg har altid lukket låg på min VK, og holder et par meter afstand mellem de forskelige fermenteringssager. Dermed ikke sagt at krydskontaminering er noget der hyppig forekommer og der er delte meninger om. Jeg holder det adskilt for sikkerkedsskyld. Få nogle nye svampe i gruppen og start med dem. Nogle gange kan VK åbenbart godt danne en hinde, men tror det er fordi den har været i kontakt med noget andet bakterie på et eller andet tidspunkt.

      • Jeanette
        november 6, 2016 at 6:24 pm

        Min har dannet hinde, skal den så kasseres?? Kan det slet ikke drikkes?

        • Michelle
          november 7, 2016 at 8:37 pm

          Den kan godt drikkes, det er nok en bestemt eddike bakterie der har overtaget dog, så det er bedst med en frisk portion svampe..

  • Nina
    januar 30, 2016 at 10:37 am

    Hej

    Tak for opskrift 🙂 Jeg er helt ny i kefir verdenen, og har nogle spørgsmål. Kan kefiren godt stå uden for køleskabet under 2 fermentering? Hvad sker der, hvis man ikke stiller det på køl? Og ligeledes med selve svampene – kan man lade dem stå i et glas for sig selv, hvis man ikke bruger dem? Og kan de stå uden for køleskabet? Jeg er nemlig nogle gange i situationer, hvor det er lidt besværligt at stille det på køl 🙂

    Hilsen Nina

    • Michelle
      februar 1, 2016 at 7:16 am

      Hej Nina, 2F der ikke kommer på køl gærer videre og bliver meget gæret og let alkoholisk på et tidspunkt, CO2 bygger op hvis du bruger en lukket flaske til 2F så der er fare for at flasken springer hvis den ikke kommer på køl. Køl sætter fermenterings aktiviteten ned, derfor det er vigtig. Ligeledes kan de holde pause på køl (dvale) og er de aktiv på køkkenbordet/stue temperatur ?

  • Sekita
    februar 19, 2016 at 11:35 am

    Hvad gør man med kefirsvampende når man er færdig med sin bryg, hvis ikke man vil i gang igen med det samme?

    • Michelle
      februar 20, 2016 at 3:44 pm

      På køl i et glas med løs låg, dækket med vand og et tyndt lag sukker på svampene. Skift vandet en gang om måneden ?

  • Kirsten hansen
    februar 28, 2016 at 10:20 am

    Hej Michelle, jeg er lige startet med kefir og følger dine supergode videoklip nøje. Nu har jeg lavet kefirens men det er uklart pga svampefnuller, hvordan får jeg det klart?venlig hilsen kirsten

    • Michelle
      marts 2, 2016 at 10:18 pm

      Det er lidt forskelligt om det bliver klar eller uklar, men gør ingen forskel for smagen. Nogle gange så er der mere små svampe, eller overskydende gærceller der flyder rundt. Citronen kan også gør din VK uklar.

  • Mette
    marts 21, 2016 at 1:20 pm

    Hej

    Det ser så godt ud. Har du nogen idé om hvor mange kulhydrater det indeholder, altså lige som sodavand? Jeg tænker på, når man vil give det til børnene.

    Mvh Mette

    • Michelle
      marts 21, 2016 at 7:16 pm

      Det er et godt alternativ til sodavand. Sukkeret fungerer som føde til kefirsvampene, så der er mindre sukker i det færdige produkt end det man starter med. Udover det indeholder kefir mælkesyre bakterier/probiotika. Sukkerindhold afhænger af hvor længe kefiren står og fermentere. Præcise tal på kalorier har jeg ikke. Det er et levende organisme så der er forskel fra drink til drink.

  • Iben
    marts 31, 2016 at 6:59 am

    Hej, jeg har lige for første gang sat nogle vand-kefir-svampe til fermentering og har fået god hjælp fra din side.
    Vil dog gerne vide om man, hvis man bruger den slags glas du bruger til 1. Fermentering, skal/må åbne dem ind imellem de første to dage.
    Jeg har brugt noget brun rørsukker og figner, men fignerne skar jeg i stykker og nu flyder de ovenpå. Gør det noget?
    Har også set en anden film hvor de skriver at det er meget vigtigt at sterelisere det udstyr (ske etc) der er i kontakt med svampene og vaske grundigt hænder. Gør du det? Og hvis ikke, har du så haft nogle skader eller dårlige “kefir-brygge”?
    Tak for grundig vejledning.
    Mvh Iben

    • Michelle
      marts 31, 2016 at 6:10 pm

      Jeg vasker/skyller med varmt vand. De patentglas jeg bruger lufter selv ud ?. Det er ok det flyder øverst på væsken. Held og lykke med det!

  • Camilla
    april 15, 2016 at 11:58 am

    Ej hvor har du bare en spændende side her – jeg er helt ny ud i at fermentere og er vild med projektet, det giver mig ro og god samvittighed overfor min krop. Tak for meget god inspiration her! Bliv endelig ved ??☀️

    • Michelle
      april 15, 2016 at 10:35 pm

      Tak for dejlig tilbagemeldning Camilla!

  • Pingback: Hyldeblomst Kombucha eller Vandkefir | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • june
    juli 11, 2016 at 7:33 am

    Hej.

    Jeg er nu igangværende med f1

    Skal jeg tilføje sukker under de 2-3 dage?

    Fra june

    • Michelle
      juli 15, 2016 at 9:29 pm

      Nej, følg grundopskriften og lad det passe sig selv derefter ?

  • Katrine Pedersen
    august 13, 2016 at 7:38 am

    Hej. Jeg begyndte med min fermateringen igår og der er masser af luftbobler i, men i løbet af natten er et par at Vandkefiren steget til overfladen, betyder det at de er døde?
    – Katrine

    • Michelle
      august 13, 2016 at 11:19 am

      Nej, der er bare kommet lidt luft/CO2 under dem, det lyder meget rigtig!

  • Inger
    august 15, 2016 at 9:50 am

    Kan man udelade tørret frugt og citron hvis man ikke kan tåle frugtsukker?

    • Michelle
      august 16, 2016 at 9:53 am

      Ja

  • Sabine
    oktober 14, 2016 at 8:58 am

    Meget inspirerende side.
    Kan man komme en økologisk thepose med ved 1 F. Pukka laver nogle lækre blandinger.
    Eller er det bedre at vente til 2 F?

    • Michelle
      oktober 25, 2016 at 11:46 pm

      Dét kan man sagtens!!

  • Lili Bermann
    oktober 29, 2016 at 8:11 am

    Starte op for første gang idag og puttede frisk havtorn i første fermentering. Bliver det et problem med frisk frugt? Tænkte det i stedet for citronen

    • Michelle
      oktober 29, 2016 at 10:28 pm

      Det virker nok fin, men holdt øje med mug! Bedst er at tilsætte frugt i 2F. Havtorn er meget lækkert i 2F i hver faldt!

  • Maria
    oktober 31, 2016 at 8:15 pm

    Skal det være økologiske bær man bruger i 2.f Jeg vil så gerne prøve med enten hindbær eller jordbær men kan kun finde de alm. I butikkerne..

    • Michelle
      november 4, 2016 at 1:15 pm

      Skal ikke, det er personlig præference..

  • Karin Rask Pedersen
    november 3, 2016 at 10:50 am

    Hej Michelle
    Jeg er lige gået igang med min allerførste vandkefirdrik. Ved du mon, om jeg kan bruge de helt gamle henkogningsglas med gummiring og metalbøjle, der spændes over, til 1f? Kan de “lufte ud” eller skal jeg måske åbne glasset ind imellem?

    • Michelle
      november 4, 2016 at 1:13 pm

      Dem kan du sagtens bruge! De lufter også ud..

  • Kerstin Sofia Cederlöf
    november 9, 2016 at 6:29 pm

    Hej. Jeg har nogle spørgsmål som ikke handler om kefir men dog om ferm. Håber det er ok at jeg skriver her. Jeg har ferm grønne tomater og hela lange bønner fra min have. Dels savner jeg ideer til hvordan det kan bruges i madlavning. Den eneste ide jeg har er remoulade. Og så den vigtigste ting. Jeg kogte selvfølgelig ikke bønnerne inden ferm. Men alle ved jo at bønner skal koges for ikke at få ondt i maven. Har ferm gjort noget ved dem så de nu kan tåles eller er jeg nød til att udsætte dem for en behandling? Ville bli megaglad for et svar og lidt vejledning i dette, for mig, nye men meget spændende univers. Jeg prøver mig frem med både mælke og vandkefir. Og det er lige lykkedes mig at fremstille min egen æblecidervinæger af most fra egne æbler. Eddikemoderen dukkede bare op, så nu har jeg en megastor “moder” der svømmer rundt i en ny sats most. Fantastisk ikke?! Hilsen Kerstin

    • Michelle
      november 10, 2016 at 6:40 pm

      Ej hvor godt med hjemmelavet eddikemor!! Jeg plejer også at blanchere bønnerne kort, da lektinerne ikke bliver ordentlig nedbrudt ved fermentering, mén der er delte meningen om det! Jeg spiser altid mine fermenterede grøntsager som tilbehør..

  • jette ryom sahinovic
    maj 31, 2017 at 6:19 pm

    Hej Hvad gør jeg når min vk er blevet meget bitter i F1. Jeg har brugt ingefær og citron. Kan den reddes?

    • Michelle
      juni 4, 2017 at 12:37 pm

      Det er måske pga citronskalen? Hvis den ikke smager godt ville jeg smide den id og brygge en ny omgang ..

  • jette ryom sahinovic
    juni 4, 2017 at 9:45 am

    Hej
    Skyller du grynene imellem hver fermenterings-opstart??

    • Michelle
      juni 4, 2017 at 12:36 pm

      Nej

  • Lis Døssing
    juli 16, 2017 at 4:59 pm

    Hvor meget mndkefirå man drikke om dagen af vandkefiren?

    • Michelle
      august 18, 2017 at 9:00 am

      Start stille og roligt op med en tsk/spsk og ød mængden gradvis til en eller to glas om dagen. Husk rigeligt med vand!

  • Laura
    august 12, 2017 at 3:43 pm

    hvis man vil lave to forskellige altså 1 med tørret mango og en med tørret abrikos kan man så blande grynene sammen bag efter? skal de skylles? og hvad gør jeg hvis jeg vil holde en pause?

    • Michelle
      august 12, 2017 at 5:04 pm

      De kan sagtens blandes sammen igen. Pause er grynene i sukkervand på køl.

  • Christina Hedlund
    september 14, 2017 at 8:34 am

    Kan jeg bruge honning i stedet for sukker?
    Jeg har selv bier, og vil derfor gerne bruge min egen honning, men læste et sted at det ikke fungerer med kefir. Ved du, hvad grunden er til det?

    • Michelle
      september 14, 2017 at 9:31 am

      Vandkefir fungerer bedst med almindelig (rør) sukker. Bakterierne i honning kan modvirke / hæmme bakterierne i vandkefir. Vil du gerne bruge honning så søg på min side på jun, den er fermenteret med honning og grøn the. Hvor heldig at have sin egen honning!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *