30 april, 2015
Sodavand på Valle
Comments : 8 Posted in : Ikke kategoriseret, Probiotisk Sodavand on by : Michelle Tags: børn, citron, fermentering, mælkesyregæring, probiotika, sodavand, valle
Når man nu laver yoghurt, skyr eller drypper sin mælkekefir for at lave kefir-ost, så vil man altid have overskud i form af valle. Valle er det gule/gyldne væske der bliver tilbage når det tykke fede del fra mælkeproduktet bliver skillet fra. Valle indeholder proteiner og har sin egen plads i køkkenet. Lad endelig være med at smide det ud! Det kan holde sig på køl op til 6 måneder.
Valle kan bruges i madlavning, blive tilsat bagevarer, og som starter til den her valle sodavand.
Jeg har lavet nogle forskellige versioner af den, men i bund og grund går de ud på det samme.
Du skal bruge til 1 liter :
-150 ml valle
-1 spsk rørsukker
-800 ml saft/juice eller for eks friskpresset citronsaft blandet op med vand
Hæld det hele sammen i et glas med låg og tilsat evt lidt bær.
Lad det stå på køkkenbordet i 2-3 dage. Låget skal være skruet på men ikke helt tæt.
Når du kan se en skumkrans øverst på væsken og det bobler let er det tid til at hælde den på tætlukket patentflaske.
Hvis du har brugt bær kan du evt sigte dem fra nu.
Stil nu flasken på køkkenbordet og lad den stå 1 til 2 dage. Tjek MEGET ofte, den går hurtig fra næsten ingen brus til ret eksplosiv så holdt godt øje. En god trick er at åbne flasken langsomt mens du trykker låget ned med den ene hånd når du abner. Sådan kan du regulere hvor meget den åbnes og kan du nemt lukke igen med den anden hånd.
For at undgå at skulle vente med at kunne åbne i flere timer plejer jeg at sætte en frysepose over flasken mens jeg stiller flasken i en skål. På den måde sprøjter springvandet i posen og drypper ind i skålen. Du spilder intet og der er ikke sodavands springvand i hele køkkenet.
Som smagsvarianter har jeg lavet med:
-ufiltreret æblemost med frosne jordbær i
– kirsebærsaft blandet op med vand og tilsat jordbær
– saft af 4 citroner blandet op med vand og tilsat lidt ekstra sukker for at udligne surheden lidt.
– hyldeblomstsaft blandet op med vand og tilsat citronsaft
– mælkebøtte sirup blandet op med vand
8 thoughts
Har det noget at sige om most/juicen der tilsættes er ufiltreret og/eller økologisk?
Det er op til dig hvad du syntes du helst vil bruge. Jeg foretrækker personlig ufiltreret og øko..
Hej Michelle
Man kan vel bruge saft fra f.eks. Æbler man selv presser saft af på sin saftpresser?
Det kan man helt sikkert! Det bliver rigtig lækkert. Husk at holde godt øje med aktiviteten og pifte flasken så du ikke pludselig oplever en eksplosion pga CO2 tryk. God fornøjelse!
Hej Michelle. Tak for alle dine dejlige råd. Jeg har problemer med at finde gummiringe til mine patentflasker med den lille tut på så trykket kan komme ud. Hvor har du dine fra? Tove
Rema 1000, en fransk sodavand der hedder Lorina. Der kommer dog ikke tryk ud, den holder brusen inde men der er lidt medspil i ophænget. IKEA har dem til en 10’er..
hej, har du nogensinde haft held med at lave mælkesyret saft (ikke kvass), som det Biotta sælger?
Man kan lave mælkesyregæret saft/juice ved at tilsætte lidt starter til det, i form af valle, lidt lage fra færdig kraut mm, kefirsvampe, færdig kefir eller kombucha osv. Lad det stå i lukket flaske i nogle dage og husk at tjekke for aktivitet hyppigt!!