12 marts, 2015
Pickles! Fermenterede drueagurker
Comments : 31 Posted in : Fermenterede Grøntsager, Mad Inspiration on by : Michelle Tags: agurker, drueagurker, fermentering, grøntsager, mælkesyregæring, opskrift, pickles, probiotika
Drueagurker som er mælkesyre gæret er den eneste RIGTIGE syltede agurker. De her er dem som der stadig bliver lavet på denne måde i blandt andet Tyskland, Polen og mange af Øst/Balkan- landene.
De smager supergodt og er både lækkert og megasund.
Du skal bruge:
-drueagurker
-stort fido patentglas (afhængig af mængden drueagurker)
-1 spsk grå havsalt på cirka 400 ml vand
-vindrueblader (indeholder garvesyrer som holder dem sprøde, hindbær og brombærplanterne kan også bruges)
-smagsgiver som frisk dild, hvidløg, sennepsfrø, laurbærblad, peberkorn, tørrede chilier osv
Læg drueagurkerne i iskoldt vand med isterninger en time inden brug.
Skær det lille del hvor de plejer at blomstre af, fjern så lidt som muligt fra skindet.
Fyldt smagsgiver på bunden af glasset og læg derefter så mange drueagurker i som din glas kan holde.
Opløs en spsk salt i en smule varmt vand og tilsat så op med koldt vand indtil du har 400 ml.
Hæld vandet over agurkerne, fold druebladerne over agurkerne på toppen (jeg brugt to store blade), og tryk det sammen under glassets skulder. Det hele skal være dækket af saltlagen og ingen krydderi må flyde øverst. Læg evt et lille glasvægt eller andet tungt (sten/glas) ovenpå.
Luk glasset og lad dem fermentere i 3-4 uger. Stil på køl bagefter.
31 thoughts
Hej Michelle.
Hvor sure bliver agurkerne? Tænker om jeg kommer til at savne sødmen…
Har ikke lige nogle af de omtalte blade, men tror nu jeg forsøger alligevel?. Tak for en spændende side☺️
De bliver sur/salt. Børnene elsker dem så mon ikke du også kan lide dem?? Hvis de skal blive sprøde så har de brug for nogle blade, brombær/hindbær blade, drue eller Ege blade mm indeholder allesammen god mængder garvesyrer der virker ‘sammentrækkende’ og derved holder skind og kødet sprødt. Slaskede agurker smager betydelig minder godt ..!
Hej Michelle.
Jeg forstår din opskrift sådan at der kun skal 4 ml vand i glasset. Så må der også være en grænse for mængden af drueagurker. Eller har jeg misforstået opskriften. Er det ok at bruge almindeligt groft salt ?
Jeg glæder mig til at prøve din opskrift.
Det er en spsk salt på 400 ml. Det kan sagtens fordobles, det er bare forholdene. Ikke 4 ml ?. Det er bedst at bruge noget havsalt eller andet uraffineret.. Håber det hjælper!
Hej.Vi bruger sten salt til fermentere agurker.Giver en/to fed hviløg,en lille styk peberrod og kvist dild (blomster).Prov smage efter 2 dage når det er ikke rigtig fermenteret.Der findes ikke noget bedre ? på brod med fet med flæskesvær ,eller bare spis uden noget.mummms
Det står kun i to dage? Så er de nok ikke fermenteret/mælkesyregæret endnu men mere saltede drueagurker? Ja men jeg glæder mig så meget til at de er i sæson igen. Snart!!
Jeg har en del alm agurker fra drivhus, kan jeg bruge dem.
Havde tænkt at lave agurkesalat af dem, men dette lød bare så godt
Har løg der er ved at fermetere???
Paprika
Almindelige agurker kan godt blive lidt slasket fordi de indeholder så meget vand. De er bedre syltet end fermenteret. Dejligt med fermenteret løg ?
Jeg lavede disse agurker fot ca 10 dage siden og de står nu på køkkenbordet. Alt ser fint ud bortset fra at vandet ikke er klart længre,sløret ,kan man sige det. Er det normalt. Har hindbærblade på toppen og fulgt din opskrift til punkt og prikke.
Mvh. Christine
Sløret er helt normalt! Det er mælkesyrebakterierne og gæret der laver det hvidlige lage og nogle gange lidt bundtfaldt. Det lyder fint ?
hej. Håber du kan hjælpe mig. Mine drueagurker har stået i 14 dage og en del af dem er nærmest helt hvid-belagte. Er det normalt at det bliver så meget, eller er det mon ødelagt?
Det er helt normalt! Det er fra gær/’døde’ mælkesyrebakterier. Lyder helt fino
Takker. Jeg venter og ser
Hej,
Er det fint med både friske og tørrede brombærblade?
Og skolder du de friske først, eller er det nok blot at skylle dem i koldt vand?
Jeg tænker mere på at når jeg plukker bladene ude i det offentlige rum kan der jo have været brugt sprøjtemidler, fuglene kan have skidt på dem osv:)
Tak for en superinspirerende side:)
Vh Stine
Ja friske, skyller dem bare. Tak!!
Hej,
Kan jeg bruge både friske og tørrede brombærblade?
Og er det nok blot at skylle dem i koldt vand eller skal de blancheres først af hensyn til evt bakterier?
Tak for en superinspirerende side:)
Vh Stine
Jeg bruger friske og skyller dem bare..
Hej igen,
Tak for svar:)
Imellemtiden har jeg fået lavet nogle glas. Desværre kom der mug på det ene så der smed jeg det hele ud. Jeg synes det er så vanskeligt at få grøntsagerne til at blive nede under vandet! Jeg har smidt adskillige glas ud efterhånden, og det er ikke fedt når nu man prøver ikke at madspilde#|!’} Men jeg må jo bare blive ved med at prøve:)
Brug et lille glas i spændt under låget. Jeg bruger et lille rognglas, det er den der passer bedst, samtidig fylder jeg helt op med lage så det oversvømmer men chancen på mug er minimalt..
Mange tak for dit hurtige svar med det gode råd.
Det vil jeg prøve:)
Hei
Hej Michelle. Jeg har lavet disse agurker og de smager fantastisk. Vil sætte over en stor porsjon,men min grønthandler kan kun skaffe meget små agurker,kan jeg fermeterer dem eller bliver de for små. Jeg tænker sådan at de måske skal stå kortere tid eller mindre salt,eller har det ikke noget at sige. Tak for at du deler denne side med os,har fået dille på dette med fermitering. Disse agurker satte mig tilbage til min barndom og min tyske mormor
Drueagurker er bedst at bruge, men små agurker er også fin, der er dog større risiko for de bliver lidt slasket pga vandindholdet..
I Polen laver man dem med hvidløg,peberrod begge dele,man kan give også blad af solbær,dild blomst,og selfølgelig salt (halityt) .Smager super godt allerede 3-4 dag ????
Når det er færtig kan i laver agurk suppe mumms
Uuuuuh det lyder også lækkert!!!
Hej Michelle,
Hvor køber du øko skoleagurker, eller er det store hele agurker du bruger og skærer i stykker?
Det er ikke skole agurker, det er drueagurker og jeg kan købe dem her på den økologiske gård og fra en bonde i nabolaget.. skoleagurker eller almindelig agurk bliver for sjasket
hej igen.jeg har et glas med fermiterte agurker fra i fjor ( 2017 ).Tror det er drueagurker,eller connicjoner som de hedder i Norge.Nogle af dem er hule indvendig når jeg skærer dem over og smagen er ikke så god som de som ikke er hule.Hvad er der sket her.Er det en forkert agurk.Lavede mange gl sidste år og dette er nu snart et år gammelt.Ingen mug på det men disse hule agurker er ikke så gode.har du et godt svar.Mvh.Christine
De er fine men har stået for længe eller var ikke faste nok da du lavede den.. hvis du stadig kan lide smagen kan du sagtens spise dem, eller bruge dem i kartoffelsalat mm
Har du erfaring med at krydre med f.eks. hel ægte kanel, hel kardemomme, anis, og lign enten alene eller sammen med noget af det du nævner?
Og hvad med f.eks. ingefær?
Tak for mange gode opskrifter!
Prøv dig frem! Har kun prøvet med hele kanel, ingefær og anis selv
Der er en af mine agurker der er smuttet forbi vægten og der ligger hvidt skimmel oven på og ved at hvidt er ok, men en af pletterne har lidt lyseblå farve. Skal jeg kassere?