29 marts, 2015
Master Tonic ImmunitetsBooster
Comments : 19 Posted in : Ikke kategoriseret on by : Michelle Tags: eddike, fermentering, gurkemeje, immun, ingefær, master tonic, vinter
Master tonic er anti-parasitair, ani-viral og anti-bakterielt. Den virker også mod svamp. Behøves ikke at opbevares køligt og holdes uendeligt.
Ingredienser:
Lige dele af:
– Peberrod
– Ingefær
– Hvidløg
– Løg
– Chili
– Gurkemeje (kan bruges i tørret krydderi hvis man ikke kan finde frisk)
– Rå/Upasteuriseret Æble eddike eller kombucha eddike (kombucha der er overfermenteret og eddike sur)
– Stort patent glas/Glas med skruelåg
Riv/snit alle ingredienserne fint, husk handske eller brug din food processor til det.
Det er ‘farlige’ ingredienser så vær omhuelig.
Læg alt snittet urt/krydderi i stor glas beholder.
Overhæld med æble-eddike.
Luk glasset og stil et mørkt sted i køkkenet.
Husk at ryste glasset mindst 2 gange dagligt.
Lad det stå i 2-4 uger.
Hæld det så gennem en si.
Saften er din Master Tonic.
Alt krydderurt’grød’ kan frysses ned (isterningestørrelse) eller tørres i ovnen og laves til pulverkrydderi, og bruges i madlavning (sammenkogte retter/supper osv).
Saften skal bare stå på lukket flaske og kan bruges med det samme.
For at booste immunforsvaret kan man tage 1/2-1 spsk om dagen eller 30-60 ml (die hards).
Hold det lidt i munden, skyl rund og slug. Det skal ikke fortyndes.
Når man har en infektion/betændelsestilstand kan man tage de 30-60 ml op til 5x om dagen (eller bare en spsk ad gangen).
Kan også tages af gravide og børn.
Til børn kan man lave den lidt mildere ved at lave en portion tilsat mynthe og rå honning. 1 tsk efer behov.
Master Tonic kan også drikkes i bone broth (en sjat MT i hjemmelavet broth om aften er en god måde at få kroppen til at rense ud mens man sover) ©
19 thoughts
Hej Michelle. Kan jeg lave ovennævnte bone broth på knogler fra høner som jeg har kogt og pillet kødet fra? Jeg synes det lyder lækkert at indtage min MT (som snart er klar) på den måde?. Håber ikke spørgsmålet er for meget OT. Tak for inspiration.
Ja det kan du sagtens. Det lyder som en rigtig god Broth du har gang i!
Hei Michelle! Jeg får mye inspirasjon fra din blogg. Har laget denne immunboosteren og nå har den ståt t i ca fire uker, men jeg har glemt å riste på den….har det noe å si? eller kan jeg bare sile den og bruke den som den er nå. Innholdet har svellet ganske mye, men det er jo mye væske allikvel 🙂
Hej Anette, hyggeligt du læser med! Det gør ikke så meget andet end at det bliver fordelt mere jævnt i eddiken. Du kan stadig nå at ryste lidt i ny og næ 🙂
Takk for svar 🙂 Da skal vi sile og begynne å innta boosteren, kanskje det kan hjelpe på rennenede nese 😉
Ja mon ikke!!
Da jeg bor i Grønland hvor man ikke lige kan finde rå æble eddike vil jeg høre om man i mangel af bedre kan bruge æblecidereddike ?
Hej Morten! Den jeg bruger er bare en upasteuriseret æblecider eddike. Du kan godt bruge den du finder der. Hyggeligt du læser med!
Hej Michelle
Jeg har lavet den nu. Det eneste jeg ikke kunne finde råt var gurkemaje og pepperrod. Så det blev tørret gurkemaje og færdigrevet pepperod tilsat lidt noget konserveringsmiddel. Resten kunne jeg få og det chilipepper blev Habaneros. Men glæder mig til at prøve den om 14 dage.
Den bliver bedre jo længere den står, husk at ryste lidt hver dag. Det er fint det du har brugt, man må bruge det man kan få!!
Hej Michelle:)
Jeg er i fuldgang med Master Tonic. OG jeg glæder mig til den er færdig:)
Ang. Bone broth, overvejer jeg også at lave, som du skriver så jeg kan lave det som en natte-detox. Mmm…
Mit spørgsmål er, hvilken konsistens er det, for det er jo en indkogning man laver? Vil det være tykt flydende?:)
Hilsen Marianne
Hej Marianne ?, jeg plejer at koge okseknogler i 24-48 timer og høns i 8-10 timer. Da jeg koger det i min slowcooker koger jeg det ikke ind, men holder det tyndtflydende. Så bruger jeg det sådan som baser til supper, sammenkogte retter eller til at koge ris i. Hvis du vælger at koge det ind uden låg bliver det nemlig tykkere, og mørkere. Jeg stiller det på køl efter det er færdig, så kan jeg nemt fjerne fedtet bagefter og efterfølgende fryser jeg det. Efter køl er det blevet til gelatin pga kollagen, og så tager man det nemt op med en ske. Held og lykke med det, sig til når du har flere spørgsmål!
Hej Michelle. Jeg er lidt af en veje/målenørd. Er det 50g, 100g af hvert og er det så en hel flaske eddike. Det lyder meget spændende, så det er da noget jeg vil forsøg mig med. Hilsen Birgitte
Der er ingen mål, bare brug så det passer i den størrelse beholder du har. Jeg brugte til 1.5 liter glas lige dele (sådan cirka) af alle ingredienser, dem der er på billedet. Det er ligemeget med præcise mål, det skal bare blive stærk ?. Og når der er 1/2-1/3 del af glasset tilbage så hældt på med æbleedikke. Mængden er selvfølgelig mindre hvis du laver i 500ml glas eller 1 liter glas. Men hvis du elsker mål så brug til en liter glas 100 gr af hver, overhældt med eddike så det er dækket med mindst 10 cm eddike ?
Hej.Jeg laver min egnede æble eddikke ? skal chilli frøer ud eller bruger du hele chilli?
Jeg bruger hele chili!
Tak ?
Hej Michelle. Jeg har lavet Boosteren, men den er ikke alt for populær hos min bedre halvdel. Jeg er begyndt at søde den før vi drikker den. Hvad er hemmeligheden bag det faktum, at det skal være æbleeddike/æblecidereddike? Og ikke juice eller andet sødere?
Eddiken sørger for den både er langtidsholdbar og booster immunforsvaret og fordøjelsen