23 marts, 2019
Kontinuerlig Surdej til Travle Hverdage
Comments : 1 Posted in : Mad Inspiration, opskrift, Surdej on by : Michelle Tags: boller, børn, morgenmad, nemt
Efter at have taget en laaaaang pause er jeg endelig kommet rigtig igang igen med surdej. Syntes ikke der havde været fokus/overskud nok til en masse små / store fermenteringsprojekter efter der skete en masse forandringer men jeg er så småt ved at være klar igen!!!
Så det bringer os til kontinuerlig surdej. Jeg har ikke selv fundet på det men læste om denne form af at have dej på i en FB gruppe og wow hvor er det smart!!
Det går ud på at man starter med et almindelig koldhævet dej (man kan vælge den opskrift man plejer at bruge og tilsætte surdej hvis den er koldthævet på gær, eller brug en blanding, éller bare brug en klat gær, det bliver alligevel en surdej senere hen 🙂
Jeg bruger lige et forbillede med en bolle opskrift fra Valdemarso (dronning af lækre morgenmiddag-boller syntes jeg!)
Den originale opskrift findes her
Det jeg har gjort er:
Følge opskriften fra Valdemars ro men brugte surdej starter i stedet for gær. Det er lidt snydt at sige jeg fulgte opskriften da jeg egentlig bare blander en masse forskellige slags mel med surdej starter og vand til passende konsistens, men så har vi noget at gå efter!
- 5 dl , koldt vand
- 1 dl surdejstarter
- 5 dl ølandshvede
- 3 dl speltmel, evt. 1 dl mere
- 1 dl havergryn (hvis du ønsker, eller andet lækkert)
- 1 tsk salt
det jeg gjorde var at røre det hele sammen med træske, i en rustfri stål gryde (da jeg ellers ikke har en stor nok skål).
Derefter stiller jeg det i viktualie rummet som er rimelig køligt (koldt!) men hvis du har plads i køleskabet så brug det.
Lad dejen stå i hver faldt natten over (men 18-20 timer er også meget fint, bare det står køligt)
Om morgen tænder du ovnen og bager så mange du har lyst til. Lad en del af dejen være tilbage og tilsat igen mel/vand/salt til den ønskede mængde og konsistens .
Og det er så her du har en kontinuerlig (sur) dej! Skålen stilles køligt væk igen og vupti du bager igen imorgen, tilsætter mel/vand/salt, stiller køligt og vupti, du bager igen i overmorgen. Og så videre og videre og videre!!
Det er simpelhen så smart, dejen kan også sagtens stå længere hvis ikke du bager hver dag, det er virkelig den travle hverdags ultimative lækre og sunde bolledej!
One thought on : 1
1000 tak.😃
Det er nemt, bekvemt og smager skønt.