17 maj, 2015
Kimchi på den nemme måde
Comments : 45 Posted in : Fermenterede Grøntsager, Mad Inspiration on by : Michelle Tags: chili, grøntsager, gulerødder, hvidløg, kål, mælkesyregæring, probiotika, sauerkraut, surkål
Kimchi er en af de mest velkendte grøntsags fermenteringer sammen med surkål/sauerkraut. Jeg er ikke så vildt med stærke sager så er hellere ikke så vildt med ‘færdig lavet’ Kimchi. Indtil jeg lavede min egen version af den!
Den er på ingen måde originalt men det er også ligemeget, bare det smager godt!
Opskriften er baseret på lidt af en ‘rydde køleskab skuffen op’- blanding.
– 1 kinakål
– 3 gulerødder
– 5 forårsløg, det grønne og det hvide
– 2 skalotteløg
– 4 hvidløgsfed
– 2 cm stykke ingefær
– 1 lille gurkemeje rod
– 1 æble
– chili pulver (groft, fåes hos den asiatiske købmand)
– 1 spsk fiskesovs (valgfri)
– 1.5-2 spsk uraffineret salt, muligvis mere. Brug omkring 1-1.5 spsk pr kg men smag dig frem. Det skal smage saltet uden at salt-smagen overhærsker det hele. 1 spsk svarer til cirka 19/20 gram
Skær din kinakål groft, tilsat revet gulerod, løg i tynde skiver, forårsløg i små stykker og 1 spsk salt. Mas det hele med hænderne og stil noget tungt ovenpå i cirka en time.
Imens skærer du æblen i stykker, og blender det i en foodprocessoren sammen med hvidløg, chili, ingefær, gurkemeje (og fiskesovs hvis du bruger det) til en slags pasta.
Se om der er kommet nok væsken ud af grøntsagerne, evt tilføj 0.5-1 til spsk salt og bland så din chili pasta i.
Smag at det ikke bliver for saltet! Man kan altid tilføje lidt ekstra men man kan ikke fjerne det igen..! Fiskesovs tilføjer enda ekstra saltsmag. Det skal smage behageligt let saltet, ikke som en slurk havvand. Saltsmagen aftager når den er igang med at fermentere..
Det bedste ved at lave Kimchi selv er at man selv kan bestemme hvor stærkt det kommer til at blive, smag og tilføj evt mere chilipulver.
Læg det hele i et Fido patentglas og tryk det ned indtil væsken kommer helt op over, dæk til med et kålblad og stil et lille shotglas eller rognglas ovenpå inden du lukker glasset. Der skal ikke stikke noget op over væsken.
Lad det stå på køkkenbordet i 2-4 uger, smag evt efter 2 uger og lad det stå længere alt after hvad du syntes om den.
45 thoughts
Pingback: Kimchi Krydderi eller Umami Drys | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
Kan jeg bruge spidskål i stedet for ?
Ja!
Kan man begynde at spise af det med det samme, eller må der ikke tilføres ilt i minimum to uger?
Vent lige i hver faldt 10 dage, fermenteringen skyder først igang dag 2-4/5 så ellers vil du bare spise salte grøntsager ☺️. Hvis du har haft åbnet er der større chance på mug/uønskede bakterier så lidt tålmodighed belønner sig!!
Tak for svaret. Jeg har sat min første portion over her til aften og glæder mig som et lille barn 😀
Hvor længe vil portionen kunne holde sig?
Mindst 6 måneder på køl, hvis ikke den er spist inden. Da fermentering gør grøntsagerne langtidsholdbar, kan det holde sig meget længe på køl. Så længe man husker at bruge rent bestik hver gang man tager fra glasset.
Da hag lavet kimchi og sauerkraut idag. Fik ikke plads til alt i glassene,så jeg blandede de sidste rester af kimchi og sauerkraut sammen i et lille glas. Fik masser af væske på alle 3 glas. Det er andre gangen jeg har lavet dette og hvor er det godt. Troede ikke jeg skulle få spist det op,men nu er nu porsjon sat i gang. Tak for at du deler dette med os.
Tak for dejlig besked! Godt du er glæde for det!
nu har jeg prøvet Kimchi det smagte godt for en uge siden. Det skulle stå en uge mere men ser lige pludselig at all væske er væk?! men der ser ud til at være ok. Skal jeg lave lidt nyt salt vand?
5 procent eller?
Nej det er fint. Hvis den ikke er åbnet bare lad den være og hvis den er åbnet bare sæt den på køl ?
Hej! Der løb saft ud af min kimchi (allerede efter 1 dag), undrede mig over det, åbnede og så hældte jeg noget af væsken ud.. men nu læser jeg så, at det skal man ikke. Har jeg ødelagt min kimchi?
Helst ikke åbne mere nu! Ligemeget om der siver noget ud, bare husk et stille en lille skål under glasset.
Kan jeg bruge friske chilier??? Og hvor mange hvis det er??
Det bliver anderledes men du kan godt.. Så mange som du tror du kan holde ud!!
Hvordan letter du trykket i glasset? Slipper elastikken det naturligt ud af sig selv? For hvis man ikke må åbne for at lette trykket, så springer glasset da?
Det siver ud ved ophænget (metalbøjlerne giver sig) og ellers hiv lidt i dutten på elastikken, if you know what I mean ..
Ser nemt ud ?. Hvordan sikrer man sig, at resultatet er spiseligt? Kommer der mug, dårlig lugt eller andet, hvis man har lavet en fejl i processen?
Ser nemt ud?. Hvordan tjekker man, at resultatet er i orden? Vil der være mug, dårlig lugt eller andet, hvis man har lavet en fejl? Kan evt jordbakterier overleve processen?
Hvis du bruger tilstrækkelig salt kan ingen dårlige bakterier overleve. Holdt øje med hårvækst (mug) Så skal alt kasseres.
Sikke en dejlig og nem opskrift! Jeg har sat mit første forsøg over i dag og håber på det bedste 🙂
Kan man bruge noget af det salat man har i haven man ikke kan nå at bruge istedet for kålsalat?
Hvilket salat? Undskyld det sene svar. Åbenbart blev nogle af kommentarerne væk fra siden..
Hej ? Jeg har måske et dumt spørgsmål, men hvor mange liter er det fido glas du bruger til denne opskrift? ??
1 liter!
hvordan ved jeg at fermenteringen er gået som den skal? altså hvordan kan jeg sikre mig at jeg ikke spiser noget der er dårligt? og hvad kan der i så fald ske?
Hvis du har brugt nok med salt så overtager mælkesyre bakterierne inden andre bakterier kommer på spil.. hvis det bliver dårligt vil det enten lugte meget fælt eller der kan for eks vokse mug på
Hej
Skal vandet hældes fra grøntsagerne efter saltning ?
Mvh
Christian
Nej
Tak
Den første portion fik ben at gå på. Især da vi begyndte at bruge den i suppe, se:
https://thewoksoflife.com/2017/01/kimchi-ramen/
Det er nu prøvet og står på køkkenbordet på anden uge 🙂 Men lige et spørgsmål. Al væden har ligesom samlet sig øverst i glasset og nede i glasset ser grøntsagerne “tørre ud”. Skal vet være sådan?
Lige et spørgsmål.
Min kimchi har nu stået i 3 uger på køkkenbordet. Jeg kan dog se, at der ligger lidt væsken i toppen af glasset og at indholdet nede i glasset ikke er omgivet af væske. Skal det se sådan ud??
Ja det e refunder luftbobler af aktiv fermentering
jeg har et fermenterings glas, hvor jeg har kommet forskellige fintsnittede grøntsager blandet med salt i.– der er nu gået ca. 3 uger og der er dannet en hinde med bobler ovenpå det hele, det lugter let af cellulose eller noget lignende. kan det være rigtigt?
Det kan godt ske, men hvis det lugter mærkelig skal du nok kassere det.. der er ikke hår på? Du kan evt fjerne det og smage det ind under?
Hej Michelle.
Hvad gør jeg hvis ikke der kommer nok væske ud af min kimchi så det dækker kålen, når man kommer den på glas?
Lav lidt ekstra 2% saltlage og hældt det på, undskyld sent svar, min hjemmeside driller
Hejsa, Skal der løg og æble ? Jeg kan ikke optage fruktose og undgår derfor blandt andet disse to ingredienser. Evt går den grønne øverste del af porre/forårsløg. Mvh Karoline
Det behøves ikke, fructose bliver omdannet af mælkesyre bakterierne, de “spiser” sukkeret
Tak for en spændende opskrift!
Jeg åbnede min for at smage efter den havde stået et par uger, og den smagte mest ‘syrligt’ – altså, der var ikke så meget lækker chilismag. Tror du chilismagen kommer mere frem hvis jeg lader den stå et par uger til, eller kan jeg tilsætte mere chili nu her?
Tusind tak!
Du kan altid tilsætte mere chili ..
Hej Michelle,
Tak igen for en skøn opskrift og fordi du deler din megen viden om fermentering med os andre👍🏽
Jeg er lidt usikker på om min Kimchi er god nok:
Den øverste 1/3 er nu uden væske og er blevet bleg i farven. Jeg kan forstå fra tråden her at det ikke gør noget at væsken er væk (i modsætning til anden fermenteret kål) men tænker du at det ‘blegede’ er ok?
🙂 Stine
tak for opskrift
kan se jeg ikke har fået sat noget over min kimchi, således at der ikke er pres nok på. Dvs der er luft i – og derfor ingen bobler eller andet.
Nogen der har erfaringer med den fejl? om man kan fortsætte eller hvordan? er bevidst om det ikke bliver det samme – men er det helt håbløst projekt at fortsætte?
Hej
Min kimchi har meget luft, da jeg ikke havde nok i glasset og derved ikke noget pres.
Er det helt håbløst at fortsætte? Nogen der har erfaring med det?