23 april, 2015
Basis Opskrift Jun
Comments : 22 Posted in : Ikke kategoriseret, Kombucha, Probiotisk Sodavand, Rå Honning Fermenter on by : Michelle Tags: honning, jun, kombucha, opskrift, probiotika, scoby, sodavand, the
Jun er en slags Kombucha, også brygget på the og med en scoby, en Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast (den der flade pandekage-agtige cellulosemåtte, også kaldt for en svamp.)
Forskellen mellem Jun og Kombucha er at Jun godt kan lide grøn the og rå honning, hvorimod Kombucha godt kan lide sort/grøn the og sukker.
Den scoby som Jun bliver brygget med er ikke den samme som en kombucha scoby.
Man kan godt bruge en kombucha scoby til at lave grøn the/honning bryg, men efter et stykke tid vil scoby ikke lave flotte babyer mere. Det vil bestemt ikke sige at man ikke skal forsøge sig med en overskuds-scoby. Det smager meget lækkert nemlig.
Men som sagt, hvis du vil lave det der hedder Jun er en Jun scoby nødvendigt (få en Jun scoby her i gruppen).
Jun er også noget dyrere i praksis da honning er ret meget dyrere end rørsukker. Hvis man kan få en god deal med en (lokal) biavler er der perfekt, og ellers må man nøje med dansk supermarkedet honning. Både fast og flydende honning virker fint.
Her er opskrift til Jun. Opskriften er til 1 liter (tilpas mængden til den beholder du bruger).
Du har brug for:
-Glas beholder på 1.5-2 liter
– Jun scoby (fåes her)
– 75-100 ml startervæske (færdigbrygget Jun) på en liter
-1 liter vand
– 2 tsk løs eller to poser grøn the på en liter
– 50/75 gram rå (koldt slynget) honning på en liter
– Klud og elastik
Kog vandet i en gryde indtil der begynder at kommer bobler op fra bunden.
Sluk, fjern fra komfuret og tilsat det grønne the.
Lad det trække i 5-10 minutter og fjern fra vandet, når vandet er kølet til omkring 35-40c grader tilsætter du honningen og rører indtil det er opløst.
Når det hele er kølet ned hælder du det færdige søde the i din glas beholder, tilsætter din Jun scoby og starter væsken og lægger klud ovenpå som sættes fast med elastik.
Nu skal den bare stå mørkt og roligt i stuetemperatur i 3-5 dage, smag dig frem derefter. Den skal smage let perlende, honningsød men syrlig på samme tid. Den smager lettere end kombucha på en måde, lidt mere frisk og delikat, og bliver faktisk kaldt kombucha´s champagne. Jeg syntes nu ikke at smagen er bedre end kombucha smag. Anderledes og godt, men kombucha er favorit her! Pas på med at den ikke står for længe eller for varmt, den bliver lynhurtig eddikesur nemlig. Så smag smag smag, og hæld på flaske når den smager sødlig / sur.
Hvis du laver til flere liter ad gangen plejer jeg at koge en lille del af vandet jeg skal bruge, tilsætter min the og honning til det og blander det bagefter med kold vandet. Så hvis jeg brygger til 3 liter så koger jeg 500 ml, tilsætter the og honning til det vand, hælder 1/3 del i en målekande og fylder op til 1 liter med koldt vand. Så hælder jeg det i beholderen og gentager 2 til gange.
22 thoughts
Hej Michelle
Kan hvid te bruges til Jun i stedet for grøn?
Hilsen Linda
Hvid kan godt bruges til jun og Kombucha, til jun foretrækker jeg dog en blanding af grøn og hvid 🙂
Skal den grønne the være økologisk?
Økologisk er altid bedst, både for svampene og os, men brug det du prioriterer!
Hej tror godt jeg kunne tænke mig at prøve Jun fremfor kombucha fordi det skulle være mildere i smagen. Men jeg kan ikke rigtig finde ud af om det har samme helsevirkninger som kombucha ?
Da de stortset har samme bakterie profil og det gode fra rå honning og grøn the er det bestemt et forsøg værd..
Har fundet jun opskrift
God søndag
Jeg har netop ladet min første jun stå i en uges tid, hvor jeg de sidste dage har smagt lidt med et sugerør. Det smager surt/sødt, men der er ingen bobler i. Det var ellers en ret stor og fin scoby, jeg fik til at starte med inkl. ca. 1-1½ dl startvæske. Skyldes de manglende bobler, at scobyen bare skal vænne sig til at bo hos mig?
Jeg har også min første kombucha i gang, og den prikker lidt på tungen her efter en uges tid.
Det er ikke altid med det samme man får brus i 1F, du kan prøve at lave en 2F med tilsat smag i form af bær/juice i tætlukket flaske. Let perlende skal din jun nok blive, den skal helt sikker bare lige falde til hjem hos dig ?
Hej
Kan jeg ikke bestille en jun herigennem, da jeg ikke er på facebook?
Kun hvis du kan afhente selv i Dragør..
Halløj
Vedr holdbarhed
når jun er tappet – hvor længe kan den da holde sig?
og efter åbning på køl?
vh mia
Den kan i princip holde sig uendelig på køl, den vil modne som vin. Den ændrer dog også smag, så smag og behag..!
Pingback: Fermenteret Hyldeblomst Drik | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
NÅR JEG SKAL FODRE MINE SVAMPE…BRUGER JEG OM SOMMEREN..HAVENS UVELKOMNE URTER SOM GRUND TE…DET VÆRE SIG BRÆNDÆLDER OG SKVALDERKÅL..BEGGE MED GODE INDH STOFFER.LIDT MERE VELSMAGENDE KAN VÆRE HJERTENSFRYD MA.. JEG BRUGER DE SOM JEG MENER HELBREDET HAR GODT AF..OG HAVEN SKA LUGES FOR,, SVAMPENE TRIVES ..
Hejsa
Skal jun og kombucha direkte i køleskab til 2 fermentering eller skal de stå ude først. Hvis Je hvor længe? Mange tak
Mvh Maria
Hvis du vil have brus skal de på køkkenbordet i nogle dage, alt afhængig restmængde af sukker og temperatur, jo varmere jo hurtigere det videregærer.
Hej, jeg vil høre om det er muligt at købe en Jun scoby af den person der bor i Dragør? På forhånd mange tak.:-) Mvh Emily
Der er flere i Facebook gruppen der har jun, men det kan jeg desværre ikke hjælpe med fra den her side af..
Jeg har taget min kombuche scoby og lagt i en grøn-the-honning-lage for at lave en jun scoby (det har jeg læst på kombuchasvampen.dk at man kan. Tænker du også at dette er en mulighed, når man ikke lige kan hjemskaffe en jun scoby?
Det er muligt at købe en JUN scoby på nettet, men hvad stiller man op mht. Startervæske.
Skal man bruge væske fra tidlige bygninger ved første brygning?
Mvh. Morten
Ja, du kan få både scoby og startervæske i Facebook gruppen “kefir og kombucha DK”