25 juni, 2015
Fermenterede Kartofler
Comments : 16 Posted in : Fermenterede Grøntsager on by : Michelle Tags: børn, fermentering, kartofler, mad, mælkesyregæring, opskrift, probiotika
At fermentere kartofler siges at reducere stivelsesindholdet og dannelsen af akrylamid.
Det er ikke en langtidsfermentation, men gør at kartoflerne bliver nemmere at absorbere i kroppen samt at indholdet af glukose og fruktose bliver mindsket, hvilket gør at akrylamid formering ikke så nemt kan opstå.
Hvis du vil læse mere er der noget her og her.
Du skal bruge:
– Kartofler, den mængde der passer til det du vil tilberede
– 30-35 gr uraffineret salt på en liter vand
– Stor patentglas, Fido eller dem fra Ikea (Korken) kan bruges
Vask kartoflerne, jeg brugt nye kartofler så jeg fjernede ikke skrællen, men fjern den hvis den er for tyk eller hvis du ikke kan lide den.
Bland saltet i en smule varm vand så det opløser og tilføj bagefter resten af vandet. Jeg bruger en målebeger.
Læg kartoflerne ind i patentglasset, de kan skæres ud som tykke fritter eller bare i halve eller tykke skiver.
Hæld saltlagen over dem, sørg for det hele er dækket af lage, og luk glasset.
Lad stå på køkkenbordet i 1-3 dage, hæld lagen fra, og skyl dem let. Mine står i 2 dage.
Nu kan de tilberedes som man ønsker.
Jeg kogt mine, dampede dem let og stegt dem i kokosolie bagefter.
Pas på de ikke står for længe og begynder at danne alkohol, du vil ikke være i tvivl, lugten vil være forfærdeligt!
16 thoughts
Hej. Har du erfaring med at bruge fermenterede kartofler til kartoffelmos? Jeg tænker på om , det gør noget ved konsistensen, når man går ind og påvirker stivelsen?
Meget spændende blog du har.
Vh Kirstine
De kan sagtens blive moset efter de er kogt. Det bliver det samme som almindelig kartoffelmos !
Ok, det må prøves så. Tak for svar 🙂
Kan saltlagen genbruges, eller er saltet brugt op ved den første fermentering?
Mvh Jette
Vandet fra kartoflerne genbruger jeg ikke, men du kan evt koge kartoflerne eller ris i vandet. Fra øvrige fermenteringer kan man bruge en sjat fra gammel til at starte et nyt, dog slet ikke nødvendig. Her drikker vi lagen fra drueagurker eller gulerødder (lille shot om morgen) og ellers bruger jeg det i dressing, som smagsgiver i maden eller i marinade for eks.
Tak for svar ?
Hej Michelle 🙂
Rigtig spændende blog du har!
Kan man smage på kartoflerne at de er fermenteret eller er det “kun” for at reducere stivelsesindholdet og dannelsen af akrylamid.
God aften, mvh Dorte
Hej Dorthe! Nej man kan ikke rigtig smage at de er fermenteret, de står for korte til rigtig at ændre smag ?
Hej Michelle
Følger din side med glæde….. min bedstemor, hvor jeg voksede op, lavede en del fermentering, men jeg har aldrig tænkt over det, da det var en naturlig del af hverdagen. Hun var vokset op da alting blev brugt – årgang 1904 – og jeg husker at hun brugte lagen til sauce og dressinger, og det smagte rigtigt godt 🙂
Jeg har det sidste par gange jeg har lavet kartoflerne havde skulle koge i 40 minutter selvom det var små kartofler. Hvad gør jeg forkert?
For lidt salt for meget salt?
40 minutter?? Det kan jeg ikke sige hvorfor, det er også mega lang tid at koge kartofler syntes jeg!
Hej jeg har er blevet ret glad for de halvfermenteret kartofler fordi det er hurtigere at gå i gang med madlavningen. De sidste par gange har kartoflerne skulle koge 40 minutter selvom det er små kartofler, så fungere det ikke.
Hvad gør jeg forkert?
For lidt salt for meget salg
Hej Michelle. Jeg kunne godt tænke mig at blande kartofler – måske søde kartofler – i fermenteringen af hvidkål og andre grøntsager. Tænker du, at det er fint med kartofler, eller vil det måske producere alkohol i fermenteringen? Mvh. Rune
De danner for meget alkohol og afgiver acetonelignede gas, meget ulækkert!!
Har du (eller nogen andre) erfaringer med, hvor lang tid kartoflerne kan holde sig efter fermenteringen og hvordan (køleskab, stuetemperatur…)?
De skal helst spises lige efter da de ellers bliver ulækre.