HomeFermenterede Grøntsager Fermenterede Kartofler

Fermenterede Kartofler

Comments : 16 Posted in : Fermenterede Grøntsager on by : Michelle Tags: , , , , , ,

At fermentere kartofler siges at reducere stivelsesindholdet og dannelsen af akrylamid.

Det er ikke en langtidsfermentation, men gør at kartoflerne bliver nemmere at absorbere i kroppen samt at indholdet af glukose og fruktose bliver mindsket, hvilket gør at akrylamid formering ikke så nemt kan opstå.

Hvis du vil læse mere er der noget her og her.

Du skal bruge:

– Kartofler, den mængde der passer til det du vil tilberede

– 30-35 gr uraffineret salt på en liter vand

– Stor patentglas, Fido eller dem fra Ikea (Korken) kan bruges

Vask kartoflerne, jeg brugt nye kartofler så jeg fjernede ikke skrællen, men fjern den hvis den er for tyk eller hvis du ikke kan lide den.

Bland saltet i en smule varm vand så det opløser og tilføj bagefter resten af vandet. Jeg bruger en målebeger.

Læg kartoflerne ind i patentglasset, de kan skæres ud som tykke fritter eller bare i halve eller tykke skiver.

Hæld saltlagen over dem, sørg for det hele er dækket af lage, og luk glasset.

fermenterede kartofler

Kartoflerne lagt i glasset og overhæld med saltlagen

Lad stå på køkkenbordet i 1-3 dage, hæld lagen fra,  og skyl dem let. Mine står i 2 dage.

fermenterede kartofler

Man kan se boblerne øverst i glasset, det er ikke pink 😉 Det er pga låget og lyset!

Nu kan de tilberedes som man ønsker.

Jeg kogt mine, dampede dem let og stegt dem i kokosolie bagefter.

Pas på de ikke står for længe og begynder at danne alkohol, du vil ikke være i tvivl, lugten vil være forfærdeligt!

16s COMMENTS

16 thoughts

  • september 1, 2015 at 10:38 am

    Hej. Har du erfaring med at bruge fermenterede kartofler til kartoffelmos? Jeg tænker på om , det gør noget ved konsistensen, når man går ind og påvirker stivelsen?
    Meget spændende blog du har.
    Vh Kirstine

    • Michelle
      september 1, 2015 at 12:53 pm

      De kan sagtens blive moset efter de er kogt. Det bliver det samme som almindelig kartoffelmos !

      • september 8, 2015 at 2:07 pm

        Ok, det må prøves så. Tak for svar 🙂

  • Jette Ramshøj
    oktober 29, 2015 at 3:32 pm

    Kan saltlagen genbruges, eller er saltet brugt op ved den første fermentering?
    Mvh Jette

    • Michelle
      oktober 29, 2015 at 9:37 pm

      Vandet fra kartoflerne genbruger jeg ikke, men du kan evt koge kartoflerne eller ris i vandet. Fra øvrige fermenteringer kan man bruge en sjat fra gammel til at starte et nyt, dog slet ikke nødvendig. Her drikker vi lagen fra drueagurker eller gulerødder (lille shot om morgen) og ellers bruger jeg det i dressing, som smagsgiver i maden eller i marinade for eks.

  • Jette Ramshøj
    oktober 30, 2015 at 6:16 pm

    Tak for svar ?

  • Dorte
    juni 10, 2016 at 8:51 pm

    Hej Michelle 🙂
    Rigtig spændende blog du har!
    Kan man smage på kartoflerne at de er fermenteret eller er det “kun” for at reducere stivelsesindholdet og dannelsen af akrylamid.
    God aften, mvh Dorte

    • Michelle
      juni 10, 2016 at 10:16 pm

      Hej Dorthe! Nej man kan ikke rigtig smage at de er fermenteret, de står for korte til rigtig at ændre smag ?

  • Jørgen
    august 24, 2016 at 8:34 pm

    Hej Michelle
    Følger din side med glæde….. min bedstemor, hvor jeg voksede op, lavede en del fermentering, men jeg har aldrig tænkt over det, da det var en naturlig del af hverdagen. Hun var vokset op da alting blev brugt – årgang 1904 – og jeg husker at hun brugte lagen til sauce og dressinger, og det smagte rigtigt godt 🙂

  • Marlene Nielsen
    april 9, 2017 at 8:21 am

    Jeg har det sidste par gange jeg har lavet kartoflerne havde skulle koge i 40 minutter selvom det var små kartofler. Hvad gør jeg forkert?
    For lidt salt for meget salt?

    • Michelle
      april 9, 2017 at 9:43 am

      40 minutter?? Det kan jeg ikke sige hvorfor, det er også mega lang tid at koge kartofler syntes jeg!

  • Marlene Nielsen
    april 9, 2017 at 8:27 am

    Hej jeg har er blevet ret glad for de halvfermenteret kartofler fordi det er hurtigere at gå i gang med madlavningen. De sidste par gange har kartoflerne skulle koge 40 minutter selvom det er små kartofler, så fungere det ikke.
    Hvad gør jeg forkert?
    For lidt salt for meget salg

  • Rune
    december 8, 2017 at 10:28 pm

    Hej Michelle. Jeg kunne godt tænke mig at blande kartofler – måske søde kartofler – i fermenteringen af hvidkål og andre grøntsager. Tænker du, at det er fint med kartofler, eller vil det måske producere alkohol i fermenteringen? Mvh. Rune

    • Michelle
      januar 5, 2018 at 9:22 pm

      De danner for meget alkohol og afgiver acetonelignede gas, meget ulækkert!!

  • januar 17, 2018 at 4:51 pm

    Har du (eller nogen andre) erfaringer med, hvor lang tid kartoflerne kan holde sig efter fermenteringen og hvordan (køleskab, stuetemperatur…)?

    • Michelle
      januar 18, 2018 at 1:44 pm

      De skal helst spises lige efter da de ellers bliver ulækre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.