10 marts, 2015
Fermenterede gulerodsstave
Comments : 30 Posted in : Fermenterede Grøntsager on by : Michelle Tags: fermentering, grøntsager, gulerod, gulerødder, mad, mælkesyregæring, opskrift, probiotika
Fermenterede gulerodsstave er dejligt nemt at lave og en rigtig børnefavorit.
Du skal bruge :
Fido patentglas på 1 liter eller 1.5 liter
1 kg gulerødder
1 spsk /cirka 19-20 gram hav eller himasalt per liter vand.
Evt citronskal, ingefær, dild eller hvidløg.
Skær gulerødderne i stave, læg patentglasset på sin kant og ‘stabl’ staverne i. De skal ligge helt kompakt så der ikke er nogen der flyder rundt. Læg citronskal, ingefær skiver, hvidløg eller dild mellem hvis du bruger nogen af dem.
Opløs salt i en smule varmt vand og tilsat så resten af det kolde vand.
Sørg for at ingenting stikker op over vandet!!
Luk glasset og stil i 10 dage på køkkenbordet, holdt den lukket, og i køleskabet derefter. Husk en tallerken eller lign indunder for at fange det evt væske der siver ud af glasset, der ved gummiringen. Mens de stadig bobler og siver er det travlt med at fermentere. Lad dem ikke stå ud meget længere end ti dage da de så kan blive lidt for blød. Efter 10 dage er de syrligt og stadig sprød.
30 thoughts
Hej Michelle,
Skræller du gulerødderne eller er de bare vasket?
Hvordan er det med jordbakterier og fermentering, behøver man ikke tænke på det?:-) Vh Ida
De naturlig forekommende bakterier på grønt er gavnlig til at kickstarte fermenteringen. Jeg skræller mine gulerødder dog, det kan vi bedre lide ?
Ok tak for svar! Så vil jeg også skrælle mine:-)
Hvad så efter de ti dage? Skal vandet hældes fra? Hvor hurtigt skal de spises?
De bliver i væsken, du kan spise dem nu eller stille på køl. De kan holde sig længe da de er blevet syrnet nu ?. Brug dog altid ren bestik når du tager fra glasset!
Jeg lavede en stor portion i midten af november. Nu er jeg igang med en ny portion, og ville lige snacke de sidste to, men der er blevet dannet et hvidt bundfald. Har ikke haft den åben i mindst 14 dage, og har ikke set det tidligere. Det ligner ikke mug og glasset lugtet fint.
Er det noget du kender noget til?
Det er helt normalt og fint, det er bare ‘døde’ gærrester. Bare spis løs, så længe det ikke er noget ‘med hår på’ er det ikke mug ?
Hjælp
Hvorfor mugner mine fermenteringstanke med blomkål og gulerødder?
Det er svært at sige. Stikker der grøntsager op over overfladen? Står det tæt på andet fermentering eller frugt? Hvis du er på Facebook kan du stille spørgsmålet i gruppen “Kefir og Kombucha DK” der er det nemmere at vejlede med billeder mm
Hjælp
Hvorfor kommer der mug på mine fermenteringer?
Vh Anne
Skal der ikke kål i for at starte processen? Kan det indeholde gode bakterier uden kål.?
Det er pgå grøntsagerne og salt fermenteringen starter, så nej der behøver ikke blive tilsat kål..
Hvis de kun skal stå ude i max 10 dage, opstår der så nok bakterier? Mange andre opskrifter skal stå ude over en måned. Fermenterer de videre i køleskabet?
Vh
Louise
De udvikler fint med bakterier men kan sagtens stå ude længere, pga alt kulhydrat/sukker i gulerødder står de ikke for længe ud da de så bliver ulækre
Fermenterer de videre i køleskabet?
Går i dvale ..
Kan vandet også drikkes med samme gavnlige effekt?
Vh
Louise
Det er dog ret saltet, så brug som dressing mm. Eller til at fermentere en juice for eks
hej – nu skriver du til juice, og det er netop en opskrift på laktofermenteret gulerodsjuice jeg leder efter. Jeg kan altså ikke finde nogen. Skal jeg altså have lidt vand fra en omgang kål eller andet til at starte fermenteringen i juicen? mange hilsener Mathilde
Du kan fermentere juice ved at tilsætte noget valle eller kefir/kombucha for eks..
Fed blog?. Er der en mulighed for at glasset springer i processen? Tænkte om man engang i mellem lige skal lufte lidt ud?
Patentglas lukket selv luft ud ved ophænget, vælg en god kvalitetsglas, dem fra ikea er gode samt dem fra mærket bormiolli rocco
I din opskrift fermenterede rødløg skriver du at saltlagen er
1 spsk til 400 ml vand
Her er det 1 spsk til 1 liter vand
Er der ikke en standard saltvands blanding
Løg bliver bedre med en mere koncentreret salt lage
Hej Michelle
Er der forskel på probiotika i de forskellige grøntsager ?
Det er nogenlunde det samme..
Kan man drikke fermenteringsvandet efter at man har spist gulerødderne? Altså frem for bare at hælde det ud? Det smager jo fint.
Sagtens!
I skriver mælkesyrefermenterede gulerødder på foto men der er intet mælke produkt i opskriften?
Nej.. probiotiske bakterier bliver kaldt for mælkesyre bakterier