7 marts, 2015
Basis opskrift Kombucha
Comments : 77 Posted in : Kombucha on by : Michelle Tags: kombucha, opskrift, probiotika, scoby, sodavand
Kombucha tilberedning (eksempel brugt er 2 liter)
- 100 gr økologisk rør sukker pr liter vand
- 2 poser the/2 tsk løs the pr liter vand (sort/grøn/hvid) Når Scoby trives kan man også bruge urte the in the mix
- Scoby (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast), en flad gummi-agtig ¨pandekage¨. Fåes her
- Starter væske (1 dl af den sidste færdige kombucha, pr liter man brygger)
- 1 stort glasbeholder 2 eller 2+ liter, med stor åbning
- Tætvævet klud
- Elastik
1. Fermentering (1F)
Kog 1/3-1/2 del af vandet og lav en stærk the, den skal helst trække i 5-10 minutter.
Tilføj også sukkeret nu og rør det rund så det smelter.
Fjern the poserne eller hæld vandet gennem en stofpose så der ikke er noget løst the tilbage.
Alt skal være så rent som muligt (vask af med eddike eller varm vand og ikke med sæbe).
Bland det varme the med resten af det kolde vand, lad det evt stå indtil det blive stue temperatur og læg scoby forsigtigt i.
Det gør ikke noget hvis den synker eller driver sidelæns, den skal nok forme en ny baby øverst igen.
Sørg for at vandet IKKE er for varmt, for så dør den. Sørg for at have rene hænder, uden sæberester eller snavs.
Hæld også startervæsken i, da den vil kickstarte processen samt sørge for at der ikke kommer mug på (pga syrligheden).
Læg et tætvævet klud (viskestykke/klip fra et gammel tshirt eller lign) ovenpå glasset og put elastikken rund om kanten.
Bananfluer elsker duften og de må helst ikke komme i nærheden 🙂
Lad være at bruge the der indeholder aroma/olier (eks Earl Grey, da den indeholder Bergamot som Scoby ikke er så glade for)
SCOBY MÅ IKKE KOMME I LANGVARIG KONTAKT MED METAL!
Stil glasset på en roligt og lidt mørkt sted, ikke i direkte sollys.
Den skal have luft cirkulstion så helst ikke i et skab og ikke for tæt på stærktlugtende ting, eller for tæt ved komfuret for eksempel. Temperatur fra 21-24 er optimalt, men op til 26c er også ok.
Problemet med for højt temperatur er at den vil gære for hurtig, hvilket hæmmer udviklingen af de gavnlige bakterier og syrer, som man gerne vil have i det færdige produkt.
Lad glasset stå i 7 til 10, måske 14 dage, alt afhængig af temperatur og smag og behag.
Hvis den står for længe bliver den nærmest til eddike og kan man ikke rigtig drikke den mere.
Eddiken kan selvfølgelig bruges som dressing, rengøring eller andet formål.
Smag dig frem, start på dag 5-7 og fortsat så indtil smagen er optimalt for dig.
Den bedste måde at smage er ved at glide et sugerør ned ved kanten af glasset så du ikke forstyrrer baby scoby for meget, holder finger på røret øverst og hiver den oppe igen så din kombucha er ind i sugerøret.
Når din kombucha er blevet efter ønske tager du mor scoby og baby scoby op, lægger dem på et tallerken med lidt af den færdige kombucha (husk rene hænder/tallerken osv!) og hælder den færdige kombucha på flasker med tætsluttende prop.
Flasker med ’Grolsch’/Patent-lukning er bedst at bruge da kombuchaen kan nå at opbygge Co2, hvilket vil resulterer i en dejlig, let brusende drinks.
Start processen forfra og husk altid at tilsætte startervæske fra din sidste batch!
Opdatering: Alternativ fremgangsmåde som fjerner bitter smag og giver mere brus. I stedet for at koge vandet helt op, kog det indtil der kommer små bobler fra bunden af gryden. Sluk så og lad din the trække i 5-10 minutter. Lad være at trykke vandet ud af poserne men dyp dem nogle gange hvis du vil have stærkere smag. Fortsat som i opskriften.
2. Fermentering (2F)
Hvis du gerne vil smage kombuchaen til kan du lave den anden fermentering.
Nu kan du hælde den nybryggede kombucha på flasker og tilsatte noget juice eller frisk frugt/juice/krydderier/the eller hvad du nu har lyst til.
Husk at bruge tætsiddende prop, som en rigtig patentflaske har!
Lad kombuchaen stå i stuetemperatur 2-3 dage op til 1 hel uge (afhængig af hvor varmt det er) og i køleskabet bagefter. Husk at åbne flaskerne hver dag når de står på køkkenbordet så de ikke eksploderer pga for meget CO2 opbygning. Det sker ikke så ofte men better safe than sorry.
Åbn med omhu da der nogle gange kan komme en kombucha springvand!
Smags Ideer:
-Revet ingefær
-Alle mulige slags bær (5-6 pr liter, helst lidt moset)
-Frisk juice eller købe juice (bare en sjat på 1 liter)
-Vaniljestang
-Urtethe eller tørrede krydderier
Så mange muligheder!! Prøv dig frem!
Scoby’er bliver delt ud i gruppen Kefir og Kombucha DK ©
77 thoughts
Det lyder fantastisk
Pingback: Mælkebøtte Sirup | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
Pingback: Kombucha Kontinuerlig Bryg eller Continious Brew | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
Hej, som helt grøn i det her: skal jeg forstå det sådan, at man kan undgå at benytte grøn eller sort te, og udelukkende lave kombucha på urtete?
Man kan lave Kombucha på en blanding af sort/hvid/grøn men også lave det med hibiscus og rooibos for eks. Det er indholdet af garvesyrene scoby godt kan lide 🙂
Der er ikke garvesyre i te, men flavonider
Det hedder tannins på engelsk og bliver nok oversat til garvesyrer på dansk
Det hedder også tannin på dansk.
Pingback: Kombucha Jello med Kefir Fraiche top | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
Pingback: Kombucha Vingummier med Hyld og Magnesium | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
Hej Michelle, i nogle kombuchaopskrifter på nettet indgår der både økologisk hvidvinseddike og kombuchastarter i opskriften, men ikke her hos dig. Går det fint uden eddiken? – med venlig hilsen Frederikke
Nej INGEN eddike, kun starter! Eddike er kun i yderste nødstilfælde, når man mangler startervæske. Kun få spsk kogebog afkølet æbleeddike i det tilfælde..
Ikke kogebog, opkogt! Men helst aldrig eddike ..
Hej,
Jeg er lige startet med kombucha, er ved at lave min første batch. Jeg har scoby, men ikke noget startervæske. Kan jeg bruge noget andet i stedet, citron eller lidt æblecidereddike måske?
Ja, kogt og afkølet æbleedikke. 3-4 spsk på en liter ?
Pingback: Små ting #17 | Bærmonster
Min combucha som har været igang i næsten 14 dage og set fint ud – fik igår to grønne pletter – er det mug? skal jeg smide det hele ud og købe ny scoby?
Ja det skal du desværre kassere helt. Få ny scoby i kefir og Kombucha dk gruppen på Facebook. Så behøver du ikke at spilde penge på det!!
Pingback: Hyldeblomst Kombucha eller Vandkefir | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde
Hi jeg har ikke facebook eller noget som helst andet, værner min privatliv, hvos kan jeg skaffe SCOBY mvh,Wolfie
den fåes gratis i Facebook gruppen ‘ kefir og kombucha DK’ hvis du vil købe den er det på nettet du skal søge.
Du må få en af mig om 10-14 dage
Hej Michelle
Jeg er helt ny og har nu gang i Kombucha tea.
Jeg har smagt på den her efter 8 dage. Det smager dejligt syrlig sødt men det føles mærkeligt i halsen når jeg synker det. Ligesom en kradsen, kilden og riven i svælget. Er det rigtigt at det gør sådan eller har det stået for længe og blevet eddikeagtigt ?
Vh Gitte
Hej Gitte, det lyder ikke umiddelbart som noget jeg plejer at opleve nej, men det plejer at have en blid brus, og kan være en smule syrligt. Det er svært at forestille sig smagen ud fra din beskrivelse. Start en ny omgang om begyndt at smage på det noget før, så får man bedre fornemmelse for hvordan smagen ændrer sig. Min smager lidt henad æble cider..
Hej Michelle
Jeg har lige startet min første batch på 4 liter. Scoby ligger til dels i toppen af glasset, men 1/4 af den flyder ikke helt til tops? Har det nogen betydning? den har nu ligger der 3.5 døgn. Derudover er der stadig flere steder i toppen af glasset, små samlinger af bubbler, som jeg frygter bliver til mug? Ved ikke om du forstår, jeg er egentligt bare bekymret for om det ender med at skulle smides ud… 🙁
De “samlinger” er baby scoby der vokser øverst! Det er ligemeget hvor i glasset din scoby flyder, baby kommer altid øverst..
Hej Michelle,
Kan man bruge øko mørkt muscovado rørsukker til
Kombucha?
Vh Lea
Ja, men den bliver bedst med alm rør. Muscovado er bedre egnet til vandkefir
Hej Michelle.
Kan ens tevand blive for kraftigt? Jeg ved te kan virke antiseptisk, så jeg tænker på, om man kan lade sin te trække meget længe, så det evt. ødelægger/dræber scoby?
Det kan højst blive for bittert i smagen, og danne en film ovenpå din the. Tror nu godt scoby kan lide det stadigvæk. Husk at jo længere det trække jo mere fluor osv kommer fri, så det er måske ikke lige det bedste at gøre.
Hej
Jeg har forsøgt at lave kombucha, men tilsyneladende lidt uden held – i al fald er det ikke helt blevet som håbet.
Det har stået 5 dage d.d. (7/7 2016), og jeg smagte forsigtigt på det i går. Det var helt ‘fladt’ (dvs. uden bobler), og smagen var ret eddike-agtig, men med lidt frugtsmag.
Jeg lavede kun af én liter te og fulgte opskriften som beskrevet. Dog er min beholder slet ikke fyldt op. Har det betydning, at der er en del ‘frit rum’ i beholderen?
Det skal måske desuden nævnes, at den startervæske, jeg fik med var meget kraftig i lugten; som stærk eddike, der river lidt i næseborene. 🙂
Skal jeg lade den brygge videre, eller skal jeg bare tappe af nu og bruge den som eddike?
Hvis jeg skal lave en ny portion, skal jeg så vælge en anden beholder? Og kan jeg godt anvende væske fra den igangværende brygning som startervæske?
Jeg vil bruge det du har nu til at starte en større portion op. Brug samme forholdene som opskriften, den er god når du kan lide den så smag ofte!
Hej Michelle, jeg er blevet henvist til din hjemmeside af min faster og synes at den er meget inspirerende. I samme omgang fik jeg div SCOBY’er med til fermentering – jeg starter ud med kombucha.
Hvis der anvendes beholder med taphane, kan man så “blot” fylde nye the-forsyninger på eller skal SCOBY (+ evt. baby) stadig tages op og glasset rengøres?
Venligst
Anne Louise
Hej Anne Louise, læs indlægget om kontinuerlig bryg her på siden, der er svar til din spørgsmål!
Hej Michelle
Er der probiotiske stammer i Kombucha, som i vandkefir og mælkekefir. Er der flere eller færre?
Drikken nævnes ofte som probiotisk drik, eller er den udelukkende forfriskende og udrensende?
Det kan man egentlig kun finde ud af ved at få det undersøgt på lab. Der er dog forskellige artikler på bl.a pubmed der omhandler emnet! De fleste forskellige probiotiske stammer siges at forekomme i MK
hej, tak for gode oplysninger.
Jeg er i gang med min første omgang kombutcha men startervæsken er blevet til kombutcha-eddike. Kan jeg bruge det til videre brygbing?
Det er fantastisk som starter!!
Jeg kan ikke få brus i min kombucha i F2 . Jeg har prøvet med bær – vaniljestang og øko rosiner . Hvad skal jeg gøre ?
Lad det stå lidt længere, i lukket flaske, på køkkenbordet. Tilsat evt lidt juice eller mere frugt.
Hej Michelle.
Jeg er også ny og kører nu på min anden runde kombucha og er vild med det.
Jeg vil bare gerne forstå processen bedre. Hvor hurtigt har Scoby fortæret sukkeret? Jeg er ikke interesseret i at drikke et glas sukkervand hver morgen selvom der er sunde bakteriefloraer i, så jeg vil gerne vide hvor længe det skal stå før man kan sige at sukkeret er spist af Scoby og det sunde er tilbage?
Gode hilsner fra Susanne
Den skal stå i hver faldt indtil smagen er mere henad sur end sød. Hvornår det er afhænger forskellige faktorer.. Så smag dig frem..
Hej Michelle.
Jeg har haft gang i min første brygning på sort the og den har nu stået i 6 dage. Jeg er bare i tvivl om noget af scobyen må ligge over theen/kombuchaen? Jeg har faktisk holdt den forsigtigt nede med en ske, så den ikke blev helt tør øverst? er det helt forkert? Det smager heldigvis rigtigt? tak for en fantastisk inspirerende hjemmeside. Mvh Tina ☀️
Hej Michelle.
Jeg brygger for første gang og den har nu stået i 6 dage. Den bobler og det smager godt, syntes jeg. Men scoby lægger sig i toppen, så noget kommer over væsken. Er det ok? Jeg hr læst at den ikke må blive tør og jeg har derfor holdt den forsigtigt nede med en ske? må jeg det?
Tak for en meget inspirerende hjemmeside!
Vh Tina☀️
Den kan godt komme til at ligge øverst, det er ok..!
Hej Michelle
Laver en dejlig kombucha … mit problem og spørgsmål er
1) hvordan undgå jeg at den danner en ny scopy når den er hældt på flaske ?
2) hvordan får den brus?
De bedste hilsner
Signe
Den er levende så derfor dannes der ofte en lille scoby i 2F. Husk at bruge flaske med tætsluttende prop og lad det stå på køkkenbordet indtil du ser bobler øverst eller indtil den siger pffffft når du lufter den. Det kan tage længere eller kortere afhængig af mængden restsukker, temperatur, flaskerne, tilsat frugt/juice. Du må have lidt tålmodighed og prøve dig frem!
Hej, jeg er også ny med første batch idag. Skal høre, hvor meget drikker man af scoby te, når den er klar? Det er jo meget syrligt, hvor meget er nok?
Nok til hvad? Syrligheden afhænger hvor længe den har stået og hvor varmt. Du kan drikke et glas eller en liter, der er der ikke nogle regler for. Bryg den indtil du syntes den smager godt..
Er det slet ikke muligt at lave SCOBY til kombucha selv fra “bunden”? den må jo komme et sted fra oprindeligt, tænker jeg.
Nej desværre.. man skal have noget færdig kombucha til at få en kombucha scoby. Det er faktisk noget mystisk over hvor den stammer fra og hvor kefir grynene stammer fra..!!
Hej Michelle
Jeg har glemt et stort glas kombucha i kælderen for et halvt år siden. Det dufter fint af eddike, men svampen har udviklet sig til en stor hård overflade, der flyder øverst. Har du nogen erfaring med, om jeg kan brygge forfra på den, selvom den er hård, eller er jeg nødt til at skaffe en ny frisk svamp?
Venligst Signe
Du behøver slet ikke at bruge scobyen faktisk, du kan også bare bruge det eddike væske du har, tilsæt noget sød the til den og en ny scoby vil vokse igen..
Hej Michelle.
Kan jeg bruge mælkebøtte (løvetand) te til at starte min brygning af kombucha? Jeg er lidt i tvivl om det går under kategorien “grøn te”.
Mvh.
Kristina
Kombucha har brug for garvesyre (tanniner) som findes i the men også i andre blade, jeg har brugt mælkebøtte i blandingen, dog med en form af the også
Ok mange tak. Hvordan får jeg fat på en scoby? Har efterlyst den i flere Facebook grupper og søgt på nettet men desværre uden held. Jeg har bedt om anmodning til den gruppe du har vedhæftet et link til men er desværre ikke blevet lukket ind.
(Hvis nogen herinde skulle ligge inde med en ekstra i Vejle/Fredericia området er jeg meget interesseret) 🙂
Er der nogen der har viden om hvordan kombuchadrik fungerer i forhold til diabetes?
Du kan prøve at spørge i “kefir og kombucha DK”- gruppen på Facebook om der er nogle der har erfaring..
Hej? jeg har startede med at lave kombucha bryg for 40 dage siden og tog ud og rejste og glemte alt om min skopy, nu er det jo blevet ren eddike men kan jeg godt gemme skopy og lave en ny bryg? Tusind tak for at give mig mulighed for at spørger her???
Undskyld sent svar! Det eddike er fantastisk til at starte nyt kombucha op. Spørg i stedet i kefir og kombucha gruppen på Facebook. Det ser jeg, og de andre 15000 i gruppen og vil give dig hurtigere svar!!
Er der nogen som kan mærke en forandring, efter de har drukket det ?
Har hørt heste med allergi og astma, skulle det hjælpe på.
Skriv hvis nogen ved noget om det
Hej 🙂
Når man skal brygge igen, bruger man så moder scoopy eller baby-scoopy? -eller begge to? og hvis det kun er den ene, hvad plejer folk så at gøre med den anden?
Vh Camilla
Det er ligemeget, bare den du vil bruge, eller begge..
Den første portion jeg lavede kom til at stå for længe med for meget scoopy så den blev til eddike. Min næste portion har jeg måske stoppet for tidligt efter kun 6 dage. Den er blevet hældt på flaske og har stået i køleskabet. Der er ikke rigtig kommet brus med til gengæld er der opstået et større vatagtigt svæv midt i væsken. Væsken smager rigtig godt men er som sagt uden brus. Er det normalt?
Når den står på køl danner den ingen brus. Den har til gengæld dannet en baby scoby, det er den der lille klat øverst. Kombucha kan sagtens drikkes uden brus..
jeg søger og søger en scoby ? cambucha ? bor på Møn !jtroldhaugen@gmail.com
I facebook gruppen kefir og Kombucha dk kan du få scoby af nogen i nærheden af dig !
Kan scoby dø, hvis man har været uforsigtig, da man lagde den i (= den har fået en maveplasker)? :/
Nope 🙂
Fantastisk guide til kombucha! Hvor længe har du været i gang? Og har du eksperimenteret meget med efterfermentering og forskellige opskrifter?
Tak for godt indlæg – det er spændende at følge med 🙂
Kh Mette
kombucha-guiden.dk
Tak. Jeg har været i gang i småt 7 år. Så ja jeg har prøvet alt muligt 🙂 De fleste eksperimenter kan du finde i facebook gruppen “kefir og Kombucha DK”
Når man brygger første gang har man jo ikke en Starter væske fra sidste gang – hvad gør man så?
Mvh
Anette
Den plejeren at få med når man får en scoby, og ellers kan du få gratis i gruppen “kefir og Kombucha DK” på facebook 🙂
Hej hvorfor bliver kambusca hvid( vædsken den ligger i), kan man drikke den. Lugter helt normalt.
Mvh
Du kan lave en ny omgang med ekstra sur starter væske
Hej Michelle,
Mine scoby’er bliver meget tynde som en vandmand ca.1/2 cm.
Også selvom de har stået i fx.5-6 uger i håb om at de bliver tykkere..
Plejer at tage drikken efter 10-12 dage, og har så ladet noget stå med scobyen og brygge videre, men den forbliver bare tynd..
Hvordan kan det værre ?
Mvh Rikke
Hej Michelle,
Tak for en spændende hjemmeside.
Jeg har brygget kombucha i flere år nu, men væsken er efterhånden meget brun og meget grumset. Savner den klare væske, der var i starten, det så meget mere lækkert ud!
Kan man gøre noget ved det?
Væsken smager/lugter ok, men ikke så godt som i starten, lidt mere af gammel, sur øl..
Mvh Christina