24 april, 2015
Basis Opskrift Gurkemeje Bug (starter Gurkemeje Sodavand)
Comments : 12 Posted in : Ikke kategoriseret, Probiotisk Sodavand on by : Michelle Tags: gurkemeje, immun, ingefær, mælkesyregæring, probiotika, sodavand
En gurkemej bug er det samme som en ingefær bug bare ved brug af gurkemeje. Det er i princip en starter til hjemmelavet sodavand som smager stærk men godt, og er en god immunitetsbooster.
Opskriften er til at lave den starter du skal bruge til at fermentere juice eller sødet the.
Hvis du passer godt på din starter kan den have uendelig liv, lige som en surdejs-starter.
Gurkemeje Bug laver man ved at blande;
-3 spsk revet frisk gurkemeje (fåes hos udenlandske købmand/grønthandler eller velassorterede helsekost)
-3 spsk øko rørsukker
-3 -5 spsk vand
… sammen i cirka 5-8 dage.
Det vil sige at du tilsætter den mængde i alle de dage indtil den begynder at boble.
Lad den stå ude dækket til med klud eller kaffefilter med elastik rundom.
Der skulle gerne komme aktivitet (bobler) efter 4-5 dage.
Rør lidt rundt i den hver dag.
Når den er godt aktiv bruger du 50-100 ml af væsken i cirka 850 ml saft/juice/sød the eller hvad du nu kan lide. Det smager rigtig godt blandet med ingefær bug og æblemost!
Hæld det hele på en tætsluttende patentflaske, ellers vil der ikke komme brus i da CO2’en så siver ud ved proppen.
Lad den være ud i 2-3 dage (længere når der ikke er kommet brus endnu) og din læskende gurkemeje sodavand er klar. Tjek ofte for brus for pludselig kan det gå stærk, alt efter stuetemperatur og mængde af sukker i det væske du har brugt.
Husk at tilsatte 50-100 ml vand og noget sukker/frisk gurkemeje igen når du har brugt af din bug.
Hvis du gerne vil give den en pause kan du bare stille glasset med bug på køl, skrue et låg på.
Når du vil aktivere den igen tager du den bare fra køl, tilsætter lidt frisk vand/sukker/gurkemeje og tager den i brug igen så snart den begynder at boble igen.
12 thoughts
Der er ingen grund til at tilberede en drik med gurkemeje for sundhedens skyld, hvis gurkemejen ikke blir opvarmet, da den ellers ingen sundhedseffekt har
Det er en sodavand som er fyldt med gode bakterie så selvom gurkemeje er godt varmt så er fermenteret gurkemeje sodavand bestemt hellere ikke en dårlig idé..
Det er da noget fis at skrive Henning selvfølgelig har gurkemeje en masse gode egenskaber selvom den ikke er opvarmet.
Tilføjer man 2spsk rørsukker etc hver dag ?
Ja indtil det bobler ..
Gurkemeje rødderne koges en halv time og tørres derefter, inden de malede. Så gurkemejen er blevet opvarmet, inden det blev til pulver. Tilsæt peber, så øges effekten.
Typisk reduceres mængden af meget nyttigt for hver tilberedelse proces, men hvis peber mange doblet effekten, så er det nok ikke helt hen i skoven ?
Gurkemejeroden koges en halv time, før den tørres og malede til pulver, så opvarmning har fundet sted. Tilsættes peber mangedobles effekten.
Selvom enhvert tilberedelsesprocess typisk reducerer indholdet af det nyttige, kan et drys peber booster.
Når nu man har godt gang i sin gurkemeje-bug, kan man så, evt ind i mellem, fodre den med tørret gurkemeje + sukker + vand? Det er jo ikke altid man lige har roden frisk.
Sagtens!
Kan man også bruge bug i vandkefir? Hvor meget bruger man
Det kan man godt, men du kan også bare bruge revet ingefær ☺️. Ellers vil jeg sige en “sjat”
Hvorfor mon min ingefær bug og gurkemeje bug er holdt om med de små bobler som var i overfladen? Det er ca 5 dage siden jeg satte dem over. Fodrer hver dag med revet ingefær/gurkemeje med skrald, sukker og lidt vand.
Kan jeg alligevel gå til næste skridt: at lave ginger beer eller skal de først i gang med at boble igen?
Mvh. Christina