19 maj, 2015
Vandkefir Surdej Smør Brød
Comments : 28 Posted in : Ikke kategoriseret, Mad Inspiration, Surdej, VandKefir on by : Michelle Tags: børn, brød, enkorn, mad, opskrift, spelt, surdej
Et lækkert brød som kan laves meget nemt og hurtig, just the way I like it …!
Man ælter kun dejen når man laver den, ellers passer den sig selv.
Du skal bruge:
– 2 ordentlige spsk vandkefir svampe (find svampene her Kefir og Kombucha DK )
– 200 ml færdig vandkefir (se opskrift her)
– 1 lille tsk sukker
– 5 gram salt
– 260 gr speltmel
– 130 gr enkornmel
– smør til at pensle formen og toppen
Blend kefirsvampene, vandkefir og sukker med en stavblender.
Tilsat salt og mel og ælt til en lind dej. Hvis den er for klistret brug 1/2-1 spsk mel ekstra ad gangen. Er dejen for tørt brug 1/2-1 spsk varmt vand ad gangen.
Ælt i nogle minutter og lad det ligge mens du pensler en form godt med smør.
Når formen er penslet ælt dejen lige en gang til og læg i formen.
Dæk med en fugtig klud og stil et lunt sted, jeg bruger ovnen med lyset tændt.
Lad det stå i 18-24 timer.
Tændt ovnen på 180c.
Smelt en spsk smør og pensel toppen af brødet med det.
Bag i ovnen i 30-40 minutter, indtil den lyder hul når du banker på den.
I stedet for Enkorn og spelt kan en blanding af Ølandshvede/spelt/Enkorn bruges eller kun spelt eller kun Enkorn. Prøv dig frem!
28 thoughts
hey M
Det her brød?. Bager du det i i den runde skål eller hvordan?
Kh Isabella
Ja. Det er en pyrex glas skål som tåler både varme og kulde 😉
Hej
Du skriver så sødt at man kan få fat i alt det kefir man skal bruge, MEN hvor??? for når jeg klikker på¨, der hvor der står jeg skal – sker der ikke noget. Suk-suk
Facebook gruppen ‘kefir og Kombucha DK’ der er flere links til gruppen her på hjemmesiden!!
Hej Michelle
Hvor stor er den skål du bruger til at bage i ca. i diameter?
Det vil være så ærgerligt at bruge en for lille skål.
På forhånd mange tak for svar.
De bedste hilsner
Tina
Hej Tina, min er 21 cm i diameter og cirka 11 cm højt. Man kan selvfølgelig også bruge en brødform ?
er ny i fermentering, men læser med interesse. Ifht bagning kender du til bagning med VK og glutenfrit mel?
Kh
Margit
Hej Margit og velkommen til! Jeg har lavet et brød på vandkefir og boghvede, så det kan man godt. Opskriften er i Facebook gruppen ‘kefir og Kombucha DK’ mener jeg 🙂
Hej Michelle
Min pyrexskål blev leveret i dag ☺️ Glæder mig til at prøve smørbrødet. Min mave har det bedst med fuldkorn og økologisk selvsagt. Så mit spørgsmål er: kan en blanding af Ølandshvede og Durum bruges? Det er de 2 meltyper, jeg bager verdensbrød/grydebrød med. I så fald i hvilket forhold? Der er mangel på lager af enkorn, og jeg vil rigtig gerne sætte dej over i morgen aften. Kan du hjælpe med svar?
Med venlig hilsen
Linda
Jeg har ikke prøvet med durum mel så det kan jeg ikke svare på, at lave den på kun spelt eller Ølandshvede går dog fint, 50/50 eller udelukket spelt.
O.k. Vil give det et forsøg med fuld Øland så. Dét skal være en overraskelse for modtagerne ? kører i sommerhus lørdag. Vil du støtte fuld Øland fuldkorn så? 390 g mel
Haha.. Så hænger den på mig!! Men ja, det burde sagtens kunne lade sig gøre. Start med at bruge 375 gr og tilføj mere hvis den ikke æltes godt, men ælt det først godt så det bliver lindt. Det burde blive et flot elastisk og lindt dej. Held og lykke!! Og giv en tilbage melding! 🙂
Hej Michelle
Så jeg bagt smørbrødet 2 gange med forskelligt mel. Første brød til ferien blev alligevel Øland og Durum, da jeg ikke havde nok Øland. Det blev spist op. Har i dag bagt et med ren Øland. Begge smager til den syrlige side, men det kan jo reguleres hen ad vejen. Flot ser det ud, og jeg vil klart prøve flere melblandinger ?
Dejligt!! Godt at høre, tak for tilbagemeldning Linda 🙂
hej er lige ved at lave dej med kefir er meget spænt jeg har så meget kefir at jeg er begynt at give lidt til hønsene så vis der er nogle der mangler så har jeg megetjeg bor i ribe syd
Dejligt ?
… kan man bruge “helt almindeligt økologisk hvedemel”, og tilsætte kerner??
Det kan man i hver faldt!
Jeg har en opskrift på grydebrød, hvor der skal bruges 5 g gær. Der er 10 dl mel i. Hvis jeg vil erstatte gæret med vandkefir, hvor meget tror du så jeg skal bruge. Den hæver natten over
Bare tilsat nogle spiseskeer og erstat lidt af vandet med færdig kefir, blend det sammen med stavblender. Husk lang hævetid og stuetemperatur eller relativ høj temp. Det giver bedre resultater mht hævningen!!
Spændende opskrift, den skal helt afgjort prøves meget snart! Hvis det går godt behøver jeg aldrig at købe gær igen.
Jeg har læst at fermentering og lav bagetemperatur (samt rosmarin) sænker niveauerne af akrylamid i brød, så denne opskrift ser endnu bedre ud med det in mente.
Brød gør livet værd at leve, så finder man ét der ikke tager livet af én, går det hele op i en højere enhed.
Vil resultatet blive ligeså godt med mælkekefir?
Med mælkekefir har jeg boller opskrift. Har lavet brød med mælkekefir før men ikke lige denne opskrift. Du kan prøve med MK og vand, ikke erstatte alt væske med MK! Giv besked hvordan det blev!
Det er en fantastisk opskrift. Smager simpelthen så godt, og laver ikke uorden i min mave, som brød ellers plejer. Tak for den, og for alle de andre gode ting du deler med os 🙂
Sikke en dejlig tilbagemeldning ❤
Hvor lang er bagetiden ca?
I opskriften skriver jeg 30-40 minutter. Indtil den lyder hul når man banker på den
Jeg vil springe ud i at bage det uden gluten, har du nogle erfaringer?