HomeDessert Fløde Vanilje Skyr

Fløde Vanilje Skyr

Comments : 27 Posted in : Dessert, Ikke kategoriseret, Mad Inspiration on by : Michelle Tags: , , , , , , , ,

  1. Den her skyr er meget nemt at lave og smager supergodt. Jeg kan godt lide det let-syrlige og tykke konsistens fra skyr, jeg savnede bare en fuldfede variant. Den mætter bedre og smager fantastisk.
Skyr

Hjemmelavet skyr

Vanilje fløde skyr

Vanilje fløde skyr

Jeg havde aldrig prøvet at lave yoghurt før, bortset fra mælkekefir, som er ret tyndt for en yoghurt at være. Nu havde jeg lyst til cremet, tyk og let syrlig så det var tid til projekt skyr.

Til hjemmelavet skyr skal du bruge:

-1 bøtte færdiglavet neutral købe skyr (kan erstattes med tyrkisk eller græsk yoghurt)

-2 liter øko sødmælk (eller anden hvis du ikke vil have fed skyr)

-500 ml øko fløde for fuldfed versionen, eller 2/3 sødmælk og 1/3 fløde (som vi nu bedst kan lide det!)

evt vaniljestang eller pulver for at lave vanilje skyr

-stor gryde

-thermometer (slik eller kød)

-håndklæde

-ostelærred/viskestykke

-sigte og stor skål

et varmt sted

Stil din skyr på køkkenbordet så den kan få stue temperatur.

Skyr

Skyr og fløde står klar

Hæld mælken i din store gryde. Hvis du bruger vaniljestang så flæk den, skrab kornene ud og bland det, og stangen, med mælken.

mælk til skyr

Varm mælken stille roligt op

Varm nu mælken op til omkring 85c grader.  Hold den der i 3-5 minutter. Husk at blive ved med at røre rundt i den. Grunden til opvarmning er at man ændrer mælkeproteinens struktur, hvilket giver en tykkere og mere fast yoghurt. Man kan også undlade helt at varme mælken op men det har jeg ikke lavet forsøg med endnu.

Hæld fløden i det varme mælk og rør godt rundt.

Køl nu mælken ned til omkring 38-42 gr.

Tag et glas med mælk fra gryden og rør 2-3 spsk af det færdige skyr ud i det. Rør det derefter ud i gryden. Jeg bruger cirka en spsk færdig skyr pr liter mælk. Når det hele er rørt grundigt rundt sætter du låg på gryden, vikler et tyk håndklæde rund den og stiller den et lunt sted. Jeg bruger min ovn med lyset tændt.

Skyr

Stil det et lunt sted

Det tager omkring 4-8 timer indtil det bliver tykt, og en tyndt lag valle vil ligge øverst. Oftest står min natten over. Du kan tilte gryden lidt for at se om det er blevet tykkere. Hvis ikke mælken er blevet tykkere så varm din ovn lidt, sluk for varmen, og stil så gryden tilbage i nogle timer med håndklædet og lyset tændt.

skyr

Efter 4 timer

 

skyr

Skyr hæld i sigte med lærred for at dryppe

Hældt nu det hele ud i en sigte med ostelærred eller viskestykke i, som skal stå i en skål. Skyren skal dryppe så den bliver tykt som græsk yoghurt, derfor skal vallen separeres fra.

 

Skyr

Kreativ i køkkenet, vallen drypper fra

Lad så meget som muligt af vallen dryppe ud, det tager omkring 3-5 timer, alt efter hvor tyk du vil have din slutprodukt.

skyr

Færdig fryppet skyr. Dejligt tykt

Fjern det færdige skyr fra sigtet, fisk den brugte vaniljestang ud, og brug et piskeris til hurtig at piske den luftig og silkeblød.

skyr

Lækkert vanilje Skyr

Opbevar på glas i køleskabet. Til næste omgang skyr bruger du lidt af denne her omgang, du behøver ikke en færdig købe skyr mere .

Alt det valle kan bruges i bagning, til at lave sodavand med (1/6 del valle, citronsaft/vand/sukker/patentflaske), til at blende i en smoothie eller til at kickstarte fermenterede grøntsager med.

** edit** jeg plejer ikke at dræne min yoghurt mere, da jeg druknede i valle. Min yoghurt bliver tyk nok uden at det drænes. Har du problemer med at få din yoghurt til at blive tyk?? Læs denne her, her forklares det meget godt! http://brodandtaylor.com/the-science-of-great-yogurt/

Jeg har også fået yoghurtmaskin, så jeg ikke behøvede at undvære ovnen i lang tid, eller riskere at nogen kom at slukke lyset. Jeg bruger dog også en anden løsning til store portioner (liter glas). Jeg har engang bestilt en varmemåtte på eBay (reptil måtte), som koster cirka en 20kr, og som er perfekt til at lave yoghurt med. Hæld din mælk/fløde blanding med starter yoghurt i en liter glas, sæt varmemåtten på siden (evt med elastik), vikl et håndklæde rundt den og lad stå 8-18 timer. Køl lidt ned på køkkenbordet, sæt så låg på og på køl, meget nem og billig måde at lave yoghurt på!!

 

27s COMMENTS

27 thoughts

  • Pingback: Vanilje Skyr med Mælkebøttesirup | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Sodavand på Valle | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Boghvede MælkeKefir Surdejs Pandekager | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Annette
    september 8, 2015 at 6:23 pm

    hej

    Hvor længe kan dit hjemmelavet skyr holde sig? Tænker bare det er en stor portion!
    Kan man fryse det??

    Annette

    • Michelle
      september 8, 2015 at 6:52 pm

      Det kan holde sig længe, det bliver bare mere surt i det og skiller hvis det står rigtig længe. Men her er der 4 der spiser det så det står max en uge inden det er spist. Lav evt en mindre portion?

  • Ida Lorenzen
    oktober 19, 2015 at 11:19 am

    Jeg har lavet det en gang med STOR succes-men denne gang gik noget galt, det blev helt grynet nærmest ricotta agtigt og smager surt..! Lugter også mere end sidst? Eneste måske forskel jeg kan tænke på var at økofløden måske ikke var super frisk, den var taget i brug og havde lidt klumper.. Kan det være det tror du? 🙂 Vh Ida

    • Michelle
      oktober 20, 2015 at 10:54 am

      Det har jeg ikke oplevet før og har lavet den mindst 100 gange.. Jeg tror ikke det har noget med fløden at gøre, hvornår blev det grynet? Efter tur i ovnen? Det kan være du havde brugt mere færdig skyr som starter eller at du havde den id længere, det plejer at gøre det mere sur. Efter du har dryppet vallen fra kan du give den en tur med piskeris eller stavblender og evt tilføje lidt (kokos)sukker..

    • Helene
      september 25, 2017 at 6:12 am

      Jeg ved fra mon rygeost at det bliver grynet hvis jeg ikke holder gryden i ro – altså pas på med at ryste med den.

  • Ida Lorenzen
    oktober 20, 2015 at 8:25 pm

    Det blev faktisk allerede lidt grynet /stift lige da jeg havde hældt fløden i..? Måske havde jeg varmet det lidt for meget – brugte et gammelt termomete, sidst brugte jeg bare fornemmelsen og min lillefinger:)
    Jeg synes den ikke lugtede så indbydende, så den røg bare ud – men har lige lavet skyr igen og den blev rigtig god heldigvis..:-)

    • Michelle
      oktober 20, 2015 at 9:30 pm

      Det var godt det lykkedes igen så, det er så ærgerligt at skulle smide ud!!

  • ghita
    oktober 23, 2015 at 10:34 pm

    Hvis jeg nu ikke ønsker en alt for fed skyr, kan jeg så evt erstatte sødmælk med letmælk og evt erstatte Ca halvdelen af fløden med letmælk også ?

    • Michelle
      oktober 23, 2015 at 10:44 pm

      Ja, du kan sagtens bruge andet mælk og evt springe fløden helt over. Det smager dog bedst fuldfed syntes jeg ?

  • lisbeth sandstrøm
    marts 13, 2016 at 11:06 am

    Skal det være i en kold ovn, eller skal ovnen have vært opvarmet og til hvilke grader

    • Michelle
      marts 14, 2016 at 8:33 am

      Mælken er omkring 35-40 gr når den pakkes ind i håndklæde, ovnen skal bare være med lyset tændt.

  • Helle
    september 12, 2016 at 11:43 am

    Hej.

    Jeg er nybegynder i alt det her, men det er så spændende, at jeg bare gerne vil i gang.

    Jeg tænkte på om man ikke kunne pakke gryden ind i håndklæde og stille den i nærheden af brændeovnen?

    • Michelle
      september 12, 2016 at 7:04 pm

      Hvis den kan holde omkring 40 gr burde det være muligt..

  • Margit Kristensen
    januar 13, 2017 at 2:26 pm

    Jeg kunne godt tænke mig at lave yoghurt selv ,så det ville være dejlig med en starter

  • Margit Kristensen
    januar 13, 2017 at 2:28 pm

    det ville være dejlig med en starter , da jeg godt kunne
    tænke mig at prøve at lave yogurt

  • Louise
    februar 7, 2017 at 3:04 pm

    Jeg er lidt nysgerrig på denne skyr. Jeg har lavet den et par gange og den smager skønt. Jeg tænker på, om den har lige så mange gavnlige mælkesyrebakterier i sig som en der er startet op med yoghurt, da jeg mener at Skyr er kendt for ikke at have særligt mange af disse gavnlige bakterier i sig. Bare lidt nysgerrig :0)

    • Michelle
      februar 8, 2017 at 10:14 am

      Du kan bruge enhver yoghurt du har lyst til at bruge, til at lave din egen version. Skyr indeholder forskellige mælkesyrebakterier, det er dem der gør at det er et syrnet mælkeprodukt. Du kan vælge et yoghurtprodukt som netop indeholder de bakterier du gerne vil spise, og bruger den til at starte dit op.

      • Louise
        februar 9, 2017 at 2:14 pm

        Tak for svaret ?

  • Lykke
    maj 28, 2017 at 8:00 am

    Jeg har fået de bulgarske yoghurt bakterier og laver yoghurt med skummet mælk (jeg kan bedst lide når den ikke er fed) Den bliver fint stiv når den står, men så snart jeg sætter en ske i den falder den ligesom fra hinanden. Jeg tæt ikke prøve at blende, så pt. Er det bare lidt klumpet yoghurt. Smagen er fin, men tænker bare om der er noget der kan hjælpe på det?

    • Michelle
      maj 28, 2017 at 9:24 am

      Du kan lade noget af vallen dryppe fra for en tykkere konsistens? Ellers hjælper det også med at det står på køl 7-10 timer efter det er lavet, inden man begynder at spise fra det!

  • september 11, 2017 at 7:07 am

    Har en bagemaskine til at stå, der var to bægre med til at lave yoghurt i. Den må også kunne bruges til denne opskrift. Undrede mig over der var bægre med til at lave youghurt i.

    • Michelle
      september 11, 2017 at 7:16 am

      Ja det er nok på den temperatur man normalt lader brødet hæve man kan stille yoghurten i den. Smart! Bare mærk efter at det ikke bliver for varmt!

  • Carina Pernov Hjorth
    marts 2, 2018 at 3:18 pm

    Har nogen prøvet med menneskemælk ???

    • Michelle
      marts 10, 2018 at 9:46 pm

      Så skal du bruge ret meget! Men det funker sikker lige så fint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.