Dosa

Comments : 39 Posted in : Ikke kategoriseret, Mad Inspiration, Surdej on by : Michelle Tags: , , , , , , , , , ,

Dosa er en Indisk fermenteret ris/linse-pandekage. Den er lavet på en meget enkelt surdej, og der er mange forskellige opskrifter at finde. Min er på ingen måde autentisk Indisk, men smager bare fantastisk godt!

Jeg bruger mest sorte linser og vilde ris, men alle slags ris og linser kan bruges. Lige hvad du har lyst til!

Du har brug for,

1 del ris

1 del linser

vand til at dække

(evt) 1 spsk Bukkehornsfrø

0.5-1 tsk grå havsalt

skål

Jeg bruger ofte en kop (et glas)  som måledims, og bruger så 1 del ris og 1 del linser. Jeg har også lavet dosa på 2 dele ris og en del linser, og det bliver også rigtig lækkert. Det er en opskrift man nemt kan lege med.

dosa fermentering

1 del vilde ris vejede 175gr

dosa fermentering

1 del sorte linser vejede 210 gr

Hvor meget det vejer hos dig er helt afhængig hvor store de dele er du bruger, det er bare vejledende.

Fyldt ris og linserne i en skål og tilføj bukkehornsfrøerne, hvis du bruger dem, og saltet. Bukkehornsfrø hjælper både fermenteringen igang og giver god smag, men de kan som sagt også udelades.

Dosa fermentering

Ris, linser, bukkehornsfrø og grå havsalt

Dæk så til med vand, og sørg for at have en god centimeter vand over ris/linserne, da de vokser når de sættes i blød.

Lad det stå sådan i nogle timer (eller natten over)

Jeg plejer at lægge en tallerken over skålen.

Næste trin er at blende dem. En kraftig blender er anbefalet.

dosa fermentering

ris og linserne klar til blending

Er der ikke nok vand tilbage så tilføj det inden du blender, i hver faldt en cm øverst. Mit vand er lila/sort pga de sorte linser, haha.

dosa fermentering

det færdig blendede dej

Sådan så min dej ud efter tur i blenderen. Nu kan den stå for sig selv og gære stille og roligt. I stedet for en åben skål med klud eller tallerken på kan man også bruge et patentglas. det plejer jeg dog først at bruge bagefter.

Lad det stå i 1-2 dage, og når det dufter syrligt og du ser masser af luftlommer, er den klar til at stege med.

dosa fermentering

Små bobler dag 1

dosa fermentering

Flere små bobler dag 2

dosa fermentering

dej klar til brug

Når dejen er klar kan du begynde at stege små pandekager. Nogle kan lide at lave dem crepe tynde men jeg kan bedst lide at spise dem lidt tykkere. Hvis du vil stege tyndt og din dej er lidt tyk, kan du bare blande lidt vand i. Som sagt kan jeg bedst lide dem tyk så jeg brugte dejen som den er.

Smelt en god klat kokosolie (eller hvilken fedtstof du bedst kan lide at bruge), i en stegepande på middelvarm/varm.

Fremgangsmåden er den samme som til pandekager, men jeg kan godt lide mine dosa’er ‘fried’/sprødstegt så jeg steger den i rigelig kokosolie så den får lidt sprød overflade.

dosa fermentering sauerkraut

Dosa med saurkraut, avokado og cashewsmør

Top den med hvad du nu bedst kan lide, jeg ELSKER dosa med saurkraut, avokado og cashewsmør!!!! Men de kan spises med alt man kunne finde på, eller bare som tilbehør til en måltid hvor men måske ellers vil have brugt madpandekager.

Dejen lader jeg enten være på køl og bruger indenfor en uge og ellers lader jeg den stå ude i et patentglas og bruger den ,ligeledes, indenfor en uge. Smagen vil blive mere surt og jeg syntes at når det står for længe at dejen ikke rigtig hænger sammen mere. Men prøv dig frem. Det er en opskrift der klart er et forsøg værd ..!

Velbekommen!!!

Dosa fermentering

Dosa toppet med avocado, mozzarella og tomater

Dosa fermentering

Dosa toppet med cashewsmør, karrykraut og banan. Ja jeg er mærkelig.. Haha

Dosa fermentering

Dosa toppet med MK flødeost, laks og forårsløg.

 

 

 

39s COMMENTS

39 thoughts

  • Trine Anemone Andersen
    august 24, 2015 at 5:52 pm

    Lyder smadder laekkert !
    Min kaereste og jeg er dog nysgerrige om hvorvidt fordelen ved bakteriekulturen af fermentering ikke gaar tabt naar maden steges eller opvarmes paa anden vis?

    • Michelle
      august 26, 2015 at 7:41 pm

      Hej Trine☺️, i det her tilfælde, og i for eks surdej mm, går de gode bakterier tabt ja. Men meningen af fermenteringen/mælkesyregæringen her er at præ-fordøjer både ris og linserne, samt samle det naturlige gær og opnå den letsyrlige smag ?

  • Marienta
    september 6, 2015 at 7:17 pm

    Så kom Dosa opskriften frem med noget besvær.
    Kopierede linket fra en der heller ikke kunne læse den.
    God dag

    • Michelle
      september 7, 2015 at 8:27 am

      Super! Aner ikke hvorfor den åbenbart ikke virker for alle..

  • Mette Nicolaisen
    marts 27, 2016 at 12:12 pm

    Kan man bruge små sorte bønner i stedet for linser?

    • Michelle
      marts 27, 2016 at 1:28 pm

      Det har jeg ikke prøvet så kan ikke sige om det blive godt.. Prøv?? Lad mig høre hvordan de bliver hvis du prøver ?

  • Mette Nicolaisen
    marts 27, 2016 at 8:00 pm

    Den er så hermed sat i gang.
    Tænkte da jeg hældte vand på, om mon processen ville blive aktiveret yderligere, hvis man brugte vandkefir i stedet for vand…?
    Der er jo ingen sukker, men alligevel…

    • Michelle
      marts 28, 2016 at 12:20 pm

      Det er slet ikke nødvendigt og vil ændre smagen på det færdige produkt. Det er ligesom surdej lavet på vand og mel, den skal nok blive fin!

    • Ida-Marie
      april 26, 2017 at 5:52 pm

      Hvordan gik det med sorte bønner? Jeg vil gerne selv prøve nemlig 🙂

  • Anne Sofie
    april 21, 2016 at 7:17 am

    Normalt når jeg sætter linser over, smider jeg iblødsætningsvandet ud, da de afgiver toxiner (tror jeg nok). Det gør du ikke her. Hvorfor ikke?

    • Michelle
      april 22, 2016 at 8:01 am

      Linser er ikke det samme som bønner. Det er formentlig lektiner du taler om, de bliver nedbrudt af fermenteringen. Derfor kan man sagtens bruge det vand det har stået i, det skydder fermenteringen igang. Du kan bare rinse ris og linserne under rindende vand inden du sætter det hele over..

  • Malena
    april 26, 2016 at 6:49 pm

    Grå havsalt, det er meget specifikt! Hvorfor ikke lyserødt, Himalaya osv?

    • Michelle
      april 28, 2016 at 7:27 am

      Det kan du også sagtens bruge, jeg plejer at bruge urtekrams Atlanterhav salt. Enhver uraffineret salt will do ..

  • Mary
    april 30, 2016 at 10:18 pm

    Har prøvet at lave Dosa for første gang, og tror jeg har gjort noget forkert. Min dej ligner ikke din, den skiller nærmest i 3 lag. Vand i bunden, så meget flydende på midten, og så hæver det og bliver nærmest luftig for oven. Har jeg måske fyldt for meget vand i, og evt ikke blendet det nok. Det lignede nu dit og der kom bobler i?Har puttet det i patentglas med lukket låg. Mht stegning lavede to en tyk som blev meget svampet, og en tynd, som blev mindre svampet. Hvor længe skal de stege?
    Vh Mary

    • Michelle
      april 30, 2016 at 11:07 pm

      Det lyder bare som om den er gæret videre på køl. Du kan bare røre det sammen igen, og ikke lykke den helt mens den er på køl. Hvis du vil stege tynde pandekager så tilføj mere vand inden stegning, jeg kan godt lide dem tyk og sprøde udepå, og lidt ‘svampet’ i midten. Jeg bruger en ske til at trykke dejen i panden. De er gode når du syntes de er lækkert stegt. Kan evt også laves i ovn..

  • Annette
    maj 16, 2016 at 8:50 am

    Hej. Som en skriver længere oppe så deler min også i tre lag. Jeg rører ru st men det samme sker igen. Har det noget at sige? Jeg lader min stå på køkkenbordet i to døgn ca med låget halvt på (som jeg gør ved almindelig surdej). Er det helt forkert? (Det er mon første gang jeg laber det nemlig). Vh annette

    • Michelle
      maj 16, 2016 at 11:28 am

      Nej, det er normalt det skiller. Det kan sagtens på køl så snart det begynder at skille, og så rører man det sammen inden stegning ?

    • Josephine
      april 23, 2019 at 7:03 am

      Er det nødvendigt for processen at bruge det vand, det har stået i blød i?
      Jeg ville da gerne nedsætte arsenindholdet i risene, ved at skifte vandet og skylle det hele lidt inden jeg blender det.

      • Michelle
        august 16, 2019 at 6:25 am

        Du kan godt skylle risen adskillige gange inden, men vandet er det der kickstarter processen

  • Lone
    juli 8, 2016 at 6:46 am

    Har også prøvet tidligere, hvor det skilte og jeg smed det hele ud igen. Nu forsøger jeg mig igen og bliver i tvivl om, om det skal stå på køkkenbordet når det står i blød eller om jeg skal sætte det i køleskabet?

    • Michelle
      juli 15, 2016 at 9:33 pm

      På køkkenbordet . Det kan godt skilles når det er varmt, blot lad det stå kortere tid og rør godt sammen.

      • gitte christensen
        oktober 28, 2016 at 7:57 pm

        Hej, hvordan undgår I at dejen ikke sidder fast på panden, når de steger? Jeg har prøvet to gange, og jeg må skrabe dejen af i strimler når pandekagerne skal vendes:) Jeg vil rigtig gerne kunne lave dem!

        • Michelle
          oktober 29, 2016 at 10:29 pm

          Jeg bruger rigelig med kokosolie på ret høj varme, det er måske derfor?

  • gitte christensen
    oktober 28, 2016 at 4:10 pm

    Hej, hvordan undgår I at dosaerne ikke gror fast i panden? Jeg har prøvet to gange, og begge gange hængte dejen godt fast i panden. Jeg brugte rigelig med kokosolie….

  • gitte christensen
    oktober 30, 2016 at 5:09 am

    Tak, jeg prøver igen! 🙂

  • Signe
    oktober 18, 2017 at 5:23 pm

    Min dej ser fin ud men den lugter ikke syrligt men mere som kogt blomkål … er det et tegn på at den er dårlig?

    • Michelle
      november 18, 2017 at 5:22 pm

      Prutlugt er (desværre) normalt med dosa..

  • Emil S
    oktober 24, 2017 at 4:19 pm

    Hej Michelle, tak for opskriften! Jeg har nu prøvet for første gang og jeg er jævnt overrasket over resultatet.
    Jeg får nogle gode, tunge pandekager — men dejen lugter godt nok specielt.. Altså på nippet af hvad jeg ville have lyst til at spise. Og jeg har fermenteret en del underlige ting.

    Ris og linser har stået i blød i ca. 24 timer. Derefter blendet og stået ude i omkring 12 timer og derefter på køl.
    Jeg kom bukkehorns frø og lidt nigella sativa frø i blandingen.

    De smager som sådan helt fint, men jeg skal godt nok overtale mine medmennesker om at prøve smage dem når de lugter sådan :/

    Har du oplevet noget lignende?

    • Michelle
      november 18, 2017 at 5:16 pm

      Hahaha ja undskyld, det lugter lidt af sur prut. Men den smag forsvinder helt når man steger dem syntes jeg. Ellers lad dem stå lidt mindre lang tid næste gang?? Eller prøv dig frem med forskellige slags linser/ris

  • Lena
    november 21, 2017 at 11:02 am

    Kan man egentlig komme andre ting i sammen med ris og linser? eks lidt hel boghvede?

    • Michelle
      november 30, 2017 at 8:25 am

      Ja sagtens!

  • Mette
    december 6, 2017 at 2:04 pm

    Kan man bruge dobbelt op på linser også ingen ris?

    • Michelle
      januar 5, 2018 at 9:22 pm

      Jeg har desværre ikke prøvet ..

  • Pingback: Va var de do sa? – Konen med Kattene – og politik

  • Simone
    maj 2, 2018 at 12:34 pm

    Er løbet tør for ris, mon ikke man kan bruge spelt, rug eller quinoa i stedet??

    • Michelle
      juni 15, 2018 at 8:43 am

      Ja

  • Joanna
    maj 10, 2020 at 2:03 pm

    Jeg ville holde mig fra bønner pga lektiner.
    Men jeg er nu på min tredie dosa-dej på denne uge, det er jo genial mad! Tak for opskriften.

  • Nete
    oktober 19, 2020 at 3:23 pm

    Kan man lave dosa uden ris eller korn, men kun med fx linser og kikærter.

  • Lisbeth
    august 30, 2021 at 1:01 pm

    skal jeg riste bukkehornsfrø inden jeg lægger dem i vandet? (for bedre smag)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.