9 marts, 2015
Scoby ‘slik’
Comments : 11 Posted in : Ikke kategoriseret, Kombucha on by : Michelle Tags: kombucha, scoby, slik
Scoby slik er meget nemt at lave. Det er nok ikke alle der vil bryde sig om at spise Scoby men herhjemme elsker vi det.
Skær en overskuds Scoby (helst en ret tyk en, i hver fald 0.5-1 cm) i små strimler og læg dem i en skål i noget kombucha med ekstra rørsukker. Lad dem ligge sådan i nogle timer, eller spring over, og læg dem i ovnen på laveste temperatur og døren på klemme. En dehydrator/tørreovnen vil være endnu bedre. Drys dem evt med lidt rør eller kokos sukker inden.
Fjern dem fra ovnen når de er helt skrumpet sammen og ‘tørre’. De bliver lidt jerky/vingummi-agtig. Dog ikke helt, haha.. Her bliver de spist med stor glæde, specielt børnene og hundene er vildt med dem. Man kan selvfølgelig også lave en saltede version af dem her, med krydderier som karry, chili, hvidløg og salt. Eventyrlige spisere kan prøve sig frem..!
11 thoughts
Meget spændende og inspirerende blog. Jeg vil straks i gang med at prøve dine opskrifter.
Men hvad er Scoby?
Hej Vibeke, en Scoby er en ‘symbiotic colony of bacteria and yeast’, en symbiose af bakterier og gær som bliver brugt til at brygge kombucha med. Se indlægget og opskrift med kombucha. Der er også et link der til FB gruppen Kefir og Kombucha DK hvor du kan få fat på Scoby og kefirsvampene af en af de mange medlemmer. Tak fordi du læser med!
Sejt med den alternative brug af scoby 🙂 Jeg har både en velvoksen scoby og en kraftigt voksende omgang VK-gryn. Har du ‘lignende’ tricks til brugen af VK-grynene?
De kan røres med lidt rørsukker eller andet sødme,og krydres med for eks lakridspulver, kanel, revet citron, kakao osv osv og bagefter tørres på lavt temp i oven eller dehydrator/tørremaskine. Alternativ probiotisk slik!!!
Jeg har en del “eddike” fra mine Kombucha – hvad kan jeg bruge det til?
I salat dressing, som hår rens blandet op med vand, til at sylte i, i marinader.. Alt du også kan bruge almindelig eddike til!
Hvad sker der med de sarte probiotiske bakterier når der tørres ved varme?
Hvor høj Tp kan de tåle?
Max 40-42 gr
Jeg spiser overskuds vk blandet med quark,vanillepulver,lidt sødme, f.eks optøet Kirsebær og nogle mandler. Alternativ morgenmads risalamande.
Jeg har forsøgt at blende scoby med lidt bær og sukker og spurgt det ud på bagepapir. Hvor længe tror du det skal stå i ovnen.
Jeg vil høre om man kun kan lave kombucha i glasskåle? Jeg har et stort porcelænfad jeg gerne vil bruge til 2. Fermatering.
Majken