HomeIkke kategoriseret Sodavand på Valle

Sodavand på Valle

Comments : 8 Posted in : Ikke kategoriseret, Probiotisk Sodavand on by : Michelle Tags: , , , , , ,

Når man nu laver yoghurt, skyr eller drypper sin mælkekefir for at lave kefir-ost, så vil man altid have overskud i form af valle. Valle er det gule/gyldne væske der bliver tilbage når det tykke fede del fra mælkeproduktet bliver skillet fra. Valle indeholder proteiner og har sin egen plads i køkkenet. Lad endelig være med at smide det ud! Det kan holde sig på køl op til 6 måneder.

valle sodavand

Valle, tilbage fra en omgang skyr

Valle kan bruges i madlavning, blive tilsat bagevarer, og som starter til den her valle sodavand.

valle sodavand

valle sodavand sat igang, dag 1. Æblemost og jordbær

Jeg har lavet nogle forskellige versioner af den, men i bund og grund går de ud på det samme.

Du skal bruge til 1 liter :

-150 ml valle

-1 spsk rørsukker

-800 ml saft/juice eller for eks friskpresset citronsaft blandet op med vand

Hæld det hele sammen i et glas med låg og tilsat evt lidt bær.

Lad det stå på køkkenbordet i 2-3 dage. Låget skal være skruet på men ikke helt tæt.

valle sodavand

Valle sodavand dag 3. Tid til at hælde på flaske

Når du kan se en skumkrans øverst på væsken og det bobler let er det tid til at hælde den på tætlukket patentflaske.

Hvis du har brugt bær kan du evt sigte dem fra nu.

Stil nu flasken på køkkenbordet og lad den stå 1 til 2 dage. Tjek MEGET ofte, den går hurtig fra næsten ingen brus til ret eksplosiv så holdt godt øje. En god trick er at åbne flasken langsomt mens du trykker låget ned med den ene hånd når du abner. Sådan kan du regulere hvor meget den åbnes og kan du nemt lukke igen med den anden hånd.

valle sodavand

Valle sodavand klar til at blive drukket. Pas på, meget eksplosiv!

For at undgå at skulle vente med at kunne åbne i flere timer plejer jeg at sætte en frysepose over flasken mens jeg stiller flasken i en skål. På den måde sprøjter springvandet i posen og drypper ind i skålen. Du spilder intet og der er ikke sodavands springvand i hele køkkenet.

valle sodavand

Bedste måde at undgå springvand og ventetid

Som smagsvarianter har jeg lavet med:

-ufiltreret æblemost med frosne jordbær i

– kirsebærsaft blandet op med vand og tilsat jordbær

– saft af 4 citroner blandet op med vand og tilsat lidt ekstra sukker for at udligne surheden lidt.

– hyldeblomstsaft blandet op med vand og tilsat citronsaft

– mælkebøtte sirup blandet op med vand

valle sodavand

Kirsebær og citron valle sodavand dag 1

8s COMMENTS

8 thoughts

  • Helle Schnefeld
    april 6, 2016 at 2:48 pm

    Har det noget at sige om most/juicen der tilsættes er ufiltreret og/eller økologisk?

    • Michelle
      april 6, 2016 at 6:38 pm

      Det er op til dig hvad du syntes du helst vil bruge. Jeg foretrækker personlig ufiltreret og øko..

  • Glennie Krøyer
    april 20, 2016 at 5:42 am

    Hej Michelle
    Man kan vel bruge saft fra f.eks. Æbler man selv presser saft af på sin saftpresser?

    • Michelle
      april 22, 2016 at 8:03 am

      Det kan man helt sikkert! Det bliver rigtig lækkert. Husk at holde godt øje med aktiviteten og pifte flasken så du ikke pludselig oplever en eksplosion pga CO2 tryk. God fornøjelse!

  • tove Ellerbek
    august 20, 2016 at 8:41 pm

    Hej Michelle. Tak for alle dine dejlige råd. Jeg har problemer med at finde gummiringe til mine patentflasker med den lille tut på så trykket kan komme ud. Hvor har du dine fra? Tove

    • Michelle
      august 23, 2016 at 2:44 pm

      Rema 1000, en fransk sodavand der hedder Lorina. Der kommer dog ikke tryk ud, den holder brusen inde men der er lidt medspil i ophænget. IKEA har dem til en 10’er..

  • s
    februar 17, 2017 at 10:01 am

    hej, har du nogensinde haft held med at lave mælkesyret saft (ikke kvass), som det Biotta sælger?

    • Michelle
      februar 17, 2017 at 11:15 am

      Man kan lave mælkesyregæret saft/juice ved at tilsætte lidt starter til det, i form af valle, lidt lage fra færdig kraut mm, kefirsvampe, færdig kefir eller kombucha osv. Lad det stå i lukket flaske i nogle dage og husk at tjekke for aktivitet hyppigt!!

Skriv et svar til Helle Schnefeld Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.