HomeMælk Kefir Basis Opskrift Mælke Kefir + Video

Basis Opskrift Mælke Kefir + Video

Comments : 40 Posted in : Mælk Kefir, Video on by : Michelle Tags: , , , , , , ,

mælkekefir

Mælkekefir klar til at blive sigtet

1 liter øko sødmælk

1-2 spsk mælkekefir svampe (ligner små blomkålshoveder og føler gummi-agtig) Find dem her.

Glas beholder m. låg/patent glas.

Plast si og plast ske.

Hæld mælk på glas, tilsat MK svamperne og luk glasset.

mælke kefir

MælkeKefir i lukket patentglas

Lad det stå 24-48 timer på stuetemperatur, her foregår det på køkkenbordet. Si svampene fra og start forfra. MK svampene skal ikke komme i kontakt med metal.

Lad være med at skylle svampene og lad være med at skylle patentglasset for ofte. De trives bedst når det ikke bliver fór rent.

Sen lille film med opskrift og fremgangsmåde her

Den færdige MK kan drikkes med det samme, evt blendet, eller den kan blive sat over til 2F (2. fermentering) med frugt/vanilje/juice/saft osv i 12 timer. Det vil opbygge lidt CO2 som gør den meget let brusende. 2F kan både foregå i køleskabet eller på køkkenbordet. Hvis du ikke bruger det med det samme kan du bare komme det på køl også. Det kan holde sig i lang tid. Det kan dog blive mere surt på et tidspunkt da det stille og roligt videre gære.

Man kan også lade dem fermentere på køl. Så stiller du glasset med svampene i i køleskabet og har du færdig kefir efter en uge cirka. På denne måde bliver den mere mild i smagen.

-Husk at lade være med at bruge for mange af MK svampene, det vil blive gæret for hurtig og mælken vil skille sig meget hurtig ad.

-MK er som færdig produkt på tykkelsen med kærnemælk/drikkeyoghurt.

-MK kan bruges til at soake korn osv i og kan blive drænet for at opnå en tykere konsistens. Vallen kan blive brugt til fermenterede grøntsager, ‘sodavand’ eller i brød/bageværk.

-Der er nogen der skyller MK svampene men det skal man helst IKKE, Kefiran, som viser sig som slimede tråde på/i svampene, kan tage skade af det. Og kefiran er lige dem man gerne vil opnå!! Det er en polysacharide som er meget gavnlig til tarmen.

-Hvis du vil holde en ‘pause’ kan du stille dem i frisk mælk i køleskabet. De kan stå sådan i lang tid, bare giv dem noget frisk mælk i ny og næ..

Vil du gerne lave en tykkere/federe version så lav din mælkekefir på 3/4 sødmælk og 1/4 del øko fløde 

Creme fraiche laver man ved at lægge svampene i ren fløde i 24 timer, ryst en gang imellem.

Fisk derefter svampene ud og stil på køl i mindst 12 timer.

Svampene kan du få mod porto her Kefir og Kombucha Dk

mælk kefir

Færdig MK med svampene i

mælkekefir

Mælkekefir, svampene bliver sigtet fra.

mælkekefir

Færdig MK hældt på flaske

40s COMMENTS

40 thoughts

  • Pingback: (Kokos)MælkeKefir IsPinde | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Enkorn Surdejsboller på MælkeKefir | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Mælke Kefir ‘Zapp’-Is | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Maria Vinkel
    april 22, 2015 at 6:50 am

    Hej jeg er helt blank med det her. Jeg har igår læst om det på en blog og syns det lyder rigtig spændende. Er det lidt ligesom når man tager mælkesyre piller at det hjælper tarmfloraen? Jeg lider rigtig meget af forstoppelse og vil gerne se om det kunne hjælpe. Har du erfaring med det?
    Er det rigtigt forstået at man ligesom annoncere efter svampene i Facebook gruppen?
    Kh Maria

    • Michelle
      april 22, 2015 at 7:38 am

      Hej Maria, det er rigtig at mange har gavn af at drikke/spise fermenterede (mælkesyregærede) produkter pga indholdet af de gode bakterier. Kom ind i FB gruppen og hør ad, der er mange derind der har oplevet positive bivirkninger. Det er nemlig lige som mælkesyrebakterier i pilleform, bare i ‘real food’-pakning! I FB gruppen er der mange der deler ud, kig i deledokumentet om der er nogen i nærheden eller efterspørg på væggen. God fornøjelse!

  • Pingback: Mama og Mini Smoothie | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Mælkebøtte Sirup | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Sodavand på Valle | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Boghvede MælkeKefir Surdejs Pandekager | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Hønse Guf | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Surdejs Vafler | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Mælke Kefir Panna Cotta | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Mælke Kefir Labneh Kugler (feta-agtige oste) | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Mælke Kefir Avokado Mousse | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Henny Pedersen
    maj 7, 2016 at 12:34 pm

    Er du træt af at bruge kefirsvampen et stykke tid kan den fryses. min har ligget i fryseren et par år, og lige kommet i brug igen. den virker som før.

    • Michelle
      maj 9, 2016 at 6:53 pm

      Tak for tippet!

  • Pingback: Mælke Kefir KoldSkål med æg | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Glutenfri Kornfri Mælkekefir Brownie | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • sonja jensen
    juni 6, 2016 at 10:53 am

    Kan mælkekefir opbevares på brugte eddikeflasker?
    Tænker på syrligheden i produktet.
    Eddike er jo også syre.
    MVH Sonja

    • Michelle
      juni 6, 2016 at 7:54 pm

      Jeg vil personlig undgå at opbevare syre i plast, altid. Men det er personlig præference ..

  • Linea
    november 28, 2016 at 8:43 am

    Hej, jeg har fået nogle kefirsvampe af min søster mens jeg var ude at rejse. Min svigermor havde gemt dem i et skab i stuevarme i lidt over en uge. Jeg er bange for at de er døde, eller ikke har det så godt, da de ikke har været i køleskabet mens jeg har været væk. Kan jeg stadig bruge dem, eller skal jeg bruge nogle nye?
    Venlig hilsen Linea 🙂

    • Michelle
      december 2, 2016 at 2:41 pm

      Jeg vil prøve om de stadig er fint.

  • Jonas
    januar 28, 2017 at 11:53 am

    Jeg har en kefirsvamp, som jeg tror har taget skade af at være for længe i det samme mælk.
    Den virker umiddelbart stadig, men ser ikke så sund ud. Den er blank (næsten som om den er på vej til at blive gennemsigtig) men hænger stadig sammen.
    Har du erfaring med dette? Og ved du hvordan jeg kan gøre den “rask” igen?

    • Michelle
      januar 30, 2017 at 3:32 pm

      Bare skift mælken hyppigt i en periode, det lyder meget normalt..

      • Jonas
        februar 4, 2017 at 12:35 pm

        Tak!

  • Annette
    februar 6, 2017 at 6:24 pm

    Jeg har nu min første drikkeklare mælkekefir. Den har stået med svampen i to døgn på køkkenbordet og 4-5 dage i køleskabet. Nu er svampen siet fra. Har den mon stået for længe? Den ligner kærnemælk, hvilket jo er ok, tænker jeg. Jeg er ikke særlig vild med mælk. Er der nogle forslag til, hvordan den smager bedst?

    • Michelle
      februar 6, 2017 at 8:34 pm

      Det lyder meget godt. Vi laver smoothies på MK. Du kan også tilsætte vaniljekorn og lidt citron til en forfriskende koldskål version..

  • Deibjerg
    april 28, 2017 at 1:22 pm

    Kan man lave kefir ved at lade en rest købt kefir komme i en økomælk og lade den stå et par dage. Det ser fint ud, men jeg ved ikke om jeg så har fået kefir ud af det. Jeg slipper jo på denne måde for opbevaring af svampe. Egl. samme metode som ved surdej

    • Michelle
      april 28, 2017 at 5:43 pm

      Nej desværre, så får du ikke alle de gavnlige bakterier med..

  • Marianne
    juli 4, 2017 at 9:37 am

    Tak for nogle super gode tips. Mht. mælkekefir – jeg har nu i 1½ måneds tid været den lykkelige ejer af nogle mælkekefir-svampe, som har formeret sig fint og er blevet til flere. Problemet er, at den kefir jeg får ud af processen ikke smager helt rigtigt. For det første skiller den en del (gulligt vand i overfladen og grynet hvid masse under) – når jeg rører rundt er konsistens ret tynd (vist nok lidt tyndere end kærnemælk) og grynet – ligner ikke meget den homogene og tyktflydende kefir-drik, man i dag kan købe i butikkerne. Men værre er, at smagen har en tydelig fad eftersmag af bagegær. Jeg bruger ca. 2 spsk. kefir til en liter øko-sødmælk. Mælken er kold, når den blandes med kefiren i et højt patentglas (ingen metal eller plastik), og herligheden står for lukket låg på køkkenbordet i ca. 12-20 timer. Det syrner fint – og der er overtryk i glasset, når jeg åbner og kigger til det. Jeg rører ind i mellem i det med en plastikske – eller vender glasset nogle gange. Jeg skyller glas og kefir ca. hver 4. gang – kefiren forsigtigt i en plastiksi. Jeg har forsøgt at afbryde processen tidligere, fordi jeg måske bare lader det stå for længe, men så er der ingen frisk syrlighed i drikken (næppe færdig). Har du et bud? Gør jeg noget forkert – eller er den tynde, grynede konsistens med en bismag af bagegær helt normalt? Jeg synes ikke helt, det ligner dine fine billeder.

    • Michelle
      august 18, 2017 at 9:02 am

      Tilsat mindre kefir svampe og rør det rundt en gang i mellem. Det er pga varmen lige pt at det gærer mere end normalt..

  • Karoline
    august 9, 2017 at 11:04 am

    Nybegynder her.
    Hvorfor må MK ikke komme i kontakt med metal?
    Har pt kun en metal si, og tænker hvad er konsekvensen hvis jeg bruger den ?

    • Michelle
      august 10, 2017 at 8:18 am

      Lidt kontakt er ligemeget, det er langvarig kontakt der er dårligt. Syre ætser metal ! Og det kommer så i din drinks

  • Jane Ørndrup
    august 15, 2017 at 3:29 pm

    Hej Michelle
    Min far dyrkede Kefir på mælk, for mange år siden ?
    Nu vil jeg gerne give det et forsøg selv, men hvor køber jeg svampene? Sælger du dem?
    Mvh Jane

    • Michelle
      august 15, 2017 at 8:33 pm

      Kig i Facebook gruppen “kefir og kombucha dk” Der deler vi svampene gratis ud!!

  • Mikkel
    januar 15, 2018 at 10:00 pm

    Hej.
    Jeg har modtaget nogle gryn/svampe for 10 dage siden, men de har ligget i min postkasse fordi jeg ikke har været hjemme. Nu har jeg så hældt den i en liter øko sødmælk. Er det normalt at de lugter gæret? Og er det rigtigt forstået, at jeg også kan lave min første kefir i køleskabet? Jeg har det lidt underligt med at mælken står på bordet (efter at jeg siden barndommen har hørt om sur mælk osv osv)

    • Michelle
      januar 18, 2018 at 1:46 pm

      De skal måske lige komme igang ved at du skifte mælken hyppigt de første par dage, men du laver jo egentlig en slags syrnet mælk selv ved at lave kefir, bortset fra det er de gode bakterier der kick starter den..

  • Qamile
    juni 23, 2020 at 9:25 pm

    Hej
    Hvordan er det når man holder pause, med mk. Jeg hælder det bare i en krukke og fylder den op med mælk så det lige dækker grynet, også giver jeg ekstra mælk hver 3 dag Eller skal jeg sigte alt mælken ud af grynet og hælde nyt mælk i hver 3 dag?
    Mvh
    Qamile

  • Anne-Mai Andreasen
    april 2, 2022 at 11:01 am

    Kan man bruge kefir i greenies? Kan den tåle at blive blendet og har man fortsat den gode virkning på mavekultur eller bliver bakterier slået i stykker?

  • Anne-Louise
    maj 3, 2022 at 2:02 pm

    Hej, er det normalt at færdig Kefir fra Øko sødmælk gryner når den er siet fra og rørt rundt? Den ser ikke så cremet ud som når man ser det på billeder og videoer. Hvor det ligner det rene cremede fløde agtig. 🙂

    Hilsen fra Alou

Skriv et svar til Henny Pedersen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.