Home / Kombucha / Basis opskrift Kombucha
7 marts, 2015

Basis opskrift Kombucha

Comments : 55 Posted in : Kombucha on by : Michelle
Tags:, , , ,

kombucha scoby

Scoby

Kombucha tilberedning (eksempel brugt er 2 liter)

  • 100 gr økologisk rør sukker pr liter vand
  • 2 poser the/2 tsk løs the pr liter vand (sort/grøn/hvid)  Når Scoby trives kan man også bruge urte the in the mix
  • Scoby (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast), en flad gummi-agtig ¨pandekage¨. Fåes her
  • Starter væske (1 dl af den sidste færdige kombucha, pr liter man brygger)
  • 1 stort glasbeholder 2 eller 2+ liter, med stor åbning
  • Tætvævet klud
  • Elastik

1. Fermentering (1F)

Kog 1/3-1/2 del af vandet og lav en stærk the, den skal helst trække i 5-10 minutter.

Tilføj også sukkeret nu og rør det rund så det smelter.

Fjern the poserne eller hæld vandet gennem en stofpose så der ikke er noget løst the tilbage.

Alt skal være så rent som muligt (vask af med eddike eller varm vand og ikke med sæbe).

Bland det varme the med resten af det kolde vand, lad det evt stå indtil det blive stue temperatur og læg scoby forsigtigt i.

Det gør ikke noget hvis den synker eller driver sidelæns, den skal nok forme en ny baby øverst igen.

Sørg for at vandet IKKE er for varmt, for så dør den. Sørg for at have rene hænder, uden sæberester eller snavs.

Hæld også startervæsken i, da den vil kickstarte processen samt sørge for at der ikke kommer mug på (pga syrligheden).

Læg et tætvævet klud (viskestykke/klip fra et gammel tshirt eller lign) ovenpå glasset og put elastikken rund om kanten.

Bananfluer elsker duften og de må helst ikke komme i nærheden 🙂

Lad være at bruge the der indeholder aroma/olier (eks Earl Grey, da den indeholder Bergamot som Scoby ikke er så glade for)

SCOBY MÅ IKKE KOMME I LANGVARIG KONTAKT MED METAL!

Stil glasset på en roligt og lidt mørkt sted, ikke i direkte sollys.

Den skal have luft cirkulstion så helst ikke i et skab og ikke for tæt på stærktlugtende ting, eller for tæt ved komfuret for eksempel. Temperatur fra 21-24 er optimalt, men op til 26c er også ok.

Problemet med for højt temperatur er at den vil gære for hurtig, hvilket hæmmer udviklingen af de gavnlige bakterier og syrer, som man gerne vil have i det færdige produkt.

Lad glasset stå i 7 til 10, måske 14 dage, alt afhængig af temperatur og smag og behag.

Hvis den står for længe bliver den nærmest til eddike og kan man ikke rigtig drikke den mere.

Eddiken kan selvfølgelig bruges som dressing, rengøring eller andet formål.

Smag dig frem, start på dag 5-7 og fortsat så indtil smagen er optimalt for dig.

Den bedste måde at smage er ved at glide et sugerør ned ved kanten af glasset så du ikke forstyrrer baby scoby for meget, holder finger på røret øverst og hiver den oppe igen så din kombucha er ind i sugerøret.

Når din kombucha er blevet efter ønske tager du mor scoby og baby scoby op, lægger dem på et tallerken med lidt af den færdige kombucha (husk rene hænder/tallerken osv!) og hælder den færdige kombucha på flasker med tætsluttende prop.

Flasker med ’Grolsch’/Patent-lukning er bedst at bruge da kombuchaen kan nå at opbygge Co2, hvilket vil resulterer i en dejlig, let brusende drinks.

Start processen forfra og husk altid at tilsætte startervæske fra din sidste batch!

Opdatering:  Alternativ fremgangsmåde som fjerner bitter smag og giver mere brus. I stedet for at koge vandet helt op, kog det indtil der kommer små bobler fra bunden af gryden. Sluk så og lad din the trække i 5-10 minutter. Lad være at trykke vandet ud af poserne men dyp dem nogle gange hvis du vil have stærkere smag. Fortsat som i opskriften.

2. Fermentering (2F)

Hvis du gerne vil smage kombuchaen til kan du lave den anden fermentering.

Nu kan du hælde den nybryggede kombucha på flasker og tilsatte noget juice eller frisk frugt/juice/krydderier/the eller hvad du nu har lyst til.

Husk at bruge tætsiddende prop, som en rigtig patentflaske har!

Lad kombuchaen stå i stuetemperatur 2-3 dage op til 1 hel uge (afhængig af hvor varmt det er) og i køleskabet bagefter. Husk at åbne flaskerne hver dag når de står på køkkenbordet så de ikke eksploderer pga for meget CO2 opbygning. Det sker ikke så ofte men better safe than sorry.

Åbn med omhu da der nogle gange kan komme en kombucha springvand!

Smags Ideer:

-Revet ingefær

-Alle mulige slags bær (5-6 pr liter, helst lidt moset)

-Frisk juice eller købe juice (bare en sjat på 1 liter)

-Vaniljestang

-Urtethe eller tørrede krydderier

Så mange muligheder!! Prøv dig frem!

Scoby’er bliver delt ud i gruppen Kefir og Kombucha DK ©

Kombucha 8 liter kontinuerlig bryg

Kombucha 8 liter Kilner tap

55s COMMENTS

55 thoughts on : Basis opskrift Kombucha

  • Rosalone
    april 19, 2015 at 7:34 am

    Det lyder fantastisk

  • Pingback: Mælkebøtte Sirup | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Kombucha Kontinuerlig Bryg eller Continious Brew | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Julia
    august 12, 2015 at 10:08 am

    Hej, som helt grøn i det her: skal jeg forstå det sådan, at man kan undgå at benytte grøn eller sort te, og udelukkende lave kombucha på urtete?

    • Michelle
      august 12, 2015 at 3:38 pm

      Man kan lave Kombucha på en blanding af sort/hvid/grøn men også lave det med hibiscus og rooibos for eks. Det er indholdet af garvesyrene scoby godt kan lide 🙂

      • kevin
        juni 4, 2017 at 11:34 am

        Der er ikke garvesyre i te, men flavonider

        • Michelle
          juni 4, 2017 at 12:36 pm

          Det hedder tannins på engelsk og bliver nok oversat til garvesyrer på dansk

  • Pingback: Kombucha Jello med Kefir Fraiche top | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Pingback: Kombucha Vingummier med Hyld og Magnesium | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Frederikke
    marts 18, 2016 at 9:59 pm

    Hej Michelle, i nogle kombuchaopskrifter på nettet indgår der både økologisk hvidvinseddike og kombuchastarter i opskriften, men ikke her hos dig. Går det fint uden eddiken? – med venlig hilsen Frederikke

    • Michelle
      marts 19, 2016 at 7:16 pm

      Nej INGEN eddike, kun starter! Eddike er kun i yderste nødstilfælde, når man mangler startervæske. Kun få spsk kogebog afkølet æbleeddike i det tilfælde..

      • Michelle
        april 24, 2016 at 11:16 am

        Ikke kogebog, opkogt! Men helst aldrig eddike ..

  • Josefine
    marts 26, 2016 at 4:00 pm

    Hej,
    Jeg er lige startet med kombucha, er ved at lave min første batch. Jeg har scoby, men ikke noget startervæske. Kan jeg bruge noget andet i stedet, citron eller lidt æblecidereddike måske?

    • Michelle
      marts 26, 2016 at 4:22 pm

      Ja, kogt og afkølet æbleedikke. 3-4 spsk på en liter ?

  • Pingback: Små ting #17 | Bærmonster

  • mette
    april 23, 2016 at 7:05 am

    Min combucha som har været igang i næsten 14 dage og set fint ud – fik igår to grønne pletter – er det mug? skal jeg smide det hele ud og købe ny scoby?

    • Michelle
      april 24, 2016 at 7:58 am

      Ja det skal du desværre kassere helt. Få ny scoby i kefir og Kombucha dk gruppen på Facebook. Så behøver du ikke at spilde penge på det!!

  • Pingback: Hyldeblomst Kombucha eller Vandkefir | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • wolfie
    maj 25, 2016 at 7:44 pm

    Hi jeg har ikke facebook eller noget som helst andet, værner min privatliv, hvos kan jeg skaffe SCOBY mvh,Wolfie

    • Michelle
      maj 25, 2016 at 8:55 pm

      den fåes gratis i Facebook gruppen ‘ kefir og kombucha DK’ hvis du vil købe den er det på nettet du skal søge.

    • Lisbet
      august 30, 2016 at 5:34 am

      Du må få en af mig om 10-14 dage

  • Gitte
    maj 27, 2016 at 6:12 pm

    Hej Michelle

    Jeg er helt ny og har nu gang i Kombucha tea.
    Jeg har smagt på den her efter 8 dage. Det smager dejligt syrlig sødt men det føles mærkeligt i halsen når jeg synker det. Ligesom en kradsen, kilden og riven i svælget. Er det rigtigt at det gør sådan eller har det stået for længe og blevet eddikeagtigt ?
    Vh Gitte

    • Michelle
      maj 29, 2016 at 12:22 am

      Hej Gitte, det lyder ikke umiddelbart som noget jeg plejer at opleve nej, men det plejer at have en blid brus, og kan være en smule syrligt. Det er svært at forestille sig smagen ud fra din beskrivelse. Start en ny omgang om begyndt at smage på det noget før, så får man bedre fornemmelse for hvordan smagen ændrer sig. Min smager lidt henad æble cider..

  • Markus
    maj 31, 2016 at 9:36 am

    Hej Michelle
    Jeg har lige startet min første batch på 4 liter. Scoby ligger til dels i toppen af glasset, men 1/4 af den flyder ikke helt til tops? Har det nogen betydning? den har nu ligger der 3.5 døgn. Derudover er der stadig flere steder i toppen af glasset, små samlinger af bubbler, som jeg frygter bliver til mug? Ved ikke om du forstår, jeg er egentligt bare bekymret for om det ender med at skulle smides ud… 🙁

    • Michelle
      juni 3, 2016 at 8:45 pm

      De “samlinger” er baby scoby der vokser øverst! Det er ligemeget hvor i glasset din scoby flyder, baby kommer altid øverst..

  • Lea
    juni 16, 2016 at 11:22 am

    Hej Michelle,
    Kan man bruge øko mørkt muscovado rørsukker til
    Kombucha?
    Vh Lea

    • Michelle
      juni 16, 2016 at 3:27 pm

      Ja, men den bliver bedst med alm rør. Muscovado er bedre egnet til vandkefir

  • Morten
    juni 20, 2016 at 12:24 pm

    Hej Michelle.

    Kan ens tevand blive for kraftigt? Jeg ved te kan virke antiseptisk, så jeg tænker på, om man kan lade sin te trække meget længe, så det evt. ødelægger/dræber scoby?

    • Michelle
      juni 21, 2016 at 9:30 am

      Det kan højst blive for bittert i smagen, og danne en film ovenpå din the. Tror nu godt scoby kan lide det stadigvæk. Husk at jo længere det trække jo mere fluor osv kommer fri, så det er måske ikke lige det bedste at gøre.

  • Anne
    juli 7, 2016 at 4:27 pm

    Hej

    Jeg har forsøgt at lave kombucha, men tilsyneladende lidt uden held – i al fald er det ikke helt blevet som håbet.
    Det har stået 5 dage d.d. (7/7 2016), og jeg smagte forsigtigt på det i går. Det var helt ‘fladt’ (dvs. uden bobler), og smagen var ret eddike-agtig, men med lidt frugtsmag.

    Jeg lavede kun af én liter te og fulgte opskriften som beskrevet. Dog er min beholder slet ikke fyldt op. Har det betydning, at der er en del ‘frit rum’ i beholderen?
    Det skal måske desuden nævnes, at den startervæske, jeg fik med var meget kraftig i lugten; som stærk eddike, der river lidt i næseborene. 🙂

    Skal jeg lade den brygge videre, eller skal jeg bare tappe af nu og bruge den som eddike?
    Hvis jeg skal lave en ny portion, skal jeg så vælge en anden beholder? Og kan jeg godt anvende væske fra den igangværende brygning som startervæske?

    • Michelle
      juli 15, 2016 at 9:34 pm

      Jeg vil bruge det du har nu til at starte en større portion op. Brug samme forholdene som opskriften, den er god når du kan lide den så smag ofte!

  • Anne Louise
    august 22, 2016 at 7:56 pm

    Hej Michelle, jeg er blevet henvist til din hjemmeside af min faster og synes at den er meget inspirerende. I samme omgang fik jeg div SCOBY’er med til fermentering – jeg starter ud med kombucha.
    Hvis der anvendes beholder med taphane, kan man så “blot” fylde nye the-forsyninger på eller skal SCOBY (+ evt. baby) stadig tages op og glasset rengøres?
    Venligst
    Anne Louise

    • Michelle
      august 23, 2016 at 2:33 pm

      Hej Anne Louise, læs indlægget om kontinuerlig bryg her på siden, der er svar til din spørgsmål!

  • sonja jensen
    september 2, 2016 at 11:51 am

    Hej Michelle
    Er der probiotiske stammer i Kombucha, som i vandkefir og mælkekefir. Er der flere eller færre?
    Drikken nævnes ofte som probiotisk drik, eller er den udelukkende forfriskende og udrensende?

    • Michelle
      september 2, 2016 at 1:46 pm

      Det kan man egentlig kun finde ud af ved at få det undersøgt på lab. Der er dog forskellige artikler på bl.a pubmed der omhandler emnet! De fleste forskellige probiotiske stammer siges at forekomme i MK

  • Mia Olesen
    december 5, 2016 at 8:52 am

    hej, tak for gode oplysninger.
    Jeg er i gang med min første omgang kombutcha men startervæsken er blevet til kombutcha-eddike. Kan jeg bruge det til videre brygbing?

    • Michelle
      december 7, 2016 at 5:33 pm

      Det er fantastisk som starter!!

  • Lone
    februar 28, 2017 at 6:39 pm

    Jeg kan ikke få brus i min kombucha i F2 . Jeg har prøvet med bær – vaniljestang og øko rosiner . Hvad skal jeg gøre ?

    • Michelle
      marts 3, 2017 at 6:53 pm

      Lad det stå lidt længere, i lukket flaske, på køkkenbordet. Tilsat evt lidt juice eller mere frugt.

  • Susanne Brandt
    marts 8, 2017 at 4:39 pm

    Hej Michelle.
    Jeg er også ny og kører nu på min anden runde kombucha og er vild med det.
    Jeg vil bare gerne forstå processen bedre. Hvor hurtigt har Scoby fortæret sukkeret? Jeg er ikke interesseret i at drikke et glas sukkervand hver morgen selvom der er sunde bakteriefloraer i, så jeg vil gerne vide hvor længe det skal stå før man kan sige at sukkeret er spist af Scoby og det sunde er tilbage?
    Gode hilsner fra Susanne

    • Michelle
      marts 8, 2017 at 4:56 pm

      Den skal stå i hver faldt indtil smagen er mere henad sur end sød. Hvornår det er afhænger forskellige faktorer.. Så smag dig frem..

  • Tina
    marts 15, 2017 at 12:13 pm

    Hej Michelle.
    Jeg har haft gang i min første brygning på sort the og den har nu stået i 6 dage. Jeg er bare i tvivl om noget af scobyen må ligge over theen/kombuchaen? Jeg har faktisk holdt den forsigtigt nede med en ske, så den ikke blev helt tør øverst😬 er det helt forkert? Det smager heldigvis rigtigt😉 tak for en fantastisk inspirerende hjemmeside. Mvh Tina ☀️

  • Tina
    marts 15, 2017 at 12:16 pm

    Hej Michelle.
    Jeg brygger for første gang og den har nu stået i 6 dage. Den bobler og det smager godt, syntes jeg. Men scoby lægger sig i toppen, så noget kommer over væsken. Er det ok? Jeg hr læst at den ikke må blive tør og jeg har derfor holdt den forsigtigt nede med en ske😬 må jeg det?
    Tak for en meget inspirerende hjemmeside!
    Vh Tina☀️

    • Michelle
      marts 15, 2017 at 12:23 pm

      Den kan godt komme til at ligge øverst, det er ok..!

  • Signe Schultz
    marts 28, 2017 at 9:23 pm

    Hej Michelle
    Laver en dejlig kombucha … mit problem og spørgsmål er
    1) hvordan undgå jeg at den danner en ny scopy når den er hældt på flaske ?
    2) hvordan får den brus?
    De bedste hilsner
    Signe

    • Michelle
      april 3, 2017 at 9:28 am

      Den er levende så derfor dannes der ofte en lille scoby i 2F. Husk at bruge flaske med tætsluttende prop og lad det stå på køkkenbordet indtil du ser bobler øverst eller indtil den siger pffffft når du lufter den. Det kan tage længere eller kortere afhængig af mængden restsukker, temperatur, flaskerne, tilsat frugt/juice. Du må have lidt tålmodighed og prøve dig frem!

  • kevin
    juni 4, 2017 at 12:01 pm

    Hej, jeg er også ny med første batch idag. Skal høre, hvor meget drikker man af scoby te, når den er klar? Det er jo meget syrligt, hvor meget er nok?

    • Michelle
      juni 4, 2017 at 12:35 pm

      Nok til hvad? Syrligheden afhænger hvor længe den har stået og hvor varmt. Du kan drikke et glas eller en liter, der er der ikke nogle regler for. Bryg den indtil du syntes den smager godt..

  • Bettina
    august 21, 2017 at 2:28 pm

    Er det slet ikke muligt at lave SCOBY til kombucha selv fra “bunden”? den må jo komme et sted fra oprindeligt, tænker jeg.

    • Michelle
      august 21, 2017 at 2:38 pm

      Nej desværre.. man skal have noget færdig kombucha til at få en kombucha scoby. Det er faktisk noget mystisk over hvor den stammer fra og hvor kefir grynene stammer fra..!!

  • Signe
    august 22, 2017 at 10:09 am

    Hej Michelle
    Jeg har glemt et stort glas kombucha i kælderen for et halvt år siden. Det dufter fint af eddike, men svampen har udviklet sig til en stor hård overflade, der flyder øverst. Har du nogen erfaring med, om jeg kan brygge forfra på den, selvom den er hård, eller er jeg nødt til at skaffe en ny frisk svamp?
    Venligst Signe

    • Michelle
      august 22, 2017 at 10:59 am

      Du behøver slet ikke at bruge scobyen faktisk, du kan også bare bruge det eddike væske du har, tilsæt noget sød the til den og en ny scoby vil vokse igen..

  • Kristina Hansen
    september 8, 2017 at 10:14 am

    Hej Michelle.
    Kan jeg bruge mælkebøtte (løvetand) te til at starte min brygning af kombucha? Jeg er lidt i tvivl om det går under kategorien “grøn te”.

    Mvh.
    Kristina

    • Michelle
      september 8, 2017 at 11:02 am

      Kombucha har brug for garvesyre (tanniner) som findes i the men også i andre blade, jeg har brugt mælkebøtte i blandingen, dog med en form af the også

      • Kristina Hansen
        september 9, 2017 at 10:47 am

        Ok mange tak. Hvordan får jeg fat på en scoby? Har efterlyst den i flere Facebook grupper og søgt på nettet men desværre uden held. Jeg har bedt om anmodning til den gruppe du har vedhæftet et link til men er desværre ikke blevet lukket ind.
        (Hvis nogen herinde skulle ligge inde med en ekstra i Vejle/Fredericia området er jeg meget interesseret) 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *