HomeIkke kategoriseret Basis Opskrift Ingefær Bug (Hjemmelavet Ginger Ale)

Basis Opskrift Ingefær Bug (Hjemmelavet Ginger Ale)

Comments : 32 Posted in : Ikke kategoriseret, Probiotisk Sodavand on by : Michelle Tags: , , , , ,

En ingefær eller ginger bug er i princip en starter til hjemmelavet sodavand som smager lidt som ginger ale.

Opskriften er til at lave den starter du skal bruge til at fermentere juice eller sødet the.

Hvis du passer godt på din starter kan den have uendelig liv, lige som en surdejs-starter.

Ingefær bug

Ingefær Bug

Ginger Bug laver man ved at blande

2-3 spsk revet ingefær

2-3 spsk øko rørsukker

2-4 spsk vand sammen i cirka 5-8 dage.

Det vil sige at du tilsætter den mængde i alle de dage indtil den begynder at boble.

Lad den stå ude dækket til med klud eller kaffefilter med elastik rundom.

Der skulle gerne komme aktivitet (bobler) efter 4-5 dage.

Rør lidt rundt i den hver dag.

Når den er godt aktiv bruger du 50-100 ml af væsken i cirka 850 ml saft/juice/sød the eller hvad du nu kan lide.

Hæld det hele på en tætsluttende patentflaske, ellers vil der ikke komme brus i da CO2’en så siver ud ved proppen.

Ingefær bug

Riv øko ingefær og evt øko gurkemeje med skrald, det indeholder gode bakterier til kickstart

Lad den være ud i 2-3 dage (længere når der ikke er kommet brus endnu) og din læskende ingefær sodavand er klar. Tjek ofte for brus for pludselig kan det gå stærk, alt efter stuetemperatur og mængde af sukker i det væske du har brugt.

Ingefær bug

Ingefær/Gurkemeje Bug

Husk at tilsatte 50-100 ml vand og noget sukker/frisk ingefær igen når du har brugt af din bug.

Hvis du gerne vil give den en pause kan du bare stille glasset med bug på køl, skrue et låg på. Når du vil aktivere den igen tager du den bare fra køl, tilsætter lidt frisk vand/sukker/ingefær og tager den i brug igen så snart den begynder at boble igen.

32s COMMENTS

32 thoughts

  • Pingback: Basis Opskrift Gurkemeje Bug (starter Gurkemeje Sodavand) | ALT OM FERMENTERING – Fermentering på den nemme måde

  • Elisabeth jakobsen
    juli 3, 2015 at 2:16 pm

    Hej jeg begyndte en ingefær bug for 9 dage siden. Der er ikke tegn på bobler. Fortsætter jeg bare, eller gør jeg noget forkert?
    Vh Elisabeth

    • Michelle
      juli 3, 2015 at 4:22 pm

      Tilsat noget mere sukker og brug også ingefær skralden hvis du har økologisk! STil det et varmere sted og husk noget tyndt at dække den med. At rør hyppigt rund i den virker også..

  • Bodil Wolff
    august 20, 2015 at 5:24 pm

    Hej Michelle
    Den starter du skriver om, er det ligesom til kombucha, hvor jeg laver 1 l. grøn the og 100 g rørsukker ?
    er desværre ikke så god til opskrifter
    Hilsen Bodil

    • Michelle
      august 21, 2015 at 7:47 am

      Den væske du laver med ingefær/sukker/vand er det du bruger til at starte din sodavand. Det mener jeg med starter. I Kombucha er starter færdig gæret væske fra sidste omgang, eller det væske din scoby kommer med når du modtager den fra en ?

  • Bodil Wolff
    september 9, 2015 at 8:16 am

    Hej Michelle.
    Så er den gal igen 😉
    Jeg brugte 1 dl gingerbug til 850 dl æblejuice. Der er kommet en del bundfald og ingen brus. Det har stået på bordet i 2 1/2 dag. Hvad gør jeg ? Kasserer det og laver ny portion ? Hvis jeg vil bruge grøn te må det så være lunken når jeg tilsætter ginger bug ?
    Hilsner fra Bodil

    • Michelle
      september 9, 2015 at 11:15 am

      Lad det stå lidt længere.. The’en skal være lun/koldt når du tilsætter det..

  • Mette
    november 28, 2015 at 10:03 am

    Hvad sker der i længden med al ingefæren i længden når man bliver ved med at tilsætte ny ingefær??

    • Michelle
      november 28, 2015 at 12:19 pm

      Så kan man fjerne noget af det ‘gamle’ når man tilsætter nyt igen ?

      • Mette
        november 29, 2015 at 2:01 pm

        Ok… Man starter altså ikke helt forfra med “gammel væske, og ny ingefær?

        • Michelle
          december 2, 2015 at 3:59 pm

          Jeg tilføjer både vandet og ingefær til drinksene nogle gange, og tilføjer frisk ingefær til det gamle. Der er jo altid både vand og ingefær tilbage i glasset !

  • Heidi
    februar 26, 2016 at 6:08 pm

    Ved du hvor meget sukker der er i den færdige bug? Jeg tænker på at hvis man putter 2-3 spsk i hver dag i 5-7 dage bliver det til en del sukker. Eller “forsvinder” noget af det under fermenteringen?

    • Michelle
      februar 27, 2016 at 8:32 am

      Hej Heidi, man bruger kun en lille mængde af det i en liter juice, og sukkeret omdanner sig delvis i gæringsprocessen, så der er ikke ret meget i en liter færdigblandet drinks med lidt af ingefær bug i ?

  • Linda Jakobsen
    maj 3, 2016 at 7:13 pm

    Jeg syntes jeg har svært ved at få mit til at boble

    • Michelle
      maj 4, 2016 at 11:39 am

      Bliv ved med at tilføje ingefær/sukker/vand og sørg for det står et relativ varmt sted! Tålmodighed, det kommer nemlig lige pludselig ..

  • Nikola
    august 19, 2016 at 7:03 pm

    Hej Michelle
    Jeg har fulgt opskriften, men den færdige drik er blevet meget tyktflydende. Det er ikke rart at drikke 🙁 Har du en ide om, hvad der kan være gået galt?

    • Michelle
      august 23, 2016 at 2:46 pm

      For meget kulhydrat/sukker så man få slim pga polysaccharider. Fortyndt evt med mere vand i din bug.. For høje temperaturer kan også medvirke til slim.

  • helene
    februar 7, 2017 at 1:48 pm

    cool site, når starteren er færdig, kan jeg bruge den på hjemmelavet appelsin juice? Nogen som har testet det?
    Må ikke drikke fabriks-juice og min juicer er i stykker. Må heller ikke drikke mange slags the, men kamille eller mynthe er okay, så hvis appelsinjuice ikke er ok, ville det virke med sødet urte the?

    • Michelle
      februar 8, 2017 at 10:16 am

      Ja og ja ?

      • helene
        februar 25, 2017 at 1:23 pm

        hej igen!
        Det lykkedes mig at lave en drikbar drik! Yay, mange tak.
        Den startedes den 12 feb og jeg drikker kun lidt hver dag. Hvor længe holder den i køleskabet, ved du det? Tror den var færdig den 17 eller 18 så kom jeg den på køl der.
        Begynder at blive bange om den er ved at blive gammel?
        Den var på 50/50 vand appelsin juice og lidt sukker.

        • Michelle
          februar 25, 2017 at 11:28 pm

          Fermenterede sager bliver ikke hurtig gammel da de er langtidsholdbar. Mug er dog en grund til at smide noget ud..

          • helene
            februar 27, 2017 at 10:53 am

            Tak for dit svar, der er ingen mug. Så kan den drikkes endnu et par uger tænker jeg. Tusind tak for en fin blog!

  • Helene
    april 2, 2017 at 9:54 am

    Hej igen nyt spørgsmål. Jeg fik gang i min bug, og har brugt den et antal gange. Den har været på køl indimellem og når jeg brugt den har jeg først fodret den en gang (2-3 spk ingefær, 2-3 sukker, 5-8 sps vand) så den blev aktiv, brugt 50-70 ml væsken til ny bryg, fodret igen (2-3 sps ingefær, 2-3 sps sukker, 5-8 sps vand) så det boblede igen og sat på køl.
    Måske har jeg erstattet for lidt af væsken da jeg missede det med 100 ml når man tager af den, jeg har mere sat til omkring 50 ml vand og så ingefær og sukker som beskrevet.
    Sidste gang jeg brugte den var den så vokset sig så stor at jeg i stedet for at kun hælde 50-100 ml af væsken fra, også fjernede en portion af det revne ingefær og brugte det til andet (ikke smide ud ;-)). Der var sikkert 2 dl blandet bug tilbage af samme proportioner som før, altså både væske og revet ingefær.
    Og så lavede jeg en bryg og fodrede min 2 dl bug igen med ingefær, sukker og vand. Men nu får jeg den bare ikke at boble igen, så jeg er blevet ved med at tilsætte ingefær, sukker og vand efter opskriften i et par dage. Den dufter fint, men bobler enten meget lidt eller ikke overhoved. I hvert fald ikke som starten hvor den boblede op sådan at væsken dannede et lag i bunden og det revne ligesom steg op i bobler i beholderen så det var to lag hvis man ikke rørte det ud. Tror du jeg skal smide det ud og starte forfra igen? Eller blive ved og fodre til den kommer sig igen. Ingen mug, og den dufter godt endnu. Mange tak for en fantastisk blog!

    • Michelle
      april 3, 2017 at 9:25 am

      Så længe der ikke vokser mug eller lign på så vil jeg holde den igang.. ginger bug opfører sig mærkelig nogle gange.. du kan evt hælde lidt af væsken fra og tilsætte lidt ekstra frisk vand

      • Kristian
        maj 15, 2017 at 7:02 pm

        Jeg har haft samme problem med at den ikke boblede, men så læste jeg at for meget sukker kan hæmme gærets udvikling. Jeg smagte på den og rigtig nok var den Meget sød, så jeg kom mere vand i, og så begyndte den at boble dagen efter…

  • Bodil Sjöberg
    januar 20, 2018 at 11:11 pm

    Det lyder spændende, så den vil jeg også gerne prøve.

  • Thomas
    juli 27, 2018 at 8:38 am

    Hej Michelle, hvordan undgår du at der kommer alkohol i din færdige drik? jeg er med på at en del af det vil være co2, men er der ikke også en del alkohol efter endt fermentering, eller er jeg hel gal på den?

    • Michelle
      august 26, 2018 at 5:10 pm

      I den færdige drink? Lad være at tilføje meget mere kulhydrat, og lad være med at lade den stå for længe ..

  • Lotte Skovgren Brown
    februar 13, 2019 at 5:57 pm

    Hej super opskrift
    men jeg har et spørgsmål, hvor længe kan den færdige gingerbeer holde når den første er sat på køl. 🙂

    • Michelle
      marts 23, 2019 at 6:07 pm

      Længe! Husk dog at den fortsat gærer en smule så tjek ofte at den ikke opbygger for meget tryk. Den bliver nok bare mere alkohol agtig med tiden..

      • september 6, 2021 at 11:27 am

        Den blir mye mindre søt etter en stund i kjøleskap. Er det fordi sukkeret omdannes til alkohol?

  • Lillibeth
    september 6, 2021 at 11:24 am

    Her var mye god informasjon! Mitt ingefærøl får mye mindre sødme når det oppbevares en stund i kjøleskapet. Vet du hvorfor?

Skriv et svar til Michelle Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.